background img
banner
banner

Ανεξάρτητη Ενωτική Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία

ΠΩΣ Η ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Καθημερινά κοντά στον επιχειρηματία, για την παροχή βοήθειας και την εξεύρεση λύσεων στάθηκε το Επιμελητήριο Αχαΐας την τελευταία εξαετία. Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Ενωτική Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: ΄΄Οι 246 παρεμβάσεις σε Υπουργεία και Φορείς για την προώθηση θεμάτων που απασχολούσαν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του Νομού μας (π.χ. σεισμοδάνεια, πυροδάνεια εγγυήσεις φυσικών προσώπων σε δάνεια, προγράμματα ΕΣΠΑ, φορολογικά-ασφαλιστικά θέματα κ.λπ.). Οι 131 εξατομικευμένες παρεμβάσεις σε Υπουργεία και Φορείς για θέματα επιχειρήσεων μετά από αίτημά τους. Η διοργάνωση 112 ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων και σεμιναρίων για σημαντικά θέματα που αφορούν τα μέλη του Επιμελητηρίου (Εξωδικαστικός Συμβιβασμός, Κόκκινα Δάνεια, marketing, ποιότητα, πιστοποιήσεις για τους Επενδυτικούς Νόμους, για τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές, για τις ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την εργατική νομοθεσία, για τους εξαγωγείς και γενικά την εξωστρέφεια, τα logistics, τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, την συσκευασία, την ποιότητα κ.ά. Παράλληλα γινόταν συνεχής και προσωπική ενημέρωση των μελών μας με αποστολή Newsletters. Την τελευταία εξαετία δεν υπήρξε συνάδελφος που να απευθύνθηκε στο Επιμελητήριο, έχοντας ένα νόμιμο και δίκαιο αίτημα, και να μην βρήκε τη συμπαράσταση και την υποστήριξη του φορέα μας.

Ειδικότερα: Η συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρηματιών από τα στελέχη του Επιμελητηρίου όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθημερινή. Τα τελευταία έξι χρόνια στάλθηκαν οι ως άνω επιστολές σε Υπουργεία και Δημόσιες Υπηρεσίες, με αιτήματα που απασχολούσαν τα μέλη και την περιοχή γενικότερα, αλλά και αντίστοιχα έγιναν προσωπικές επισκέψεις και συναντήσεις σε Υπουργεία, υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στην Τράπεζα Ελλάδος, Τράπεζες και άλλους Φορείς.

Σε πολλές περιπτώσεις οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου έφεραν αποτέλεσμα ή συνεισέφεραν στην παραγωγή θετικού αποτελέσματος όπως ενδεικτικά αναφέρουμε: Οι διαρκείς παρατάσεις της περιόδου χάριτος για τα πυροδάνεια και τα σεισμοδάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και η ένταξή τους στον κώδικα δεοντολογίας και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων (οι παρεμβάσεις αυτές προσέφεραν σημαντική βοήθεια σε πάνω από 2000 επιχειρήσεις της Αιγιάλειας και της περιοχής Πατρών που είχαν δάνεια αυτής της κατηγορίας). Το ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση, το ΦΠΑ των αδιάθετων διαμερισμάτων των κατασκευαστικών εταιρειών, η ρύθμιση κομβικών θεμάτων του αναπτυξιακού νόμου, όπως την τμηματική καταβολή των επιδοτήσεων και τις παρατάσεις ολοκλήρωσης.

Οι ρυθμίσεις των τραπεζών που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, την παραμονή του τμήματος τουριστικών επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Επίσης ενδεικτικά αναφέρεται πως έγιναν παρεμβάσεις για: Την επιβολή του φόρου στο κρασί, την ένταξη στο ΕΣΠΑ του κλάδου ασφαλιστών και των μονάδων φροντίδας προσχολικής διαπαιδαγώγησης βρεφών και παίδων, τις επιχειρήσεις που είχαν δανεισμό σε Ελβετικό Φράγκο, την προστασία φυσικών προσώπων που είναι εγγυητές σε δανειακές συμβάσεις, την αντικειμενική αξία των ακινήτων στο ΒΙΟΠΑ και πολλές άλλες.

Σε πολλές περιπτώσεις, η στήριξη-συμπαράσταση ήταν σε προσωπικό επίπεδο με αντίστοιχη επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων με προσωπικές επισκέψεις σε διάφορες υπηρεσίες, η δε συμβουλευτική υπηρεσία γινόταν καθημερινά και σχεδόν σε ολοήμερη διάρκεια. Για την δραστηριότητα αυτή -και όχι μόνο- το Επιμελητήριο έχει δεχθεί πλήθος ευχαριστήριων επιστολών, ενδεικτικά δε αναφέρεται πως μόνο για την περίοδο 2015 – 2017, δέχθηκε 84 ευχαριστήριες επιστολές από Υπουργεία, από επιχειρήσεις-μέλη μας κ.λπ.

Μέχρι σήμερα έχουν σταλεί 262 Newsletters (η αποστολή γίνεται κάθε Παρασκευή με επιλεγμένες πληροφορίες) και άλλα 160 ενημερωτικά μηνύματα σε πάνω από 5.000 συνολικά αποδέκτες που είχαν γνωστοποιήσει στο Επιμελητήριο Αχαΐας την ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Αξιοποιώντας την σύγχρονη επικοινωνία μέσω e-mail, ενημερώναμε τα μέλη μας κάθε εβδομάδα και εξοικονομήσαμε περίπου 100.000 ευρώ ετησίως, που κόστιζε η έκδοση και η αποστολή του διμηνιαίου περιοδικού, που εξέδιδε η προηγούμενη διοίκηση, με αποτέλεσμα η ενημέρωση να γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση χωρίς να παράγει αποτέλεσμα.

Παρεμβάσεις στην κεντρική Κυβέρνηση και Διοίκηση

Το Επιμελητήριο Αχαΐας στα πλαίσια του γνωμοδοτικού του ρόλου και του συμβούλου της Πολιτείας έκανε συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται: Προτάσεις για τις κατευθύνσεις και τους επιλέξιμους κλάδους στα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις στρατηγικές κατευθύνσεις που είχαμε σχεδιάσει. Προτάσεις σχετικά με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (ευελιξία στην διαχείριση, αύξηση κονδυλίων κ.ά.). Παρεμβάσεις στον Δήμο της Πάτρας για τα Δημοτικά τέλη με κατάληξη την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επίσης, πολύ σημαντική παρέμβαση ήταν η μελέτη – καταγραφή που έγινε σε 40 μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής Δυτικής Ελλάδας με την συγκέντρωση αναλυτικών ποσοτικών στοιχείων, προορισμών, συχνοτήτων κ.λ.π., για την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που βοήθησαν να ισχυροποιηθεί η προσπάθεια που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο από το 2014 για την κατασκευή του Εμπορικού λιμένα στην Πάτρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr