background img
banner
banner

Ήγγικεν η ώρα αξιοποίησης της Χαρτοποιίας!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ –  ΚΤΙΡΙΑ 4.320τ.μ. ΕΠΑΝΑΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ

Πρόταση χρηματοδότησης μέσω του ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020, για την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο «Eπανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου» και προϋπολογισμό 4 εκατ. €, καταθέτει άμεσα ο δήμος Αιγιαλείας.

Μάλιστα, έχει ήδη εξασφαλίσει την… επιστροφή κτιρίων 4.320,38τ.μ. της Χαρτοποιίας Αιγίου από την διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και πλέον από προχθές βρίσκεται στην φάση της προετοιμασίας υποβολής της πρότασης, αφού στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, σε έκτατη εισήγηση, ψηφίστηκε ομόφωνα η υποβολή!

Μπορεί τα χρόνια που η Χαρτοποιία Αιγίου ήταν ένα ζωτικό κομμάτι τής τοπικής οικονομίας που χαρακτήριζε την περιοχή, να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, μπορεί το 2003 οι εγκαταστάσεις της να παραχωρήθηκαν από τον δήμο Αιγίου στο ΤΕΙ Πάτρας τότε, για την δημιουργία σχολών στο Αίγιο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η δημοτική αρχή έχει εγκαταλείψει κάθε σκέψη αξιοποίησης αυτής της βαριάς κληρονομιάς που αποτελεί τοπόσημο και ιστορικό μνημείο για την Αιγιάλεια. Όπως φαίνεται, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει αρκετά, έτσι ώστε, ένα μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιείται από το ΤΕΙ, να αξιοποιηθεί, με την δημιουργία ενός συγκροτήματος πολιτιστικών αθλητικών δραστηριοτήτων.

Το πολύ σημαντικό πρόγραμμα μέσω του οποίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί το μεγαλόπνοο έργο και να υλοποιηθεί το όραμα αρκετών δημάρχων που έχουν περάσει από το Αίγιο και βεβαίως του σημερινού Θανάση Παναγόπουλου, περιήλθε μετά από ενέργειες του αρμόδιου αντιδημάρχου Βασίλη Χριστόπουλου. Μιλώντας γι’ αυτό στο “protionline.gr” είπε ότι ΄΄η δράση στοχεύει στην ανάδειξη των δηµοτικών κτιρίων και αποσκοπεί στην ουσιαστική αναζωογόνηση και αλλαγή προσανατολισµού περιοχών σε πολιτιστικούς/τουριστικούς προορισµούς. Με την κατάλληλη διαµόρφωση των κτιρίων εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρµογή νέων χρήσεων, θα επιτευχθεί η επανάχρησή τους και η λειτουργική επανένταξή τους στον αστικό ιστό της πόλης, θα µετατραπούν δηλαδή τα ανενεργά κτίρια σε ζωντανά κύτταρα της πόλης, όχι πρόσκαιρα αλλά µε τρόπο που να προµηνύει σηµαντικές προοπτικές βιωσιµότητας. Την περασμένη βδομάδα παραστήκαμε στην συνεδρίαση του ΤΕΙ και υποστηρίξαμε το αίτημά μας το οποίο είναι αποτέλεσμα της άριστης σχέσης της σημερινής δημοτικής αρχής με την διοίκηση του ΤΕΙ΄΄.

Αγώνας… δρόμου για την υποβολή της πρότασης

Σημειώνεται ότι στις αιτήσεις χρηµατοδότησης θα πρέπει να προτείνονται παρεµβάσεις που θα διασφαλίζουν τόσο τη διατήρηση των κτιρίων χωρίς αλλοίωση των αρχιτεκτονικών και αισθητικών τους χαρακτηριστικών όσο και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον εφαρµογών. Επιπλέον, η πρόταση αξιολογείται αυτοτελώς με σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής της στην ΕΥΔ. Η προθεσμία για τον έλεγχο της πληρότητας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πρότασης του δικαιούχου, από την αρμόδια διαχειριστική αρχή, ορίζεται μέχρι 60 μέρες από την ημερομηνία υποβολής της πρότασης από τον δικαιούχο.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, ΄΄το πρόγραμμα αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, με χρήσεις ωφέλιμες για την ανάπτυξη του παράλιου μετώπου, συναφές με το ΤΕΙ, με την ανάδειξη της ιστορίας της Χαρτοποιίας Αιγίου κα. Θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, αθλητισμού, αίθουσα δημοτικού συμβουλίου κ.α. Το πρόγραμμα εκτός από την υλοποίηση χρηματοδοτεί και την μελέτη του έργου, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη εφόσον εγκριθεί η πρόταση σε διάστημα 18 μηνών. Θα κάνουμε… αγώνα δρόμου ώστε να είμαστε από τους πρώτους δήμους που θα υποβάλλουμε πρόταση αν είναι δυνατόν και στις 8/1 που ανοίγει η πρόσκληση και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα αυτό το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τον δήμο μας.΄΄.

Το ΤΕΙ προχώρησε ήδη στη σχετική παραχώρηση

Η πρώτη κίνηση που είχε να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμαρχος, ήταν να θέσει το θέμα στην διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, διότι βασική προϋπόθεση για την υποβολή πρότασης είναι τα προτεινόμενα κτίρια να αποτελούν ιδιοκτησία του δήμου ή να έχουν παραχωρηθεί σε αυτόν από Δημόσιο Φορέα για χρονικό διάστημα άνω των 15 ετών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χώρος του συγκροτήματος της Χαρτοποιίας Αιγίου μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί και να ενταχθεί στην καθημερινή λειτουργία της πόλης, δεδομένου ότι οι χώροι που απαιτούνται για τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη συγκροτήματος πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων από τον δήμο δεν χρησιμοποιούνται από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και επειδή παρέχεται η δυνατότητα για ανάπτυξη συνεργείων προς όφελος των δραστηριοτήτων και των σκοπών, τόσο του δήμου, όσο και του ΤΕΙ, ο δήμαρχος αιτήθηκε την παραχώρηση έξι κτιρίων με σύνολο επιφανειών 4.320,38 τ.μ., τα οποία αποτελούν μια ενιαία λειτουργική ενότητα, με σκοπό την αξιοποίηση τους για τη δημιουργία χώρου πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας!

Η απάντηση που έλαβε από τον διοίκηση του ΤΕΙ ήταν ομόφωνα θετική και το επόμενο βήμα δόθηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, αρχικά κάνοντας αποδοχή της παραχώρησης κτιρίων από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στον Δήμο Αιγιαλείας και εν συνεχεία της υποβολής πρότασης/ αίτησης χρηματοδότησης του Δήμου Αιγιαλείας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020, για την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο «Eπανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου» και προϋπολογισμό 4.000.000€.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr