background img
banner
banner

Η Ιερά Μητρόπολη τίμησε τον Ευάγγελο Λέκκο

Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ «ΚΑΘΗΛΩΣΕ» ΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

Έναν πραγματικό «εργάτη» της Εκκλησίας, που διακατέχεται από ανεξάντλητη συγγραφική, θεολογική, λατρευτική, αγιολογική και κοινωνική συγγραφική δημιουργία, είχε την ευκαιρία να τιμήσει το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Ο λόγος για τον θεολόγο, νομικό και συγγραφέα κ. Ευάγγελο Λέκκο, τ. Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, ο οποίος βρέθηκε στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες», προσκεκλημένος τού Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, προκειμένου να αναπτύξει το θέμα «Ο ιερός Χρυσόστομος μιλάει για την οικογένεια», στο πλαίσιο των κυριακάτικων εσπερινών ομιλιών που έχει καθιερώσει η τοπική μας Εκκλησία.

Ο ομιλητής στην κυριολεξία «καθήλωσε» το ακροατήριο, δανειζόμενος αποσπάσματα του λόγου του ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος, όπως είπε, είναι διαχρονικά επίκαιρος. ΄΄Ο λόγος του δεν είναι στην κυριολεξία δικός του. Είναι λόγος αγιογραφικός, αφού στην ουσία ερμηνεύει, εμβαθύνοντας, το θεόπνευστο λόγο τῆς Αγίας Γραφής και κατεξοχήν του Αποστόλου Παύλου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την επιτυχημένη διατύπωση: «Χριστοῦ στόμα πέφυκε τό Παύλου στόμα, στόμα δέ Παύλου τό Χρυσοστόμου». Τον ιερό Χρυσόστομο, για τη δύναμη του λόγου και τον χαρακτήρα του, αγάπησαν οι χριστιανοί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Πατέρα τής Εκκλησίας. Τα έργα του διακρίνονται σε Ομιλίες, Πραγματείες και Δοκίμια, που καλύπτουν τα σημαντικότερα εκκλησιολογικά, ποιμαντικά, ασκητικά, παιδαγωγικά, κοινωνικά, λειτουργικά, απολογητικά, δογματικά, αντιαιρετικά, ηθικά, εορτολογικά και ερμηνευτικά θέματα και προβλήματα, όχι μόνο της δικής του αλλά και κάθε εποχής, αφού στηρίζονται στον αιώνιο και ακατάλυτο λόγο τού Θεού΄΄, σημείωσε αρχικά ο κ. Λέκκος. Πριν προχωρήσει δε σε ειδικότερα οικογενειακά θέματα, έκανε λόγο για μερικές ενδιαφέρουσες θέσεις του μεγάλου Αγίου. Στη συνέχεια ο εκλεκτός προσκεκλημένος αναφέρθηκε στις απόψεις και τη διδασκαλία του αγίου Χρυσοστόμου περί του γάμου και της ανατροφής των παιδιών. Ο κ. Λέκκος κατέληξε επισημαίνοντας πως για να πετύχει ο χριστιανός στον πνευματικό αγώνα της νηστείας, της εγκράτειας και της προσευχής, χρειάζεται πάντοτε και την άνωθεν βοήθεια.

«Ένας χαρισματικός άνθρωπος»

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στο τεράστιο συγγραφικό (και όχι μόνο) έργο τού Ευάγγελου Λέκκου, χαρακτηρίζοντάς τον ως μία μεγάλη πνευματική και πολυτάλαντη προσωπικότητα, μία ανεξάντλητη και αστείρευτη πηγή προφορικού και γραπτού λόγου. «Η μεγάλη και πλούσια παραγωγή, δημιουργία και προσφορά σίγουρα είναι αποτέλεσμα βαθιάς και εμπεριστατωμένης μελέτης τού συγγραφέως στις αστείρευτες πηγές τής Αγίας Γραφής, της Πατερικής Γραμματείας, ως και όλης της Θεολογικής και Εκκλησιαστικής Γραμματολογίας. Άρα, έργο κοπιώδες και δύσκολο, αλλά γι’ αυτούς που αγαπούν την Εκκλησία και βιώνουν γνήσια και αυθεντικά την εν Χριστώ ζωή, τα δύσκολα μεταποιούνται σε προσφορά και δημιουργία. Και ο κ. Λέκκος ανήκει σε αυτή την ευλογημένη κατηγορία, που αγαπά την Εκκλησία και βιώνει αυθεντικά την εκκλησιαστική ζωή. Καυχάται λοιπόν ο θεολογικός χώρος για τον βιωματικό θεολόγο. Σεμνύνεται η Εκκλησία του Χριστού για το ζωντανό μέλος της. Χαίρει και αγάλλεται η εν Ελλάδι

Εκκλησία για τον πολυγραφότατο συγγραφέα!», κατέληξε ο π. Χρήστος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Μητροπολίτη να κάνει λόγο για έναν χαρισματικό άνθρωπο. «Δείτε τι κάνει το Πανάγιο Πνεύμα στην καθημερινότητα. Παίρνει ανθρώπους, τους φωτίζει και τους ΄΄πλουτίζει΄΄ με γνώσεις, δίνοντάς τους τον πόθο να μεταφέρουν τον λόγο του Θεού. Πάντα θα ηχεί στα αυτιά μας το «Πορευθέντες εἰς τὸν κόσμον ἅπαντα κηρύξατε τὸ εὐαγγέλιον πάσῃ τῇ κτίσει». Σε αυτόν, λοιπόν, τον… στίβο ο κ. Λέκκος είναι κορυφαίος!», είπε χαρακτηριστικά ο σεπτός Ποιμενάρχης, που λίγο πριν το τέλος απένειμε στον επίσημο προσκεκλημένο της Ιεράς Μητροπόλεως τιμητικό δίπλωμα και πλακέτα για τη γόνιμο προσφορά του στη διοίκηση της Εκκλησίας αλλά και την πλούσια συγγραφική του παραγωγή, στη δε σύζυγό του, κ. Σπυριδούλα Λεβιδιώτη προσέφερε μία εικόνα τής Πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής.

Εσπερινή ομιλία προσεχούς Κυριακής και βράβευση των νέων που έπεσαν για τον Σταυρό

Την προσεχή Κυριακή 21η Ιανουαρίου και ώρα 6.15μ.μ., στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» και στο πλαίσιο των καθιερωμένων εσπερινών ομιλιών θα μιλήσει η κα Ζωή Μουρούτη – Γκενάκου, τ. Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Τα ΄΄ανδραγαθήματα΄΄ μιας γυναίκας (Φιλοθέη Μπενιζέλου)». Μετά το πέρας της ομιλίας ο Μητροπολίτης θα βραβεύσει τούς θαρραλέους κολυμβητές, οι οποίοι, κατά τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων, αψηφώντας τα παγωμένα νερά του Κορινθιακού, βούτηξαν προκειμένου να λάβουν διά του Σταυρού την ευ-λογία του Βαπτισθέντος Χριστού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr