background img
banner
banner

Γλίτωσαν από θαύμα…

ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΩΝ ΥΠΕΣΤΗ Η 39ΧΡΟΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΣΦΕΝΔΟΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ…

Όταν η πενταμελής οικογένεια Δημητριάδη ξεκίνησε με χαρά να επισκεφθεί τα Υψηλά Αλώνια για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις τού δήμου το βράδυ της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν περίμενε ότι η βραδιά θα είχε τόσο δυσάρεστη κατάληξη. Σήμερα, αν ζουν μετά το ατύχημα που συνέβη με τον εκτροχιασμό του βαγονιού του λούνα παρκ στο οποίο επέβαιναν, αυτό οφείλεται σε θαύμα και μόνο…

Ευτυχώς, η 39χρονη μητέρα των τριών ανήλικων παιδιών δεν φέρει τελικώς τραύματα που να απειλούν την ζωή της, πλην όμως υπέστη μετατόπιση τεσσάρων σπονδύλων και θεωρείται τυχερή μέσα στην ατυχία της, αφού από την πτώση από ύψος τριών μέτρων και με την ταχύτητα του τρένου, εάν τα τραύματά της ήταν λίγα χιλιοστά πιο βαθιά, ίσως να έφερε χτυπήματα στον νωτιαίο μυελό με ανεπανόρθωτες βλάβες…

Ο 45χρονος Δημήτρης Δημητριάδης από το Αίγιο με την 39χρονη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους, ηλικιών 12, 5 και 4 ετών, θέλησαν να ζήσουν την χαρά των Χριστουγέννων και φτάνοντας στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, η μητέρα με τα τρία παιδιά ανέβηκαν με ενθουσιασμό στο τρενάκι που αποτελούσε μέρος των υπαίθριων παιχνιδιών που είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία για την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων για τις χριστουγεννιάτικες μέρες. Μάλιστα, στο σημείο υπήρχε πλήθος κόσμου και παιδιά που περίμεναν στην ουρά για μία βόλτα με το τρενάκι… Η μητέρα κάθισε με το κοριτσάκι της 4 ετών στην μία πλευρά και τα δύο αγόρια απέναντί τους στο ίδιο βαγόνι. Αυτό όμως, το τελευταίο βαγόνι, σε έναν γύρο της «βόλτας» του, επάνω στη στροφή, εκτροχιάστηκε και έπεσε στο έδαφος με υπερβολική ταχύτητα, εκτινάσσοντας και τους τέσσερις επιβαίνοντες που έπεσαν με δύναμη στο έδαφος. Τα δύο αγόρια στην εξωτερική πλευρά και η μητέρα με το κοριτσάκι στο εσωτερικό. Κι ενώ τα παιδιά σηκώθηκαν αμέσως από το έδαφος, η 39χρονη γυναίκα εγκλωβίστηκε κάτω από την σιδεριά που αποτελεί μέρος της κατασκευής.

Η μαρτυρία του Δημήτρη Δημητριάδη

Μάλιστα, από την πτώση έχασε τις αισθήσεις της με τον σύζυγο να παρακολουθεί αποσβολωμένος την σκηνή και να εκλιπαρεί για βοήθεια. Όπως ο ίδιος μετέφερε στο “protionline.gr”, ΄΄τους παρακολουθούσα στη βόλτα τους. Ξαφνικά είδα το τρένο να αυξάνει υπερβολικά ταχύτητα, κάτι που δεν είχε συμβεί στο προηγούμενο γκρουπ, όταν οι δικοί μου περίμεναν να ανέβουν. Όταν το τρένο έφτασε στην στροφή, δεν έστριψε αλλά έφυγε με ορμή προς τα έξω. Πριν λίγα δευτερόλεπτα είχα διαισθανθεί τι επρόκειτο να συμβεί. Είδα τα παιδιά και τη γυναίκα μου να πετάγονται στον αέρα και να πέφτουν στο έδαφος. Αρχικά έτρεξα προς τα παιδιά μου. Είδα ότι μπορούν να σηκωθούν. Έκλεγαν πολύ και φώναζαν την μητέρα τους. Είχαν τρομάξει, όπως κι εγώ. Στη συνέχεια πλησίασα την σύζυγό μου. Είχα παγώσει. Δεν είχε τις αισθήσεις της και καθώς τα μάτια της είχαν γυρίσει κάπως, νόμιζα πως ήταν νεκρή. Τότε ήρθαν δύο γιατροί και μου επιβεβαίωσαν πως είχε σφυγμό. Όλα έγιναν αστραπιαία. Δεν ξέρω κι εγώ πώς βρήκα τη δύναμη και την ψυχραιμία να σκεφτώ να δώσω τα παιδιά μου σε φιλικό μας ζευγάρι να τα πάει στο νοσοκομείο για να μην βλέπουν την μητέρα τους στο έδαφος να υποφέρει. Όπως εξελίχθηκε, έπραξα σωστά γιατί χρειάστηκε να περάσει τουλάχιστον μισή ώρα για να την απεγκλωβίσουν οι διασώστες. Είχε σφηνώσει το κεφάλι της στο σίδερο. Μάλιστα, επειδή ήταν εγκλωβισμένη κάτω από τις σιδεριές και προκειμένου να μην την τραυματίσουν περισσότερο, έφεραν γρύλο για να σηκώσουν το σίδερο και να την βγάλουν. Λειτούργησαν με προσοχή και τους ευχαριστώ πολύ΄΄.

Αρχικά, η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε σε φορείο με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου φέροντας χτυπήματα σχεδόν σε όλο το σώμα, αφού από την πτώση κατέληξε στο έδαφος με το κεφάλι, ενώ σύρθηκε από την ταχύτητα κάτω από τα κιγκλιδώματα, με τους γιατρούς να φοβούνται για κατάγματα στην σπονδυλική στήλη και για χτυπήματα στο κεφάλι. Στην συνέχεια, διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγ. Ανδρέας» όπου υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία, εκεί όπου φάνηκε η μετατόπιση σπονδύλων. Ακολούθως, με ασθενοφόρο επέστρεψε στο νοσοκομείο Αιγίου για να μεταβεί εκ νέου χθες στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και να υποβληθεί και πάλι σε αξονική τομογραφία με τα ίδια ευρήματα.

Τα παιδιά το βράδυ του συμβάντος διεκομίσθησαν στο Νοσοκομείο Παίδων Καραμανδάνειο στην Πάτρα, κυρίως για προληπτικούς λόγους, αφού φέρουν μόνο επιφανειακά και επιπόλαια χτυπήματα. Πλην όμως, έχουν τραυματιστεί ψυχικά από το ατύχημα και βλέποντας την μητέρα τους καθηλωμένη στο έδαφος κάτω από τα σίδερα…

΄΄Προσπαθώ να είμαι δυνατός για τα παιδιά μου. Προσπαθώ να τους εξηγήσω πως όλα θα πάνε καλά. Ευχαριστώ τον Θεό που είναι καλά και που η γυναίκα μου είναι στην ζωή. Ξέρετε τι είναι να πας να διασκεδάσεις, να ξεφύγεις για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, να δώσεις χαρά στα παιδιά σου και να κοντεύεις να σκοτωθείς; Σκεφτείτε την ψυχολογία μου εκείνη την στιγμή. Μιλάμε για τεράστια ανευθυνότητα από την πλευρά των αρμοδίων. Μιλάμε για «έγκλημα». Εκείνη την στιγμή στο τρενάκι σε όλα τα βαγόνια επέβαιναν 18 άτομα ενώ γύρω από αυτό υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι, περίπου 2.000 κόσμος, τόσα μικρά παιδιά… Τι θα συνέβαινε εάν το βαγόνι έπεφτε πάνω τους; Τι θα γινόταν εάν εκτροχιάζονταν όλα τα βαγόνια; Σκεφτείτε ότι στο υπαίθριο λούνα παρκ που είχε στηθεί, σήμερα (χθες) είχε προγραμματιστεί να πάνε μαζικά σχολεία της περιοχής… Αν δεν συνέβαινε αυτό σε εμάς, ίσως τώρα θρηνούσαμε πολλά θύματα…΄΄, ανέφερε αγανακτισμένος ο 45χρονος πατέρας.

Οργή και αγανάκτηση από τον πατέρα που θα κινηθεί νομικά

Παράλληλα, δριμύ είναι το «κατηγορώ» του πατέρα για κάθε υπεύθυνο πρόκλησης του ατυχήματος. Για τον ιδιοκτήτη του υπαίθριου λούνα παρκ, (ο οποίος, όπως αποδείχθηκε δεν είχε καν άδεια λειτουργίας, δεν είχε καν υπογράψει την σύμβαση με τον δήμο Αιγιαλείας για την μίσθωση του χώρου, ούτε καν μία προέγκριση, ενώ το έθεσε σε λειτουργία χωρίς να γίνει ο παραμικρός έλεγχος αρμοδίων και αυτοψία από αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, δεν είχε εξασφαλίσει ούτε ρεύμα με τις νόμιμες διαδικασίες για να λειτουργήσει) και για τον δήμο Αιγιαλείας που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δημητριάδη, είναι συνυπεύθυνος γιατί έκανε τα «στραβά μάτια» στον επαγγελματία, αφήνοντάς τον να λειτουργήσει παρότι δεν είχε τις απαιτούμενες άδειες, έχοντας καταθέσει τα δικαιολογητικά μόλις μία ημέρα πριν θέσει σε λειτουργία το πρόχειρο λούνα παρκ. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο πατέρας, ο ίδιος διαπίστωσε την ώρα εκείνη πως το τρενάκι κατασκευής περίπου είκοσι μέτρων, στηριζόταν σε ξύλινους τάκους, μιλώντας για μία πρόχειρη και άκρως ακατάλληλη και επικίνδυνη κατασκευή. Όπως επισήμανε στo “protionline.gr” προτίθεται να κινηθεί νομικά για την απόδοση ευθυνών όλων όσοι εμπλέκονται στο ατύχημα που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή στη γυναίκα και τα παιδιά του.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, ο πατέρας του ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, δείχνοντας το βαγόνι που ήταν πεσμένο, είπε ότι δεν έχει υποστεί κάποια μηχανική βλάβη, διερωτώμενος μήπως η μητέρα σηκώθηκε για να χειροκροτήσει όταν το τρενάκι ήταν εν κινήσει και μήπως αυτό προκάλεσε το ατύχημα…

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά το συμβάν, η Αστυνομία συνέλαβε στο πλαίσιο του αυτοφώρου, τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ και τον χειριστή, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ θα σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος τους που θα μεταβιβαστεί στον Εισαγγελέα. Η Αστυνομία ερευνά τις συνθήκες του ατυχήματος, καθώς φυσικά και τις απαραίτητες διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας του παιχνιδιού. Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου.

Η τοποθέτηση της δημοτικής αρχής

Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή εκφράζει τη θλίψη της και την συμπαράστασή της στην οικογένεια Δημητριάδη για το ατυχές γεγονός και εύχεται ταχεία ανάρρωση. Σχετικά δε με το ατυχές συμβάν της 12/12/2017 διευκρινίζει τα παρακάτω: «Στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων της Δ.Κ. Αιγίου και σε χώρο διαφορετικό του Πάρκου των Χριστουγέννων, ο πλειοδότης για την τοποθέτηση παιχνιδιών που προέκυψε μετά από διαγωνιστική διαδικασία, εντελώς παράνομα και αυθαίρετα προέβη στην τοποθέτηση των παιχνιδιών αυτών ανάμεσα στα οποία και το τρενάκι, εν αγνοία των υπηρεσιών του Δήμου και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αδειοδότησή του.

Ήτοι: 1.Έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. 2.Προέγκριση για την τοποθέτηση των εν λόγω παιχνιδιών προκειμένου να ελεγχθεί από την Επιτροπή Θεαμάτων. 3.Υπογραφή της σχετικής σύμβασης, η οποία προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση το πόρισμα της επιτροπής θεαμάτων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Ο Δήμος Αιγιαλείας προέβη άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που συνίστανται, στην ανάκληση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που κατακύρωσε το διαγωνισμό λόγω παραβίασης των όρων της δημοπρασίας και των διατάξεων των νόμων καθώς και στην αποστολή όλων των απαιτούμενων εγγράφων στο Α.Τ. Αιγίου, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών, κατά παράβαση του νόμου».

Επίσης, ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπέσκος, ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε: ΄΄Ο μισθωτής του χώρου έβαλε τα παιχνίδια αυθαίρετα στο σημείο, χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Χωρίς να έχει άδεια από την Επιτροπή Θεμάτων, χωρίς να διαθέτει άδεια εγκατάστασης και προέγκρισης από την αρμόδια επιτροπή του δήμου. Η τοποθέτηση των παιχνιδιών ήταν αυθαίρετη. Κατακυρώθηκε σε αυτόν η δημοπρασία και το δεύτερο βήμα ήταν η υποβολή αίτησης στον δήμο για να λάβει αδειοδότηση για τα μηχανήματα αυτά. Εκκρεμούσε όμως και η έγκριση από την Περιφέρεια για την νομιμότητα της απόφασης του διαγωνισμού… Όφειλε να προχωρήσει στην διαδικασία αδειοδότησης για την τοποθέτηση των παιχνιδιών. Αυτός όμως δεν προχώρησε σε αυτή τη διαδικασία, πήγε και τα εγκατέστησε χωρίς άδεια, αυθαίρετα΄΄.

Να σημειωθεί ότι το πολύ σοβαρό αυτό συμβάν πήρε μεγάλη έκταση και έγινε γνωστό στο πανελλήνιο μέσω και των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και εκπομπών. Μάλιστα σε ένα από αυτά εκλήθη και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο οποίος, ερωτώμενος σχετικά, τόνισε πως ο ίδιος δεν γνώριζε ότι ο μισθωτής είχε ήδη ξεκινήσει την λειτουργία των παιγνίων παρότι δεν είχε άδεια.

Έντονη κριτική στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, άσκησε η δικηγόρος του Δημήτρη Δημητριάδη, Μαρία Ιατροπούλου, η οποία μίλησε για «σπασμωδικές κινήσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής» και για «απόλυτο πανικό». Όπως είπε, ΄΄είναι σαφές ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να συμβεί κάτι τέτοιο, από την άλλη όμως οι υπεύθυνοι πρέπει να αναβάλουν τις ευθύνες τους με πρώτη την δημοτική αρχή. Είναι ντροπή να λέει ο δήμος ότι ο επιχειρηματίες δεν είχε άδεια. Πώς έστησε όλη αυτή την επιχείρηση στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε λίγα μέτρα μόλις απόσταση από το χριστουγεννιάτικο πάρκο που ο δήμος δημιούργησε; Θα κινηθούμε ποινικά και αστικά σε βάρος κάθε υπευθύνου και πρωτίστως εις βάρος της δημοτικής αρχής΄΄…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr