background img
banner
banner

ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: «Πρεσβεύω και δρω υπέρ ενός Επιμελητηρίου – καταλύτη στις εξελίξεις»

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΙΚΗ

Συνέντευξη στην Αθηνά Μπόκολα

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο… χέρι τα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και έχει δώσει μεγάλες «μάχες» είτε σαν επαγγελματίας, είτε σαν αιρετός, είτε εκπροσωπώντας τον κλάδο και τους συναδέλφους του, κατέρχεται στις επιμελητηριακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Με την εμπειρία της εντεκάχρονης θητείας τού επιμελητηριακού συμβούλου, αλλά και ένα διαρκές ενδιαφέρον για την Αιγιάλεια και τους ανθρώπους της, ο Στράτος Βαρδάκης είναι υποψήφιος για το Τμήμα Υπηρεσιών, με τον συνδυασμό «Επιμελητήριο για Όλους» του Παναγιώτη Κρίκη.

Οι συστάσεις είναι λίγο πολύ περιττές για τον κ. Βαρδάκη. Αξίζει όμως να αναφερθούμε έστω επιγραμματικά στην δράση του. Είναι 25 χρόνια ενεργός επαγγελματίας της επιχείρησης με το όνομα «REFRAIN» στον χώρο της εστίασης,23 χρόνια στην Άκολη και δύο στα Ψηλαλώνια Αιγίου στο ίδιο πάντα αντικείμενο. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΑΕΚ, το 2006, όπου και εξελέγη πρώτος στο τμήμα υπηρεσιών. Το ίδιο συνέβη και στις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές το 2011, όπου μέχρι σήμερα είναι εκλεγμένος επιμελητηριακός σύμβουλος. Επίσης, είναι από τα ιδρυτικά μέλη (Νοέμβριος 2011) του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής του Δήμου Αιγιάλειας, όπου εξελέγη πρόεδρος τότε αλλά και το 2016 υπηρετώντας τον σύλλογο από την ίδια θέση μέχρι σήμερα. Το 2010 κατήλθε στα δημοτικά με τον συνδυασμό του Δημήτρη Καλογερόπουλου για την Τοπική Κοινότητα Αιγίου και εκλέχθηκε στην πρώτη θέση. Το 2014 συμμετείχε στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του Θανάση Παναγόπουλου, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον δήμαρχο Αιγιαλείας. Κατέχει την θέση του προέδρου της Τουριστικής Ανάπτυξης, από την αρχή της θητείας του μέχρι και σήμερα. Είναι επίσης αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου και μέλος στο Δ.Σ. του σωματείου Ε.Κ.Α.ΜΕ.

O κ. Βαρδάκης μιλά στην «Π» για την κάθοδό του στις επιμελητηριακές εκλογές με τον συνδυασμό του κ. Κρίκη, απαντά στο πώς θα ήθελε και πώς οραματίζεται το Επιμελητήριο Αχαΐας, κάνει γνωστό το τι θα προτάξει εφόσον επανεκλεγεί, ενώ μιλά και για τον καθημερινό επίμονο αγώνα του για την προάσπιση των συμφερόντων των επαγγελματιών και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας…

Κατέρχεστε στις επιμελητηριακές εκλογές Αχαΐας ως υποψήφιος σύμβουλος με τον συνδυασμό «Επιμελητήριο για Όλους» του Παναγιώτη Κρίκη. Ήσασταν ωστόσο από τα ιδρυτικά μέλη της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης και αναπτύξατε έργο στο Επιμελητήριο μέσα από αυτή. Τι σας έκανε να αλλάξετε «στρατόπεδο»;

Κατ’ αρχήν ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω καμία προσωπική διαφορά ή διένεξη με κανένα από τα μέλη της ΠΑΕΚ. Στην απόφασή μου αυτή με οδήγησε το ενδιαφέρον μου για την καλύτερη λειτουργία του Επιμελητηρίου. Απέναντί μου δεν έχω πρόσωπα, αλλά πολιτικές. Δεν αντιπαρατίθεμαι με ονόματα, αλλά με προβλήματα. Αυτό πολεμάω και γι’ αυτό στηρίζω τις ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις του κου Κρίκη. Δεν μηδενίζω την προσπάθεια κανενός.

Είναι γνωστό ότι η μονιμότητα των διοικήσεων πολλές φορές οδηγεί στο τέλμα. Έντεκα χρόνια μέλος του Επιμελητηρίου γνωρίζω πολύ καλά τι έπρεπε να γίνει, αλλά δεν έγινε. Μετά δε τις εξελίξεις που διασπούν την ενότητα του χώρου, ήταν για μένα μονόδρομος η συμμετοχή μου στο Αχαϊκό ψηφοδέλτιο του κου Παναγιώτη Κρίκη. Αρνούμαι να υπηρετώ μια στείρα διοίκηση. Αρνούμαι να συμμετέχω σε διασπαστικές κινήσεις που υπονομεύουν την ενότητα. Αρνούμαι να διαγκωνίζομαι με συναδέλφους, γιατί το ζητούμενο είναι κοινό. Διαχώρισα έτσι τη θέση μου από το παλαιό και φθαρμένο. Έχουμε δικαίωμα στο μέλλον και είναι καιρός το Επιμελητήριο να αλλάξει!

Έχετε μία «γεμάτη» θητεία ως επιμελητηριακός σύμβουλος. Πώς κρίνετε την θητεία της απερχόμενης διοίκησης του Επιμελητηρίου, τι έχετε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια και κατά πόσο η εμπειρία σας, σας βοηθά να προωθήσετε τα θέματα των συναδέλφων σας της Αιγιάλειας;

Πράγματι, έχω «ζυμωθεί» με τους συναδέλφους επιχειρηματίες και επαγγελματίες και μπορώ εύκολα να αφουγκραστώ τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα. Αυτή την εμπειρία θέλω να την αξιοποιήσω, προς όφελος των συναδέλφων και ολόκληρου του Επιμελητηρίου. Θέλω, αυτή τη φορά, να έχω μία αποδοτική θητεία, που θα αφήσει περιθώρια για ανάπτυξη πρωτοβουλιών και που θα έχει ριζοσπαστικό και καινοτόμο χαρακτήρα, για το κοινό όφελος. Σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι συνέβη κατά την πρόσφατη θητεία μου, που η απερχόμενη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και η ηγεσία της Παράταξής μας, δεν έδωσαν περιθώρια για εφαρμογή των προτάσεών μου, τις οποίες ούτε καν μου ζήτησε…

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου θα μπορούσε να είναι περισσότερο αποδοτική και χρήσιμη για τους συναδέλφους. Πρέπει να βγούμε δυναμικά μπροστά από τις εξελίξεις, να δώσουμε «φωνή» στο Επιμελητήριο Αχαΐας, να το φέρουμε πιο κοντά στα μέλη του, να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να ανοίξουμε δρόμους στην εξωστρέφεια.

Τι είναι αυτό που θα προτάξετε για το Επιμελητήριο εφόσον εκλεγείτε; Σε ποιους τομείς κατά την γνώμη σας πρέπει να στραφεί;

Η Παράταξη «Επιμελητήριο για όλους» του Παναγιώτη Κρίκη με την οποία και κατεβαίνω, έχει εξαγγείλει ανάμεσα στα άλλα και τη σύσταση πέντε Γραμματειών για την ενίσχυση του έργου του Επιμελητηρίου. Μέσα από την άμισθη συμμετοχή μου στην υπό σύσταση Γραμματεία Τουρισμού, θεωρώ ότι θα αξιοποιήσω στο έπακρο τόσο την εμπειρία μου, όσο και το γνωστικό εργαλείο μου, προκειμένου να προσφέρω τα μέγιστα για την ανάπτυξη της Αιγιάλειας και ολόκληρου του νομού Αχαΐας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα προτάξουμε, θα είναι ένα Επιμελητήριο ανοικτό για όλους και για ολόκληρη την Αχαΐα. Με ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς επιχειρηματικούς και γεωγραφικούς αποκλεισμούς.

Θα δώσουμε προτεραιότητα στα εξής: Ανάδειξη και ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αχαΐας στον τομέα του τουρισμού. Ανάδειξη και ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο νομός και στροφή τής επιχειρηματικότητας σε αυτούς τους τομείς. Ενημέρωση ώστε όλα τα προγράμματα να διαχυθούν στο μέγιστο αριθμό μελών. Άμεση συγκρότηση νομικού γραφείου υποστήριξης των μελών που αδυνατούν να έχουν νομική συνδρομή για τις εκκρεμότητες που αντιμετωπίζουν. Συνεχής συνεργασία με όλους τους φορείς του νομού Αχαΐας για τη συγκρότηση κοινού διεκδικητικού πλαισίου και σταθερή πίεση για την υλοποίηση του προς την κεντρική εξουσία, όπως κι αν αυτή εκφράζεται.

Από εμάς εξαρτάται αν θα έχουμε ένα Επιμελητήριο μακριά από τις εξελίξεις και εστιασμένο στα διαδικαστικά μόνο θέματα ή ένα Επιμελητήριο ενεργό, πρωτοπόρο, παρεμβατικό με προτάσεις για τα ζητήματα που «καίνε» όλους μας. Είναι σαφές ότι επιλέγω, πρεσβεύω και δρω υπέρ ενός Επιμελητηρίου – καταλύτη στις εξελίξεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Έχετε αναλάβει ένα δύσκολο κομμάτι, στον δήμο Αιγιαλείας, την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του τόπου. Επίσης, δίνετε «μάχες» για τα συμφέροντα του κλάδου των επαγγελματιών εστίασης –αναψυχής, εν μέσω, μάλιστα, των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε στο μέλλον, μέσω του Συλλόγου του οποίου προεδρεύετε και πώς αυτός μπορεί να λειτουργήσει ώστε να πιέσει πράγματα και καταστάσεις σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον;

Ως επιχειρηματίας και ως πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής τού Δήμου Αιγιαλείας, έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον κλάδο μου, αλλά και την εμπειρία να κρίνω πλέον με περισσότερες γνώσεις το καλύτερο δυνατό για τους συναδέλφους επιχειρηματίες της Αιγιάλειας.

Ενέργειες που έγιναν: 1.Συνδιοργάνωση του παιδικού καρναβαλιού με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με τεράστια επιτυχία στην τοπική κοινωνία. 2.Ετήσια μέριμνα για την σίτιση του ειδικού σχολείου ΕΚΑΜΕ, κατά την διάρκεια της κατασκήνωσης. 3.Επιδοτούμενα σεμινάρια εργαζομένων. 4.Παρεμβάσεις, τοποθετήσεις, ενημερώσεις, εισηγήσεις σε καυτά θέματα όπως: α. Για τον Κορινθιακό Κόλπο (θέμα Δημόσιας Υγείας), β. Για τον ΦΠΑ, γ. Για την μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, δ. Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ε. Για εκδηλώσεις, συνέδρια.
Ο αγώνας ο δικός μου, αλλά και των συνεργατών μου, είναι καθημερινός και πολυμέτωπος. Μέσα σε ένα, κατά κοινή ομολογία, αντίξοο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, έχουμε καταφέρει να κάνουμε σπουδαία βήματα προόδου και να δημιουργήσουμε ασπίδα προστασίας για τους χειμαζόμενους συναδέλφους. Ευελπιστώ, ότι η επανεκλογή μου στο Επιμελητήριο και η εμπλοκή μου είτε στη Γραμματεία Τουρισμού, είτε στις υπόλοιπες επιτροπές θα ενισχύσει τον παρεμβατικό μου ρόλο, προς όφελος των συναδέλφων.

Είσαστε και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Α.ΜΕ./ΑμεΑ Αιγίου. Αλήθεια, από πού πηγάζει όλη αυτή η ενέργεια και δοτικότητά σας;

Ναι και ως άτομο και ως σύλλογος, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Αυτό που πρεσβεύουμε είναι το σπίτι του ΕΚΑΜΕ, όπου θα μπορούν τα παιδιά να έχουν τον δικό τους χώρο, ακόμα και όταν τα συγγενικά τους πρόσωπα δεν θα μπορούν να προσφέρουν τα δέοντα. Ήδη γίνονται βήματα προς την πραγμάτωσή του.

Η ανιδιοτελής προσφορά στο συνάνθρωπο και η συμμετοχή μου στα κοινά, υπήρξαν ανέκαθεν στάση και φιλοσοφία ζωής. Θεωρώ ότι όλοι μπορούν να ανακαλύψουν πολλούς τρόπους συνεισφοράς στα κοινά και μέσα από αυτή τη διαδικασία να είναι σίγουροι ότι θα νιώσουν την ανταπόδοση μέσα από ένα χαμόγελο ή μία θερμή χειραψία. Νιώθω πολύ «πλούσιος» κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω και η αναγνώριση της όποιας προσφοράς μου, είναι στα αλήθεια πολύ συγκινητική…».

Κλείνοντας, τι θα θέλατε να πείτε στον επαγγελματία που σε λίγες ημέρες θα ψηφίσει για νέα διοίκηση στο Επιμελητήριο Αχαΐας;

Επέλεξα να στρατευθώ με το ψηφοδέλτιο που έχει επικεφαλής τον κο Κρίκη Παναγιώτη και θέτω την υποψηφιότητά μου στην κρίση σας με το ψηφοδέλτιο «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ». Αγωνιζόμενοι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Ως υποψήφιος του συνδυασμού «Επιμελητήριο για όλους», σας καλώ να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή για ένα Επιμελητήριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με ακόμα περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τα μέλη του και με πιο δυνατή «φωνή» που θα εκφράζει όλους τους μικρομεσαίους. Όλοι μαζί με όραμα, να δημιουργήσουμε το Επιμελητήριο του Μέλλοντος. Με σκληρή δουλειά, διάλογο και χωρίς κομματικές ταμπέλες και εξαρτήσεις. Η απόφαση για το μέλλον του φορέα ανήκει αποκλειστικά σε σένα, σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου Αχαΐας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr