background img
banner
banner

Τα νέα μέτρα… εξαντλούν την Αιγιάλεια της φτώχειας και της ανεργίας

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Με αναφορές στα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων τής Αιγιάλειας και σε γενικότερα θέματα της τοπικής κοινωνίας, καθώς επίσης και σε όλα εκείνα που απορρέουν από την πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε., πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου, οι δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Αίγιο, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας, με αφορμή τον νέο προϋπολογισμό.

Φτωχοποίηση της κοινωνίας, περικοπές, μισθοί και συντάξεις… πείνας, ανεργία, κατάργηση του ΕΚΑΣ, του δικαιώματος στην απεργία, μείωση του αφορολόγητου, ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, ομαδικές και ατομικές απολύσεις, 4ο μνημόνιο και τόσα άλλα για άλλη μία φορά οδήγησαν τους εργαζόμενους στον δρόμο, ενώ και η συμμετοχή στην απεργία, κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα στην Αιγιάλεια, με τους συνδικαλιστές να κατηγορούν την κυβέρνηση για φορομπηχτική και αντεργατική πολιτική πιστή στα διαρκή Μνημόνια και στους δανειστές, που εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

«Κατηγορώ» στην κυβέρνηση για τον εργασιακό… μεσαίωνα στην συγκέντρωση της πλατείας

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε από την πλατεία Αγ. Λαύρας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, μιλώντας και για τα εργασιακά προβλήματα της Αιγιάλειας. ΄Ανεργία, αποβιομηχάνιση, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά και η απαξίωση παραγωγικών μονάδων όπως η Ε.Β.Ο., η επιχείρηση «Καλλιμάνη» και άλλες επιχειρήσεις στην Αιγιάλεια που βρίσκονται στο κόκκινο΄΄, όπως χαρακτηριστικά είπε, με αναφορά στην “μάστιγα” της εργολαβικής εργασίας. ΄΄Με πρόσχημα ότι είναι χρονοβόρα η επιλογή μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, στην Ε.Β.Ο. Αιγίου…. νοικιάζουν εργαζόμενους. Δηλαδή γυρίζουμε στο μεσαίωνα με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Ζητάμε βιώσιμες λύσεις που θα εξασφαλίσουν το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων των ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ. Απαιτούμε να δοθούν παραγγελίες στο εργοστάσιο και να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εδώ και τώρα΄΄, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στην πλατεία μίλησαν ακόμη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας Χρήστος Τρίψας, η πρόεδρος η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, Σταυρούλα Πιερράτου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Μαίρη Χρονοπούλου και το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Λάμπης Παπαδόπουλος, ζητώντας άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έτους 2018 σε προϋπολογισμό προόδου και ανάπτυξης, άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ακύρωση των σχεδιασμών Κυβέρνησης και Δανειστών για παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο που στόχο έχουν να φιμώσουν τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση των εργαζομένων, μη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μόνιμη αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας – ρητή απαγόρευση των πλειστηριασμών κ.ά.

«Ανατροπή της κατάστασης, μόνο με αγώνα», βροντοφώναξαν τα σωματεία του ΠΑΜΕ

Με παλμό και μαχητικότητα έστειλαν το δικό τους μήνυμα τα σωματεία που συντάσσονται με το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές και μέλη των οποίων συγκεντρώθηκαν στην οδό Κλεομένους Οικονόμου, στο ύψος της Τρίγωνης Πλατείας. Παρόντες ήταν, γυναίκες – μέλη της Ο.Γ.Ε., οικοδόμοι, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου κ.ά. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων είπε: ΄΄Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανέχεια , τα χαμηλά μεροκάματα, την ανεργία, τα μεροκάματα ξευτίλα των προγραμμάτων για τους ανέργους. Δε ξεγελιόμαστε από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος , ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι το μέρισμα που μοιράζει η κυβέρνηση, είναι από τα πολλαπλά χτυπήματα στις συντάξεις και τις παροχές. Αφού μας στράγγιξαν, τώρα μας μοιράζουν ψίχουλα. Τζογάρουν, ελπίζοντας ότι θα μας πιάσουν αδιάβαστους. Όταν όλοι αυτοί μιλάνε για δίκαιη ανάπτυξη εννοούν ότι πρέπει να αποδεχτούμε όσα αντεργατικά μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά και όσα ετοιμάζουν για τη συνέχεια. Γι’ αυτό ξεκινάνε το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία. Είναι η αρχή για να χτυπηθεί συνολικά το εργατικό κίνημα και οι αγώνες των εργαζομένων. Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr