background img
banner
banner

Αιγιαλείς στην «μαύρη λίστα» με τους μεγαλοοφειλέτες

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τρομάζουν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην τοπική οικονομία, οι υπέρογκες οφειλές επιχειρήσεων της Αιγιάλειας προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημοσιοποίησε την λίστα με τα ονόματα όσων έχουν βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ. Σε αυτή, περιλαμβάνονται και 22 επιχειρήσεις με έδρα την Αιγιάλεια, οι οποίες είτε εξακολουθούν να λειτουργούν με προβλήματα, είτε έβαλαν λουκέτο υπό το βάρος των χρεών, της οικονομικής κρίσης και άλλων παραγόντων.

Συγκεκριμένα, στην… μαύρη λίστα περιλαμβάνονται και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής με «ηχηρά»… λουκέτα, που η παύση λειτουργίας τους είχε γενικότερες επιπτώσεις, όπως π.χ. οι «Σιαβελής» και «Προμηθέας». Και το ερώτημα που τίθεται είναι, τι θα γίνει εάν και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που οφείλουν τεράστια ποσά, καταρρεύσουν υπό το βάρος των οφειλών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστής Αιγιώτικης επιχείρησης, που λειτουργεί με την μορφή ομόρρυθμης εταιρείας, η οποία οφείλει στο Δημόσιο, ούτε λίγο ούτε πολύ, 34 εκατομμύρια ευρώ και η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί… Άλλη, επίσης εν ενεργεία ομόρρυθμη εταιρεία οφείλει 78.800 ευρώ στο Δημόσιο αλλά και 1.191.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία. Οι Αιγιώτικες επιχειρήσεις που έχουν οφειλές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, είναι συνολικά οκτώ, με τις περισσότερες να παλεύουν με… νύχια και με δόντια να κρατηθούν.

22 επιχειρήσεις της Αιγιάλειας οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ

Ίλιγγο προκαλεί και το συνολικό ποσό των οφειλών αυτών των 22 επιχειρήσεων της Αιγιάλειας που δημοσιοποιεί η Α.Α.Δ.Ε. ανάμεσα στα 8.909 φυσικά και 14.083 νομικά πρόσωπα σε όλη τη χώρα που οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ. Τα συνολικά χρέη των παραπάνω οφειλετών ανέρχονται σε 20,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 των χρημάτων που οφείλουν στο Δημόσιο περίπου 4.267.000 πολίτες. Συνολικά, οι 22 οφείλουν το ποσό των 19.325.00 ευρώ. Από αυτά, 15.205.000 ευρώ αποτελούν χρέη προς το Δημόσιο και 4.119.938 ευρώ οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, από αυτές τις 22 επιχειρήσεις 13 οφείλουν στο Δημόσιο, 3 μόνο σε ασφαλιστικά ταμεία και 7 επιχειρήσεις και στα δύο!

Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, πρόκειται για 2.700 παραπάνω φυσικά πρόσωπα από την τελευταία φορά ενώ όσον αφορά τις επιχειρήσεις αυτές είναι 4.500 περισσότερες.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της A.A.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν ειδοποιηθεί με e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής των οφειλών του. Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες -φυσικά πρόσωπα, των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr