background img
banner
banner

Η Αγία Φιλοθέη με την τεράστια φιλανθρωπική της δράση!

Η τ. ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΖΩΗ ΜΟΥΡΟΥΤΗ – ΓΚΕΝΑΚΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

 Με προσκεκλημένη την τ. Επίκουρο Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ζωή Μουρούτη – Γκενάκου, που ανέπτυξε το θέμα «Τα «ανδραγαθήματα» μιας γυναίκας (Φιλοθέη Μπενιζέλου)», συνεχίστηκαν την Κυριακή στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες», οι εσπερινές ομιλίες που έχει καθιερώσει κάθε Κυριακή η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Η Αγία Φιλοθέη (κατά κόσμον Ρηγούλα ή Ρεβούλα – Παρασκευή Μπενιζέλου) ήταν Μοναχή με σημαντική φιλανθρωπική και κοινωνική δράση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας του 16ου αιώνα. H Εκκλησία μας την έχει ανακηρύξει Αγία και είναι στενά συνδεδεμένη με την πόλη των Αθηνών, ενώ η μνήμη της τιμάται στις 19 Φεβρουαρίου. Ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, η κα Γκενάκου αναφέρθηκε εκτενώς στη βιογραφία της Αγίας, την καταγωγή, το έργο και το θάνατό της αλλά και την αγιοποίηση και αναγνώρισή της από την Ορθόδοξη Εκκλησία, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τεράστια φιλανθρωπική δράση της.

Όπως εξήγησε η κ. Γκενάκου, έχει διασωθεί ένας μεγάλος αριθμός επιστολών της Φιλοθέης στα αρχεία της Βενετίας, όπου η Αγία αλληλογραφούσε με πλούσιους Έλληνες και ξένους, ζητώντας οικονομική βοήθεια για το πνευματικό, φιλανθρωπικό και εθνικό της έργο. Μέσα από αυτές τις επιστολές διακρίνεται η ακράδαντη πίστη της στο Θεό και την Ορθοδοξία, τα απέραντα φιλανθρωπικά της αισθήματα προς τους πάσχοντες συνανθρώπους της και η αγάπη της για την σκλαβωμένη πατρίδα.

Και η τ. Επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης ολοκλήρωσε την ομιλία της με την ευχή η Αγία Φιλοθέη να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί σε κάθε βήμα μας, αλλά και ο καθένας από εμάς, κατά την κλίση και τη δύναμή μας, να προσπαθούμε να την μιμηθούμε, προβαίνοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες θεάρεστες και ενάρετες πράξεις.

Τιμήθηκαν οι νέοι – νέες που βούτηξαν στα νερά του Κορινθιακού

Αμέσως μετά την ομιλία, η Ιερά Μητρόπολη, διά του Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, τίμησε τους 24 συνολικά νέους και νέες, που κατά τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά τού Κορινθιακού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Άπαντες έλαβαν από ένα ημερολόγιο με την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας αλλά και την ευλογία από τον τοπικό Ποιμενάρχη, ο οποίος συνεχάρη όλους τους τολμηρούς κολυμβητές και κολυμβήτριες που είχαν την ψυχική δύναμη και το θάρρος να κολυμπήσουν, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη θερμή τους πίστη προς τον Κύριο και την αγάπη τους προς την Εκκλησία!


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr