background img
banner
banner

ΕΝΦΙΑ 2018: Θα υπολογιστεί με βάση νέες αντικειμενικές αξίες

‘Ενα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα να προσεγγίσουν τα επίπεδα της αγοράς.

Ωστόσο οι φήμες που ακούγονταν εδώ και καιρό περί αναβολής επιβεβαιώνονται αφού η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών πάει για τους πρώτους μήνες του 2018. Μάλιστα όπως λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει περίπτωση οι νέες τιμές να είναι έτοιμες πριν την άνοιξη,

Αυτή η αναβολή θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές, ανεξάρτητα από το πότε αυτές θα ισχύσουν.

Μάλιστα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο φόρος του επόμενου έτους να υπολογιστεί πάνω στις νέες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αφού ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Οι αλλαγές αναμένεται πως θα φέρουν μειώσεις στις περιοχές που οι εμπορικές αξίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 70%, αλλά και αυξήσεις σε «φθηνές» περιοχές.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους: στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες που έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

http://www.businessnews.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr