background img
banner
banner

Σκληραίνουν την στάση τους οι κάτοικοι της Ανατ. Αιγιάλειας

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ… ΒΟΥΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΙΣΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Σκληραίνουν την στάση τους οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας που και χθες προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας, εμποδίζοντας τα απορριμματοφόρα να μεταφέρουν και να εναποθέσουν εκεί τα σκουπίδια.

Το «μπλόκο» των κατοίκων δημιουργεί νέο αδιέξοδο, με την δημοτική αρχή να αναζητεί λύσεις που είτε θα έχουν να κάνουν με το να πειστούν οι κάτοικοι και να δώσουν χρόνο στον δήμο να επιλύσει το πρόβλημα, είτε με τρόπους… σπασίματος του κλοιού…

Το βράδυ της Τρίτης 21 Νοεμβρίου, επρόκειτο να συνεδριάσει η επιτροπή αγώνα που έχουν συστήσει οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να επανακαθορίσει την στάση της, αν και πληροφορίες ήθελαν μέχρι την τελευταία στιγμή να εμμένουν στην απόφαση αποκλεισμού του ΧΥΤΑ, βάζοντας το… μαχαίρι στον λαιμό της δημοτικής αρχής, απαιτώντας «εδώ και τώρα» κλείσιμο του Χώρου και αποκατάστασή του. Την στάση της όμως, φαίνεται πως σκληραίνει και η δημοτική αρχή, με τον κ. Παναγόπουλο να μην υλοποιεί την αρχική του απόφαση να μεταβεί ο ίδιος στην Αιγείρα ώστε να συναντηθεί με τους κατοίκους που αντιδρούν, αναμένοντας την επιτροπή των κατοίκων στο Δημαρχείο, μία συνάντηση που ίσως πραγματοποιηθεί και σήμερα, εφόσον και οι ίδιοι οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να… καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον δήμαρχο και να συζητήσουν το πρόβλημα.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Παναγόπουλος θα προσπαθήσει να τους μεταπείσει, καθιστώντας και τους ίδιους υπεύθυνους, αφενός για την εναπόθεση και των δικών τους απορριμμάτων εφόσον ο ΧΥΤΑ πάψει να λειτουργεί και αφετέρου για την δημόσια υγεία, δεδομένου ότι χθες, δεύτερη μέρα της κινητοποίησης σε πολλά μέρη δεν έγινε η αποκομιδή, ενώ προκαλεί… τρόμο το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, εφόσον συνεχιστεί το «μπλόκο» προς τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας.

Ζητούν οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση

Να σημειωθεί ότι την πρώτη μέρα (Δευτέρα) έξω από το πρώην δημαρχείο Αιγείρας είχαν συγκεντρωθεί περί τα 50 άτομα, κλείνοντας τον δρόμο και μην επιτρέποντας την διέλευση των απορριμματοφόρων, τα οποία – ως γνωστόν – μεταφέρουν πλέον στην Αιγείρα τα απορρίμματα όλης της Αιγιάλειας, για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να γίνει νέα ανάθεση, μετά το… αδιέξοδο που παρουσιάστηκε ελλείψει παραστατικών νομιμότητας, από τον προηγούμενο ανάδοχο. Κάτι ανάλογο συνέβη και χθες με τους πολίτες να παρουσιάζονται ανυποχώρητοι. Όπως ανέφερε στο “protionline.gr” το μέλος της επιτροπής των κατοίκων και πρόεδρος της Τ.Κ. Αμπελοκήπων Γιάννης Οικονόμου, ΄΄οι κινητοποιήσεις μας είναι για το καλό της περιοχής. Ο μεγάλος όγκος των απορριμμάτων έχει προκαλέσει τον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ. Μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί τρεις πυρκαγιές και δηλητηριώδη υγρά έχουν φτάσει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο, ενώ είναι ορατός και ο κίνδυνος, κατάρρευσής του. Μιλάμε για ένα δεκαώροφο κτίριο, μία… βόμβα έτοιμη να εκραγεί που, σημειωτέον, λειτουργεί χωρίς άδεια από το 2014. Γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ και την αποκατάστασή του΄΄.

Σήμερα ανοίγονται οι προσφορές για τις εργολαβίες ύψους 200.000 ευρώ για τον ΧΥΤΑ

Ο δήμαρχος έχει αναφέρει στους κατοίκους και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ακράτα ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχει επιλυθεί το ζήτημα, κάνοντας γνωστά και τα έργα που έχουν προγραμματιστεί στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας ώστε να λάβει εκ νέου άδεια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα πρόκειται να ανοιχτούν οι προσφορές για τον διαγωνισμό που έχει γίνει για βιοαέριο και στραγγίδια στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, εργολαβίες ύψους 200.000 ευρώ ώστε να προχωρήσει η αδειοδότησή του. Όμως, όπως έχει καταστήσει σαφές ο κ. Παναγόπουλος, πρόθεσή του είναι ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας να εξυπηρετεί τους αρχικούς του σκοπούς, δηλαδή να δέχεται απορρίμματα από Διακοπτό, Ακράτα, Αιγείρα και μόνο. Ο δήμαρχος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας για τα απορρίμματα όλου του δήμου είναι μία προσωρινή λύση ανάγκης, επαναλαμβάνοντας πως ο δήμος έχει πάρει άδεια από την Περιφέρεια για «έκτακτη ανάγκη».

Συγκεκριμένα, αναφέρει: ΄΄Έχουμε καταθέσει μελέτη για την εκ νέου αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, με πρόβλεψη για τη διαχείριση στραγγιδίων και βιοαερίου για τα οποία δεν υπήρχε τίποτα μέχρι σήμερα. Η άδειά του έχει όντως λήξει, δυστυχώς όμως δεν είχαμε άλλη επιλογή. Αν θέλουμε λύση θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική συναίνεση και όχι ο καθένας μας να κοιτά τον εαυτό του΄΄. Ο δήμαρχος υπενθυμίζει ακόμη ότι κινείται προς την οριστική λύση, που δεν είναι άλλη από την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων στο Αίγιο, για την οποία ήδη έχουν εκπονηθεί μελέτες και έχει υποβληθεί πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Δεν αποκλείεται πάντως, εφόσον οι κάτοικοι συνεχίσουν την παρεμπόδιση των απορριμματοφόρων, ο δήμαρχος να καταφύγει στον Εισαγγελέα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της μεταφοράς των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr