background img
banner
banner

Μείωση του ποσοστού κράτησης από κάθε επιχορήγηση

ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία τής Αιγιάλειας από την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην χθεσινή συνάντηση των μελών τής Επιτροπής με τους διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου.

Οι διευθυντές ζήτησαν μείωση του ποσοστού των χρημάτων που κρατούνται από την Σ.Ε. για έργα και απόδοσή τους στα σχολεία, με τον νομικό σύμβουλο της Επιτροπής να αναλύει το νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της και τον πρόεδρό της Παναγιώτη Μαρινόπουλο να αναφέρεται στα σημαντικά έργα που εκτελέστηκαν τα οποία εκκρεμούσαν για χρόνια…

Παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Βάσω Ψυχράμη, η οποία έδωσε απαντήσεις σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της Σχολικής Επιτροπής ως προς την εκτέλεση έργων σε σχολεία, σε συνάρτηση με την Τεχνική Υπηρεσία η οποία, είναι μεν αρμόδια για τα έργα, ωστόσο οι διαδικασίες για την εκτέλεση ενός έργου μέσω αυτής είναι χρονοβόρες, οπότε πολλές φορές το «βάρος» πέφτει στην Σχολική Επιτροπή.

Επισήμανε ακόμη ότι ούτε και να μεταφερθούν χρήματα στην Σχολική Επιτροπή για επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων είναι εύκολο, κάνοντας γνωστή την απορριπτική απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ανάλογη απόφαση, στην οποία μάλιστα αναφερόταν ότι δίνεται έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη λειτουργικών και επισκευαστικών αναγκών. Μάλιστα, η κ. Ψυχράμη μετέφερε το γεγονός ότι ακόμη κι όταν ρώτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με το τι ακριβώς χρειάζεται να αναγράφει η απόφαση για να την εγκρίνουν, δεν είδε διάθεση συνεργασίας. Αναφέρθηκε ακόμη ότι τα χρήματα που διατίθενται στον δήμο γι’ αυτούς τους σκοπούς είναι σε συγκεκριμένους κωδικούς και δεν μπορούν να διατεθούν στην Σχολική Επιτροπή, η οποία καλείται να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο της με τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από την Πολιτεία.

Να γίνεται ιεράρχηση – αξιολόγηση των αναγκών

Τις θέσεις και προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και Διευθυντών και Προϊσταμένων των Σχολικών μονάδων της Αιγιάλειας που έχουν καταγραφεί μετά από συνάντηση με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, μετέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά Σκανδάμη, ζητώντας, τα έργα που απαιτούνται να γίνουν στα σχολεία της Αιγιάλειας να πραγματοποιούνται με τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στον δήμο Αιγιάλειας γι’ αυτό το σκοπό (επισκευαστικές ανάγκες) και όχι από το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής. Επίσης, το ποσό που αναλογεί σε κάθε σχολείο για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, να διατίθεται εξ’ ολοκλήρου στις σχολικές μονάδες και η διαχείρισή του να γίνεται αποκλειστικά από τα Σ.Σ.Κ., με την εποπτεία της Σχολικής Επιτροπής. Η κ. Σκανδάμη ζήτησε ακόμη η χρηματοδότηση των Σ.Σ.Κ να είναι ανεξάρτητη των ταμειακών υπολοίπων τους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει έκτακτη ανάγκη σε κάποιο σχολείο, να ενισχυθεί το ταμειακό του υπόλοιπο για την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης, με απόφαση του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής.

Διευθυντές ζήτησαν ακόμη στις περιπτώσεις εκτάκτων επιχορηγήσεων σε κάποια σχολεία, να γίνεται ιεράρχηση-αξιολόγηση των αναγκών από το Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής και να αποφεύγεται η επανάληψη επιχορήγησης στο συγκεκριμένο σχολείο, καθώς επίσης να υπάρχει ενημέρωση των διευθυντών για τις έκτακτες επιχορηγήσεις που δίδονται στις σχολικές μονάδες. Παράλληλα, ζήτησαν να μειωθεί το ποσοστό 30% που, όπως είπαν, παρακρατείται από την Σχολική Επιτροπή για έργα, έτσι ώστε να αυξηθούν οι επιχορηγήσεις των σχολείων, πάντα με βάση των αλγόριθμο με βάση την δυναμικότητά τους.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτήθηκε από τον πρώην πρόεδρο και διευθυντή σχολείου, Δημήτρη Ελευθεριώτη εάν ο νομικός κ. Αγγελόπουλος που ενημέρωνε τους διευθυντές, είναι ο νομικός σύμβουλος της Σχολικής Επιτροπής, με τον κ. Μαρινόπουλο να αρνείται να απαντήσει και τον κ. Ελευθεριώτη να αποχωρεί από την συνάντηση.

Εκτελέστηκαν έργα που εκκρεμούσαν χρόνια…

Ο κ. Μαρινόπουλος αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά έργα που εκτελέστηκαν τους τελευταίους μήνες τα οποία για πολλά χρόνια «καρκινοβατούσαν» παρότι ήταν αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, απαντώντας στους διευθυντές που διαμαρτύρονται για τις κρατήσεις, ότι επικεντρώνονται στο σχολείο τους και δεν βλέπουν το γενικό καλό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μεταξύ άλλων, είναι κρίμα να καταβάλλεται μία τιτάνια προσπάθεια και από την πλευρά της πλειονότητας των διευθυντών και από τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής (τους οποίους ευχαρίστησε) και να υπάρχουν κάποιοι που τσακώνονται για… 100 ευρώ.

Διαπίστωσε ακόμη πως ορισμένοι δεν θέλουν να γίνονται έργα για τους δικούς τους λόγους, όπως χαρακτηριστικά είπε, διαβεβαιώνοντας τους πάντες όμως ότι ο ίδιος θα συνεχίσει για το καλό των παιδιών που αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και διευθυντές που επαίνεσαν το έργο του κ. Μαρινόπουλου, τονίζοντας πως οποτεδήποτε ή οτιδήποτε κι αν του ζήτησαν για τα σχολεία τους, ανταποκρίθηκε αμέσως.

Τέλος, αναφορικά με τα χρήματα που κρατούνται, υπήρξε κατανόηση από την Σχολική Επιτροπή, που δεσμεύθηκε ότι ειδικά για την επόμενη χρηματοδότηση οι κρατήσεις θα είναι λιγότερες λόγω και της δαπάνης προμήθειας πετρελαίου από τα σχολεία. Έγινε ακόμη γνωστό ότι η Σχολική Επιτροπή άλλαξε πάροχο στην σταθερή τηλεφωνία των σχολείων, εξασφαλίζοντας φθηνότερο πακέτο με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων και την αξιοποίησή τους σε άλλες ανάγκες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr