background img
banner
banner

Συνάντηση σε φορτισμένο κλίμα για τους προϋπολογισμούς των σχολείων

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δ.Ε. ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για την ομαλή λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων τής Αιγιάλειας, επιβεβαίωσαν Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας και διευθυντές των σχολικών μονάδων τής Αιγιάλειας, στην ευρεία σύσκεψη που διεξήχθη  το απόγευμα της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου στον χώρο του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κλίμα φόρτισης με διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται ποικιλοτρόπως κυρίως ως προς την κατανομή των χρημάτων και την ιεράρχηση των αναγκών, τελικώς όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με τους διαθέσιμους πόρους θα συνεχίσουν για το καλό των σχολείων τής περιοχής.

Παρών στην σύσκεψη ήταν και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, υιοθετώντας, πολλές φορές «πυροσβεστικό» ρόλο και ξεκαθαρίζοντας πως με τα λίγα χρήματα που λαμβάνει από την Πολιτεία, ο δήμος προσπαθεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες των σχολείων, με σωστή διαχείριση και απόλυτη διαφάνεια. Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Παιδείας, πρόεδρος Δ.Ε.Π. και μέλος της Σχολικής Επιτροπής Βάσω Ψυχράμη, αρκετές φορές κατά την διάρκεια της σύσκεψης, υπενθύμισε το πόσο πολύ έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία, με τον δήμο να… σηκώνει μεγάλο βάρος για την λειτουργία τους. Παρόλα αυτά, όπως παρατήρησε, έχουν γίνει έργα και παρεμβάσεις που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια… Εκτός από τους διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου, στην σύσκεψη συμμετείχαν η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας Αλέκα Τηλιγάδη, μέλη της Επιτροπής όπως είναι οι κ. Βαρδάκης και Τσουκαλάς αλλά και ο νομικός σύμβουλος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, εξηγώντας το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργεί η Σχολική Επιτροπή.

Οι τοποθετήσεις των διευθυντών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν οι διευθυντές που στις τοποθετήσεις τους αναγνώρισαν το γεγονός ότι η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι παρούσα και καλύπτει ό,τι της ζητηθεί από τα σχολεία, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες της κ. Τηλιγάδη προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον τού δημάρχου και την παρουσία του στην σύσκεψη, τονίζοντας ότι ποτέ άλλοτε δήμαρχος δεν είχε ενσκύψει τόσο στα προβλήματα των σχολείων. Επίσης, υπήρξαν διευθυντές που ανέφεραν πως δεν είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτούς να διαχειρίζονται χρήματα, τονίζοντας ωστόσο ότι το ιδανικό θα ήταν να γνωρίζουν από πριν πόσα χρήματα διατίθενται για τα σχολεία τους για να κάνουν έναν προγραμματισμό, ακόμη κι αν δεν διαχειρίζονται αυτοί τα χρήματα

Ενστάσεις εκφράστηκαν ανοιχτά και για το εάν τηρείται η νομοθεσία που διέπει την λειτουργία τής Σχολικής Επιτροπής, σχετικά με το πώς καταβάλλονται οι πιστώσεις στις σχολικές μονάδες. Διευκρίνιση ζητήθηκε από διευθύντρια σχολείου για το πώς ιεραρχούνται οι ανάγκες, από την στιγμή που, όπως είπε, μπορεί σε κάποιο σχολείο να ικανοποιείται το αίτημα για αγορά π.χ. διαδραστικού πίνακα και σε κάποιο άλλο να περιμένουν χρήματα για εργασίες γιατί πέφτουν σοβάδες, θέτοντας θέμα ισοκατανομής. Εκφράστηκε ακόμη αίτημα για διαχωρισμό των χρημάτων που προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και για τα κτιριακά.

Από την διευκρίνιση του νομικού συμβούλου τής Σχολικής Επιτροπής, κατέστη σαφές ότι η Επιτροπή λειτουργεί με βάση τους νόμους 1894/1990, 3463/2006 και 3852/2010. Όπως τονίστηκε, η Σχολική Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να κάνει την αξιολόγηση και ιεράρχηση των έργων που πρέπει να εκτελεστούν έτσι ώστε να προχωρούν τα έργα, καλύπτοντας βεβαίως και τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Στοιχεία παρέθεσε η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής

Η κ. Τηλιγάδη ανέφερε πως ζήτησε να κατατίθενται προϋπολογισμοί από τα σχολεία, δεδομένου ότι και η Σχολική Επιτροπή πρέπει να καταθέτει ισοσκελισμένο ισολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιλώντας για απόλυτη τήρηση της νομοθεσίας και της νομιμότητας, κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της, καλώντας τον οποιονδήποτε επιθυμεί να το διαπιστώσει. Παρουσίασε ακόμη αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά των χρηματοδοτήσεων, κάνοντας γνωστά τα ποσά που διατίθεντο από προηγούμενες Σχολικές Επιτροπές σε συγκεκριμένα σχολεία και για τα ποσά που διατίθενται σήμερα, τονίζοντας πως οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πρώτη κατανομή για το τρέχον έτος παρελήφθη τον Απρίλιο, ήταν 26.000 ευρώ και από αυτά οι 20.000 κατανεμήθηκαν στα σχολεία, επαναλαμβάνοντας πως όποιος την αμφισβητεί μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία…

Ο δήμαρχος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της κ. Τηλιγάδη και στα υπόλοιπα μέλη της Σχολικής Επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας πως εάν ο δήμος είχε την δυνατότητα θα έδινε επιπλέον χρήματα για τα σχολεία, πέραν των χρηματοδοτήσεων της Πολιτείας. «Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» είπε ο κ. Παναγόπουλος, λέγοντας προς στους διευθυντές ότι δεν αμφισβητεί την εντιμότητά τους, τονίζοντας όμως πως μέσα από οποιαδήποτε κόντρα χάνεται η ουσία, διαβεβαιώνοντάς τους πως οποιαδήποτε στιγμή χρειαστούν κάτι, μπορούν να απευθυνθούν στον δήμο. Τονίστηκε ακόμη ότι ο δήμος Αιγιαλείας πληρώνει το ρεύμα των σχολείων, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλους δήμους, με τον κ. Παναγόπουλο να αναφέρεται στις γενικότερες προσπάθειες της δημοτικής αρχής να καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες, φτάνοντας σε σημείο να έχει εξοφλήσει 3.930.000 ευρώ από παλιά χρέη των δύο προηγούμενων δημοτικών αρχών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr