background img
banner
banner

«Το Επιμελητήριο δεν είναι ούτε γήπεδο ούτε ρινγκ»

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ

-Συνέντευξη στην Αθηνά Μπόκολα-

Μετρώντας πολλά χρόνια συνδικαλιστικής δράσης σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, «μάχες» για τα συμφέροντα του επιχειρηματικού, επαγγελματικού και εμπορικού κόσμου τής Αιγιάλειας και μία ουσιαστική και γόνιμη συμμετοχή στα επιμελητηριακά πράγματα της Αχαΐας για περισσότερο από μία δεκαετία, ο Αρίστος Τηλιγάδης κατέρχεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας για τρίτη (και τελευταία όπως αποκαλύπτει) φορά ως επικεφαλής τής Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης.

Της παράταξης που υπηρετεί από την ίδρυσή της, καταφέρνοντας, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της, όχι μόνο να ενδυναμώσουν την «φωνή» των Αιγιαλέων μέσα στο Επιμελητήριο Αχαΐας, αλλά και να προωθήσουν θέματα που αφορούν την περιοχή, επιτυγχάνοντας, σε πολλές περιπτώσεις, την επίλυσή τους.

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου βρίσκουν την Π.Α.Ε.Κ. των επτά εδρών στην απερχόμενη διοίκηση του φορέα, παρούσα, με τον επικεφαλής της να έχει πλέον την πείρα των έξι χρόνων στην αντιπροεδρία του φορέα, πρόγραμμα για την υλοποίηση όσων ήδη έχουν δρομολογηθεί, αλλά και σχεδιασμό για το μέλλον.

Ο Αρίστος Τηλιγάδης για 27 συναπτά έτη είναι πρόεδρος σε ένα από τα πιο δραστήρια σωματεία της περιοχής, την Συντεχνία Αρτοποιών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων. Ακόμη, είναι για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, μέλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και εκλεγμένο μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Περίπου ένα εικοσαήμερο πριν τις εκλογές τού Επιμελητηρίου, ο επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ., μιλά στην «Π» για την φιλοσοφία, το έργο και την προσφορά τής παράταξης στην περιοχή, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και ξεκαθαρίζοντας πως η Π.Α.Ε.Κ. κατέρχεται ανεξάρτητη στις εκλογές χωρίς την παραμικρή δέσμευση απέναντι σε οποιονδήποτε…

Μιλήστε μας για την πορεία της Π.Α.Ε.Κ. στα επιμελητηριακά πράγματα από το 2006 ως σήμερα…

Η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση, εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του 2006, με τρεις έδρες στο Δ.Σ. Το 2011 εξέλεξε επτά έδρες κι ενώ μας πρότειναν την προεδρία την διοίκηση του Επιμελητήριου, με γνώμονα την καλύτερη διοίκηση και εξυπηρέτηση των μελών και συνεργασία, συμφωνήσαμε με τον πρώτο πλειοψηφών ώστε να κατέχουμε δύο θέσεις στην διοικητική επιτροπή, μία του α΄ αντιπρόεδρου και μία του οικονομικού επόπτη, καθώς και την προεδρία του εμπορικού τμήματος του Επιμελητήριου με τον κ. Δεληγιάννη και την εκπροσώπηση στον ΕΦΕΠΑΕ με τον κ. Βαρδάκη.

Ποιοι ήταν το έργο σας μέσα σε αυτή την εξαετία;

Με σωστό προγραμματισμό και τα αντίστοιχα βήματα, παράξαμε πλούσιο έργο, ξεκινώντας από τη στήριξη του οίνου, προϊόν που μας ενδιαφέρει σε τοπικό επίπεδο. Συνεργαστήκαμε τον μοναδικό Sommelier (Σομελιέ) κ. Λαζαράκη, «τρέξαμε» δύο προγράμματα, φέραμε αποστολές από Σαγκάη, Ελβετία, Αμερική και στον τόπο μας. Προωθήσαμε τα ΠΟΠ κρασιά της Αχαΐας γνωρίζοντάς τα, μέσω των διαμορφωτών κοινής γνώμης, σε όλο τον κόσμο με εκπληκτικό αποτέλεσμα και αύξηση των εξαγωγών και από τις τοπικές επιχειρήσεις. Δημιουργήσαμε το ACHAIA VALUES (εξαγωγικό τμήμα), συνεργαστήκαμε και προσελάβαμε export manager για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να κάνουν εξαγωγές. Θεωρούμε ότι το μέλλον και της περιοχής μας είναι στο να εξαγάγουμε και να κάνουμε γνωστά τα προϊόντα μας στον κόσμο. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που φανερώνουν ότι αρκετές επιχειρήσεις και από την περιοχή, ωφελήθηκαν, επιτυγχάνοντας αύξηση εσόδων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Αρκετά χρόνια από την εξαετία, το Επιμελητήριο Αχαΐας είχε την προεδρία του ΕΦΕΠΑΕ, με αποτέλεσμα πάνω από 60 διαφορετικοί κλάδοι να ωφεληθούν. Κατατέθηκαν συνολικά 1.000 προτάσεις και υπήρχαν πάνω από 4.500 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν από αυτές τις δράσεις. Για να γνωρίζει κάποιος τι είναι ΕΦΕΠΑΕ, αναφέρουμε ότι είναι ένα κομμάτι των Επιμελητηρίων μέσω του οποίου υλοποιούνται τα επενδυτικά προγράμματα της κάθε επιχείρησης. Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι πάνω από 40 επιχειρήσεις στην Αιγιάλεια ωφελήθηκαν, με αποτέλεσμα να επιδοτηθούν με 2.200.000 ευρώ!

Δημιουργήσαμε το Πάτρας IQ. Βγάλαμε την τεχνογνωσία των Πανεπιστήμων στην αγορά, με αποτέλεσμα να την εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματίες για ένα καλύτερο αύριο. Πάρα πολλές ιδέες υλοποιήσαμε με όφελος για όλους. Πχ. διαπιστώσαμε στην τελευταία έκθεση, ότι από τα υπόλοιπα της ποτοποιίας μπορεί κανείς να παράγει ρεύμα! Είναι μία εφαρμογή που μπορεί να την πάρει και ο δήμος Αιγιαλείας με πολλές χρήσεις. Για παράδειγμα, μέσω αυτής μπορούν να βλέπουν ακόμη κι αν ένας σκουπιδοτενεκές χρειάζεται άδειασμα! Η SUMSUNG TELECOM έχει κάνει την χρήση των εφαρμογών από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ποια είναι η συνεργασία σας με τον δήμο Αιγιαλείας;

Στην Αιγιάλεια, στηρίξαμε το χριστουγεννιάτικο πάρκο, την τοπικά αγορά σε εορταστικές εκδηλώσεις, τα «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ», φιλαθλητικούς συλλόγους της περιοχής, συνεργαστήκαμε με τον δήμο για την δημιουργία βιομηχανικού μουσείου οίνου και την κατάθεση πολλών προτάσεων με την βοήθεια του Επιμελητηρίου και συνεργάτη τον δήμο. Το Επιμελητήριο Αχαΐας διέθεσε ους καλύτερους συνεργάτες στις μελέτες ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Θεοχάρη, Βαφίδη και Γιωτόπουλο, ώστε να δημιουργήσουμε φακέλους για την Αιγιάλεια και να τους υποβάλλει ο δήμος, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον συμπολίτη μας. Και έχουν κατατεθεί. Είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία με κάθε δημοτική αρχή της Αιγιάλειας, ενώ πρωτοστατήσαμε και σε αγώνες για συγκεκριμένα θέματα όπως διατήρηση ΤΕΙ, ΟΑΕΕ, Νοσοκομείου, Εφορίας, Υποθηκοφυλακείου για την μείωση των διοδίων κ.ά.

Τι είναι αυτό που θα προτάξετε εφόσον επανεκλεγείτε;

Είναι πολλά αυτά που έχουμε κατά νου. Θα σας αναφέρω ένα πολύ σημαντικό. Συμμετείχαμε στο Forum Αδριατικής και Ιονίου, με την Π.Α.Ε.Κ. να έχει την προεδρία και στην Αγκόνα και στην Πεσκάρα, με αποτέλεσμα να έρθουμε σοφότεροι όσον αφορά την διαχείριση των μεταφορών και ειδικά την διαχείριση των μεταφορών στη θάλασσας, έχοντας μία πλήρη γνώμη κα άποψη για τα λιμάνια. Τα φορτία που έρχονται από το… μονοπάτι του μεταξιού, φορτώνονται στη Σμύρνη, με αποτέλεσμα να περνούν κάτω από την Πελοπόννησο και να ξεφορτώνουν στην Τεργέστη, πραγματοποιώντας ταξίδι τεσσάρων ημερών. Εκεί θα πρέπει να παρέμβει η πολιτεία γιατί οι γείτονές μας οι Τούρκοι επιδοτούν αυτή τη μεταφορά για τις δύο ημέρες. Δεν παύουν όμως τα προϊόντα, ειδικά τα νωπά να είναι τεσσάρων ημερών. Η πρόταση λοιπόν της ΠΑΕΚ στο επόμενο Δ.Σ. και σε εθνικό επίπεδο, είναι η δημιουργία μακροπεριφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Να ενώσουμε όλες τις χώρες, Βαλκάνια, Τουρκία, Κύπρο, Συρία, Αίγυπτο ώστε να μεταφέρονται τα προϊόντα τους γρήγορα μέσω των λιμανιών της Ελλάδας, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, αν ξεφορτώνονταν σε ένα λιμάνι π.χ. Λαύριο, και μεταφέρονταν από τα λιμάνια μας και τα Βαλκάνια στην Ευρώπη, θα υπήρχε περιθώριο κέρδους χρόνου ώστε τα νωπά προϊόντα όταν φτάνουν να μην είναι τεσσάρων ημερών αλλά δύο. Όπως η δημιουργία του αεροδρομίου του Αράξου σε cargo αεροδρόμιο ώστε τα προϊόντα της περιοχής να φτάνουν φρέσκα σε όλες τις αγορές. Από τα ψάρια, τα λεμόνια τα πορτοκάλια μέχρι τις φράουλες και ό,τι άλλο παράγει η περιοχή μας.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν ωφεληθεί από το Επιμελητήριο. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Κατ’ αρχήν πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι το Επιμελητήριο είναι σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει προβαίνοντας σε απεργίες και βγαίνοντας στο δρόμο. Υλοποιεί αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Αν για κάποιον δεν υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα, δεν ευθύνεται το Επιμελητήριο, αλλά οι κεντρικές οργανώσεις που ανήκουμε. Δηλαδή, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος πάντοτε έβρισκε τον τρόπο ώστε να είναι ωφελούμενος ο κλάδος της αρτοποιίας σε κάθε πρόγραμμα που άνοιγε. Το Επιμελητήριο δεν καταθέτει προτάσεις για κλάδους. Αυτές οφείλουν να τις καταθέσουν οι κλαδικές οργανώσεις. Το Επιμελητήριο κατέθεσε προτάσεις για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ανάπτυξη της περιοχής σε πολύ μεγάλα θέματα. Πραγματοποιήσαμε μελέτες για τον αυτοκινητόδρομο καταγράφοντας ποια είναι τα οφέλη και ποια η απώλεια, το city break για την Πάτρα και το Αίγιο για να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον τουρισμό στην περιοχή. Κάναμε μεγάλα βήματα στον τουρισμό με αποτέλεσμα το Επιμελητήριο να βραβευθεί από ανεξάρτητο φορέα και είχαμε τη συνεργασία με πάρα πολύ μεγάλα παγκόσμια γραφεία τουρισμού, επιτυγχάνοντας να φέρουμε περισσότερους από 60.000 στην περιοχή της Πάτρας. Σκοπός μας την επόμενη σεζόν είναι να τους μεταφέρουμε καις το Αίγιο και τα Καλάβρυτα ξεπερνώντας οποιαδήποτε πρόβλημα έχει η περιοχή ως προς τις υποδομές.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Θεωρείτε ως πιθανή μία νέα συνεργασία σε επίπεδο διοίκησης του Επιμελητηρίου;

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι για μία ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία, γιατί ακούγονται πολλά. Μετά το τελευταίο Δ.Σ. που θα γίνει σε λίγες μέρες στο Επιμελητήριο, η Π.Α.Ε.Κ. δεν έχει καμία δέσμευση με κανέναν. Μετά τις εκλογές θα αποφασιστεί από κοινού ποια θα είναι η επόμενη μέρα με όποιους εκλεγούν κι αφού γίνουν οι σχετικές συζητήσεις.

Πώς θα περιγράφατε το ψηφοδέλτιο της Π.Α.Ε.Κ. Πώς σχολιάζετε την κίνηση μερίδας Αιγιαλέων να δημιουργήσουν και δεύτερο προερχόμενο από την περιοχή, ψηφοδέλτιο;

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι έχουμε κάνει πολύ μεγάλο έργο για την περιοχή μας. Από τους συναδέλφους ζητάμε άλλη μία φορά να στηρίξουν την Π.Α.Ε.Κ. Κάνω γνωστό ότι το ψηφοδέλτιό μας είναι πολύ ανανεωμένο με νέα παιδιά αλλά με τεράστια δυναμική. Δηλώνω δε ότι την επόμενη φορά δεν θα κατέλθω και με νέες διαδικασίες θα εκλεγεί νέος επικεφαλής.
Πιστεύω ότι οι δημοτικές εκλογές στην πόλη μας έχουν ξεκινήσει πάρα πολύ νωρίς. Γι’ αυτό υποψιάζομαι ότι γίνονται κάποιες κινήσεις. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς όλους, ότι δεν μπορώ να δεσμεύσω κάποιον ούτε να τον πάρω από το χέρι και να τον πάω όπου θέλει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει ο καθένας το μήνυμα μου. Τέλος, εύχομαι σε όλους τους Αιγιαλείς υποψηφίους καλή επιτυχία και να έχουμε έναν πολύ ωραίο προεκλογικό αγώνα. Το Επιμελητήριο δεν είναι ούτε γήπεδο ούτε ρινγκ. Ας προχωρήσουμε και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής μας και όχι μόνο…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr