background img
banner
banner

«Πρεμιέρα» ενδιάμεσων εκπτώσεων σήμερα…

ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΝΤΟΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης, η οποία, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ήταν μειωμένη, προσδοκά ο εμπορικός κόσμος τής Αιγιάλειας κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα Τετάρτη 1η Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 15 του μήνα.

Την προσεχή Κυριακή 5 Νοεμβρίου, τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά, υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τη συγκεκριμένη μέρα είναι προαιρετικό, με τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Αιγιάλειας να έχει ταχθεί κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας, κατόπιν ενημέρωσης από την ΕΣΕΕ, δίνει διευκρινίσεις και οδηγίες για την έναρξη των εκπτώσεων και την προσήκουσα διενέργειά τους, καθώς και για την λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. Οι ημέρες των εκπτωτικών περιόδων είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθημέρου είναι η Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00.

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄κατά την διάρκεια των εκπτώσεων , αναγράφεται η παλαιά και η νέα τιμή καθώς επιτρέπεται και η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης. Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο, όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5000) ευρώ. Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής παραπλάνηση του καταναλωτή επιβάλλεται πρόστιμο όχι κατώτερο από δέκα (10.000) χιλιάδες ευρώ. Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές συμφώνα με το νόμο είναι: 1. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. 2. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. 3. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. 4. Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών. 5. Οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος ,στη ζώνη δικαιοδοσίας τους. Αρμόδια αρχή για την επιβολή προστίμων είναι ο Κρατικός Περιφερειάρχης΄΄.

Με… ταχείς ρυθμούς «ο θάνατος του εμποράκου»

Ερωτηθείς από το “protionline.gr” αναφορικά με το πώς κινείται η αγορά το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος, αναφέρει πως ΄΄ο Οκτώβριος ήταν ένας από τους πιο υποτονικούς μήνες του έτους, με την κίνηση να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα΄΄. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ΄΄και τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργήθηκαν, φανερώνουν τάση μείωσης των αγορών και των τζίρων των επιχειρήσεων, ενώ από αυτή την τάση πλήττονται περισσότερο οι μικρές, μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις με την πίτα να… μεγαλώνει κι άλλο για τις μεγάλες αλυσίδες΄΄. Όπως φαίνεται, συμπεραίνει ο πρόεδρος των εμπόρων της περιοχής, ΄΄ο «θάνατος του εμποράκου» προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς και ο κίνδυνος αφανισμού του, είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ΄΄.

Το Αίγιο… χάνει τους καταναλωτές της Ανατολικής Αιγιάλειας

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αρνητικά επηρεάζει την αγορά του Αιγίου το υπερβολικά υψηλό τίμημα των διοδίων του Ελαιώνα, με τους κατοίκους τής Ανατολικής Αιγιάλειας να δηλώνουν ξεκάθαρα πως πλέον σταματούν να κάνουν τις αγορές τους από το Αίγιο, προτιμώντας να μεταβαίνουν στο Ξυλόκαστρο και να ψωνίζουν από εκεί, αφού δεν επιβαρύνονται με τα πανάκριβα διόδια… ΄΄Μιλάμε για έναν υπολογίσιμο αριθμό καταναλωτών, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται από την αγορά τού Αιγίου και βγαίνουν εκτός νομού. Χώρισαν έναν δήμο στη μέση και αποδυναμώνουν περαιτέρω την τοπική οικονομία΄΄, σχολίασε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.Α. εμφανώς προβληματισμένος. Αναφορικά με τυχόν διαρροές καταναλωτών προς την Πάτρα, είπε πως αυτό το πρόβλημα πάντα υπήρχε και δεν φαίνεται να αλλάζει παρά την επιβολή διοδίων και προς την Πάτρα. ΄΄Δυστυχώς, η τοπική αγορά αποδυναμώνεται περισσότερο και η μάχη της επιβίωσης είναι πλέον πολύ σκληρή΄΄, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος για να καταλήξει ως εξής: ΄΄Δεν ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτές τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Ευελπιστούμε όμως να δώσουν μία ώθηση στην τοπική αγορά΄΄…

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων και δη και την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου υπενθυμίζει ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλείας όπως και η ΕΣΕΕ έχουν ταχθεί κατά του κυριακάτικου ανοίγματος, με βάση και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr