background img
banner
banner

«Λούστηκε» με φως ο Ιερός Ναός της Παναγίας στο Μοναστήρι Αιγείρας

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1870!

Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που έγιναν στον Ιερό Ναό της Παναγίας στον γραφικό τόπο της Βεργουβίτσας όπως λεγόταν παλιά ή του Μοναστηρίου Αιγείρας, όπως αποκαλείται σήμερα. Πρόκειται για έναν ιστορικό ναό του 19ου αιώνα, με καταπληκτικές τοιχογραφίες, ο οποίος έλαμψε ξανά μετά τη συντήρηση που πραγματοποιήθηκε, προς ικανοποίηση των πιστών που δεν σταματούν να εκφράζουν τον θαυμασμό τους.

Όλοι οι επισκέπτες και οι ντόπιοι έχουν μείνει άφωνοι με τις τοιχογραφίες και κυρίως τους ταμπλάδες κάτω από το τέμπλο με τις παραστάσεις εκδιώξεως των πρωτοπλάστων, τις σκηνές από την κόλαση κ.λπ. του ιερού ναού, που χρονολογείται γύρω από το 1870. Σε τούτον τον ναό έχει αγιογραφήσει και ο Κωνσταντίνος Φανέλης, ένας από τους πιο διάσημους ζωγράφους της εποχής.
΄΄Το να αναλάβει κανείς τη συντήρηση αυτού του ναού είναι μεγάλη ευθύνη. Ήταν απαραίτητο όμως γιατί οι τοιχογραφίες δεν φαίνονταν καθόλου. Ο χρόνος και η υγρασία, μαζί με τις καπνούς των κεριών, είχαν πέσει σαν πέπλο σε όλες τις τοιχογραφίες. Χρειάστηκε μία σοβαρή επίμονη μελέτη για να επιτευχθεί πολύ καλό αποτέλεσμα΄΄, αναφέρει ο συντηρητής Ιουλιανός Γκίνης, γιος του ζωγράφου Ευάγγελου Γκίνη, ο οποίος ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης του ιστορικού ναού. Όλες οι τοιχογραφίες βγήκαν ξανά στο φως και ο ιερός ναός της Παναγίας έλαμψε ξανά μετά από 150 χρόνια! Εκτός από τις τοιχογραφίες, το μεγάλο πρόβλημα ήταν και το ξυλόγλυπτο τέμπλο το οποίο είχε υποστεί μεγάλη ζημιά, χρειάζονταν επείγουσα συντήρηση και χρύσωμα.

Σημαντική ωστόσο στην εκκλησία, ήταν η προσφορά του εφημέριου, πατρός Ντίνου, αλλά και της επιτρόπου κ. Ελένης, η οποία, αφού αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην Παναγία -μετά από θαύμα της Παναγίας από το οποίο σώθηκε- έκανε πολλούς εράνους για να μαζέψει χρήματα. ΄΄Είμαι πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να συντηρήσω αυτόν τον Ιερό Ναό με τις υπέροχες τοιχογραφίες και με αυτό το υπέροχο ξυλόγλυπτο. Οι ταμπλάδες και οι παραστάσεις τους με σκηνές από τη Βίβλο έχουν κάτι από την παιδική αθωότητα, με μάτια μεγάλα, γενικά χαρακτηριστικά παιδικά και με αδρές γραμμές΄΄, επισημαίνει ακόμη ο συντηρητής.

Εντυπωσιάζει η αντανάκλαση του χρυσού

Να σημειωθεί ότι η συντήρηση του Ιερού Ναού είχε πολύ δουλειά. Πρώτα από όλα έγιναν οι ενέσεις με φάρμακο για σκόρο, τα απαραίτητα στοκαρίσματα και στη συνέχεια περάστηκε όλο το τέμπο με αστάρι μεταλλικό για τη μόνωση από την υγρασία και ακολούθως με σκόνη χρυσή, με γομαλάκα -το οποίο είναι ένα μονωτικό είδος- πριν την τοποθέτηση του χρυσού, με μιξιόν και μετά το τελευταίο στάδιο τα φύλλα του χρυσού.

Όταν τελείωσε όλη αυτή διαδικασία, «λούστηκε» όλος ο Ιερός Ναός, έλαμψε ένα απίστευτο φως πέρα ως πέρα σε όλο τον ναό. Η αντανάκλαση του χρυσού είναι κάτι το απίστευτο και σε συνδυασμό με τη συντήρηση που έγινε στις τοιχογραφίες, τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr