background img
banner
banner

Μία όμορφη συγκινητική εκδήλωση…

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΟΓΓΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μία επίκαιρη και συγκινητική επετειακή εκδήλωση, πραγματοποίησε το Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου, την περασμένη Κυριακή 29 Οκτωβρίου με θέμα « Ιστορίες ηρώων του ’40».
Ήταν ένα αφιέρωμα ιστορικής μνήμης στους Λογγίσιους αγωνιστές και στα θύματα της περιόδου 1940-47.

Στην αρχή προβλήθηκε επίκαιρο ντοκιμαντέρ για την 28η Οκτωβρίου, τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντίσταση στην Ελλάδα και στη συνέχεια η Βασιλική Κυριακοπούλου – Λουκοπούλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία των Περιπτέρων που δόθηκαν στους ανάπηρους και συγγενείς θυμάτων του πολέμου, όχι μόνο στο Λόγγο αλλά σε όλη την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία έδωσε τη δυνατότητα σε αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους αλλά και στις οικογένειές τους να επιβιώσουν οικονομικά. Ταυτόχρονα όμως τα περίπτερα παρά το ότι στην αρχή ξεκίνησαν ως καπνοπωλεία, υπήρξαν για πολλά χρόνια ο τόπος συνάντησης των κατοίκων, χώρος συζητήσεων, τηλεφωνείου, ιδιαίτερα στην επαρχία και γενικά έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν έντονα οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Ακολούθησε η παρουσίαση « Ιστορίες ηρώων του Λόγγου» μέσα από κείμενα και ποιήματα της Μελπομένης Ρογκάλα, αφιερωμένα στους Λογγίσιους ήρωες Αιμίλιο Μούκα, Αριστείδη Κουρτόπουλο, Κωνσταντίνο Σταματόπουλο, Αθανάσιο Θράκα, Γεώργιο Μητρόπουλο και Παναγιώτη Αλεξίου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, παραδόθηκαν τιμητικά λευκώματα στους συγγενείς των πεσόντων, που δεν μπορούσαν πλέον να κρύψουν την συγκίνησή τους.

Τα κείμενα και τα ποιήματα διάβασαν και απήγγειλαν οι Μάγδα Γεωργακοπούλου και Βασιλική Κυριακοπούλου , συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και η Αλεξάνδρα Βασιλειάδη. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν η δασκάλα Μαρία Σιταρά και ο καθηγητής Ιωάννης Μπαρδούτσος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr