background img
banner
banner

Ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές…

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος μέχρι την 30ή Νοεμβρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τον δήμο Αιγιαλείας και τα νομικά του πρόσωπα.

Ήδη, μεγάλος αριθμός οφειλετών έχει φροντίσει να εκμεταλλευτεί την ρύθμιση, προχωρώντας σε διακανονισμό για να απαλλαχθεί σταδιακά από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο τα χρέη προς τον δήμο εξακολουθούν να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας στο σύνολό τους, τα 9 εκατ. ευρώ…

Η ρύθμιση, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4483 του υπουργείου Εσωτερικών, παρέχει την δυνατότητα έως και 100 δόσεων και απαλλαγή ακόμα και του συνόλου των προσαυξήσεων, αφορά δε σε οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. ΄΄ Καλούμε, όλους, όσους έχουν οφειλές προς τον δήμο Αιγιαλείας να εκμεταλλευθούν και να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή, αυτή, ρύθμιση, να σπεύσουν να προσέλθουν και να καταθέσουν αιτήσεις για υπαγωγή των οφειλών τους στη ρύθμιση, το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017΄΄, επισημαίνει μέσω του “protionline.gr” ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει απαλλαγή από 100% έως και 50% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή μη υποβολής, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεχθούν. Ερωτηθείς αναφορικά με την έως τώρα ανταπόκριση, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι είναι θετική, αφού ο αριθμός των οφειλετών βαίνει μειούμενος, τονίζοντας όμως ότι ως το τέλος του μήνα πρέπει να σπεύσουν όλοι.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Συγκεκριμένα, την ρύθμιση προβλέπονται τα εξής: α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%, β) αν εξοφληθούν σε δύο έως 24 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%, γ) αν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 70%, δ) αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60%, ε) αν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.

Στην ρύθμιση μπορούν, επίσης, να υπαχθούν και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης: α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου ή β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκό­λυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστρο­φή καταβληθέντων ποσών, γ) δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε υποβληθεί και αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση, επισυνάπτεται στην αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση.

Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντιστοίχου μήνα, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Με τα εισπραχθέντα, συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια

Στο οικονομικό επιτελείου τού δήμου, εκτιμάται ότι με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και την χρήση τους από πολλούς δημότες, θα διαγραφεί και μεγάλο μέρος των οφειλών προς το δήμο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική που προγραμματίζει για τα επόμενα χρόνια, για όλους τους δημότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον δήμο Αιγιαλείας, ανέρχονταν μέχρι την Παρασκευή, στα 9.456.507 ευρώ, χρήματα που εάν υπήρχαν στα ταμεία τού δήμου, θα μπορούσε να κάνει πολλά… Ερωτηθείς από τo “protionline.gr” για το εάν τα χρήματα που αναμένεται να ενισχύσουν τα ταμεία του δήμου μέσω των ρυθμίσεων σχετίζονται με την επικείμενη μείωση των δημοτικών τελών στο 10% για το 2018, ο κ. Παπαγιαννακόπουλος ξεκαθάρισε πως η οριζόντια μείωση του 10% προκύπτει αφενός από την βούληση για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του δήμου και αφετέρου από το «μαξιλάρι» των 700.000 ευρώ, δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος για τον δήμο, το οποίο οφείλεται καθαρά στην σωστή διαχείριση των εσόδων του.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr