background img
banner
banner

Πρώτη η Φώφη και στην Αιγιάλεια

ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ – ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ ΕΦΕΡΕ Η ΜΙΑ ΚΑΛΠΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Η αισιοδοξία και η αγωνία μαζί, ήταν διάχυτη στα πρόσωπα των ανθρώπων που στελέχωσαν τις Εφορευτικές Επιτροπές για την εκλογή αρχηγού στο νέο Φορέα της Κεντροαριστεράς, το πρωί της Κυριακής 12 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, αλλά και στο ΚΕΠ της Ακράτας.

Η εκλογική διαδικασία όμως, αν και ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 8 το πρωί, άρχισε με καθυστέρηση μισής ώρας, αφού αποκλείστηκε η μια Εφορευτική Επιτροπή στο Αίγιο.

Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, η διαπίστευση της δεύτερης κάλπης στο Αίγιο είχε καταχωρηθεί στην Ακράτα, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι στο Πολιτιστικό να ψηφίζουν μόνο σε μία κάλπη. Πολύ γρήγορα λοιπόν δημιουργήθηκε συνωστισμός και μετά τις 10 το πρωί γινόταν το αδιαχώρητο στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.

Σαν να μην έφτανε το ένα πρόβλημα, παρουσιάστηκε και δεύτερο, με το ένα από τα δύο τάμπλετ που έκαναν την διασταύρωση με τους εκλογικούς καταλόγους, να μη έχει συνδεθεί με το κεντρικό σύστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα, η ουρά μεγάλωνε και ο κόσμος που πήγε να ψηφίσει διαπληκτιζόταν συνεχώς με τα μέλη της μίας Εφορευτικής Επιτροπής. Από την άλλη δημιουργήθηκε δυσπιστία από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής που δεν πήραν διαπίστευση, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να έχουν γίνει αυστηροί και οι διαξιφισμοί έδιναν και έπαιρναν . Τελικά στις 12:15 το μεσημέρι της Κυριακής λειτούργησε και το δεύτερο τάμπλετ που εξομάλυνε κάπως τα πράγματα.

Εκείνη την ώρα στο Αίγιο είχαν ψηφίσει 175 άτομα και δύο ώρες αργότερα 250, ενώ στην Ακράτα 180. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφυγαν και ξαναγύρισαν το απόγευμα, ενώ άλλοι έσπευσαν στο ΚΕΠ της Ακράτας να ψηφίσουν.

Ακόμη και την Αστυνομία ειδοποίησαν τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής στο Αίγιο, υπό τον φόβο επεισοδίων, αλλά όταν όργανα εμφανίστηκαν, 2:45 μ.μ., διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και αποχώρησαν.

Πως ψήφισαν στην Αιγιάλεια

Η αρχική αισιοδοξία για μεγάλη προσέλευση κόπασε, όταν όλοι κατάλαβαν ότι η αίσθηση που έδινε η μεγάλη ουρά είχε να κάνει με τον ίδιο κόσμο που περίμενε επί ώρες να ψηφίσει. Κάποιοι μάλιστα έχασαν την υπομονή τους και έφυγαν χωρίς να επιστρέψουν για να ψηφίσουν, αλλά οι περισσότεροι πήγαν δύο και τρεις φορές στο Πολιτιστικό μέχρι που ψήφισαν και η αισιοδοξία επανήλθε.

Όταν έκλεισαν οι κάλπες στις 9:15 το βράδυ (με καθυστέρηση 75 λεπτών) είχαν ψηφίσει σύμφωνα με τις εγγραφές 733 στο Αίγιο και 273 στην Ακράτα. Δημιουργήθηκε όμως θέμα με τους ψηφίσαντες στο Αίγιο, αφού η λίστα όσων ψήφισαν είχε μεγάλη απόκλιση από αυτούς που πλήρωσαν.

Η Εφορευτική Επιτροπή, παρά την κόπωση κλήθηκε να λύσει το γρίφο, με την Μαρία Παπαγεωργίου να καθησυχάζει τους συμμετέχοντες, αφού αυτό το μπέρδεμα το είχε προβλέψει ο κανονισμός της Επιτροπής Εκλογικής Διαδικασίας και Δεοντολογίας. Τελικά μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους αντιπροσώπους όλων των υποψηφίων που συμμετείχαν στην διαδικασία, αποφασίστηκε ότι οι ψηφίσαντες ήταν 783.

Η καταμέτρηση στο Αίγιο ξεκίνησε στις 23:30 και ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα ενώ στην Ακράτα ολοκληρώθηκε γρήγορα, μισή ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Ήταν φανερό από την αρχή, ότι στην Αιγιάλεια τον πρώτο λόγο θα είχε η Φώφη Γεννηματά, αφού σύσσωμη η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αιγιάλειας ήταν με τον έναν (έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα) ή τον άλλο τρόπο (ήταν στις Εφορευτικές Επιτροπές) κοντά στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στην Εφορευτική Επιτροπή που αποκλείστηκε, τα περισσότερα μέλη ανήκαν στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν έμειναν όμως με σταυρωμένα τα χέρια, αφού με μπροστάρη τον αντιπρόσωπο, Βασίλη Φιλιππόπουλο, παρακολούθησαν στενά την εκλογική διαδικασία.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Αιγιάλεια συντάχθηκε με αυτό της υπόλοιπης Ελλάδας ως προς την σειρά των υποψήφιων με την Φώφη Γεννηματά να περνά πανηγυρικά πρώτη στο δεύτερο γύρο και την Νίκο Ανδρουλάκη να την ακολουθεί.

Τα αποτελέσματα στο εκλογικό κέντρο Αιγίου

  1. Φώφη Γεννηματά 394
  2. Νίκος Ανδρουλάκης 208
  3. Γιώργος Καμίνης 86
  4. Σταύρος Θεοδωράκης 43
  5. Γιάννης Μανιάτης 25
  6. Γιάννης Ραγκούσης 9
  7. Γάτσιος Κωνσταντίνος 9
  8. Άκυρα 6
  9. Λευκά 3

Τα αποτελέσματα στο εκλογικό κέντρο Ακράτας

  1. Φώφη Γεννηματά 151
  2. Νίκος Ανδρουλάκης 62
  3. Γιώργος Καμίνης 24
  4. Σταύρος Θεοδωράκης 17
  5. Γιάννης Μανιάτης 17
  6. Γιάννης Ραγκούσης 2

Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr