background img
banner
banner

Παρεμβάσεις για την ανάδειξη των αρχαιολογικών «θησαυρών» της Αιγιάλειας

ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ. ΕΙΧΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Διεξοδική συζήτηση για θέματα που αφορούν την Αιγιάλεια είχαν την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Πολιτισμού, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, με την γενική γραμματέα του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη.

Εκεί εκφράστηκε η βούληση για την πραγματοποίηση κάποιων παρεμβάσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας που θα το καταστήσουν επισκέψιμο, ούτως ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω και να αξιοποιηθεί αυτό το τόσο σημαντικό μνημείο τής Ανατολικής Αιγιάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, επιδιώκει την εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού που θα επιτρέψει την διοργάνωση περισσότερων εκδηλώσεων (πέραν της μίας που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο τα τελευταία καλοκαίρια) και θα αναβαθμίσει τον αρχαιολογικό χώρο, σε συνεργασία πάντα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και την διευθύντρια κ. Κουμούση. Ήδη, όπως έκανε γνωστό στo “protionline.gr” ο δήμαρχος κ. Παναγόπουλος, ΄΄έχει γίνει η προμήθεια των φωτιστικών σωμάτων και από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων έχει γίνει και η μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό που έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτό που υπολείπεται τώρα είναι η εγκατάσταση των φωτιστικών. Επιπλέον, έχει προχωρήσει και η μάντρα στην μία πλευρά του αρχαιολογικού χώρου΄΄. ΄΄Στόχος μας είναι το Αρχαίο Θέατρο τής Αιγείρας να γίνει ένας οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Πρέπει όλοι να γνωρίσουν αυτό τον «θησαυρό» τής Αιγιάλειας΄΄, πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

Απομένει τώρα να γίνει γνωστό εάν το υπουργείο Πολιτισμού είναι διατεθειμένο να συνδράμει για τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις, κάτι που τέθηκε στην συνάντηση της Πέμπτης στην γενική γραμματέα. Ακόμη όμως κι αν δεν διατεθεί κάποιο κονδύλι γι’ αυτό το σκοπό, ο δήμαρχος δηλώνει πως ο δήμος είναι διατεθειμένος να συνδράμει, δεδομένου ότι και το ποσό (περίπου 20.000 ευρώ) δεν είναι απαγορευτικό αναλογικά με την σπουδαιότητα του έργου, αν αναλογιστεί κανείς ότι έτσι δημιουργούνται νέες δυνατότητες και προοπτικές σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αιγιάλειας, ώστε να δύναται να φιλοξενήσει παραστάσεις και να γίνει γνωστό ανά την Ελλάδα (και όχι μόνο), αυξάνοντας το αρχαιολογικό, πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον τής περιοχής.

Προσθήκες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου

Εκτός από το θέμα του Αρχαίου Θεάτρου της Αιγείρας, στην κ. Βλαζάκη, από τον δήμαρχο τέθηκε και το θέμα της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, μέσω νέων προσθηκών που θα δώσουν την δυνατότητα να εκτεθούν νέα ευρήματα που αποτελούν σημαντικά στοιχεία και φανερώνουν την μακραίωνη ιστορία της πόλης του Αιγίου, μιας από τις αρχαιότερες του ελληνικού χώρου. Όπως μετέφερε ο δήμαρχος, τα χρήματα (περίπου 20.000 ευρώ) έχουν ήδη εγκριθεί, ωστόσο αυτό που ζητήθηκε από την κ. Βλαζάκη ήταν να μεταφερθούν και να μπορούν να αντληθούν στις αρχές του 2018 για να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που θα καταστήσουν το Μουσείο πιο ελκυστικό, με σκοπό να γνωρίσουν όλοι, τους «θησαυρούς» του και να αποτελέσει αφορμή για αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Τέλος, στην γενική γραμματέα του υπουργείου, ο δήμαρχος έθεσε και το θέμα του γεωμετρικού ναού των Νικολεΐκων, για το οποίο ωστόσο δεν έλαβε κάποια απάντηση και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr