background img
banner
banner

Συγκλόνισε και την Αιγιάλεια η απώλεια του Δημήτρη Κωνσταντίνου

 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ Η ΣΩΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του νευροχειρουργού Δημήτρη Κωνσταντίνου στην Αργεντινή συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, αφού ο γιατρός ήταν γνωστός στην Αιγιάλεια. Εκτός της χειρουργικής ιδιότητας, έχοντας χειρουργήσει πολλούς Αιγιαλείας, ο γιατρός είχε συγγενείς στη Ροδοδάφνη και διατηρούσε εξοχική κατοικία στην Άκολη όπου περνούσε τα καλοκαίρια, και όχι μόνο,  μαζί με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες τους.

Ήταν πρώτος εξάδελφος του δημοτικού συμβούλου Αιγιάλειας, Μιχάλη Κωνσταντίνου που τώρα κάνει ενέργειες για να έρθει πίσω η σωρός του άτυχου Δημήτρη.

Είχε φύγει την περασμένη εβδομάδα για τις Άνδεις, στην επαρχία Μεντόσα της Αργεντινής και ανέβηκε μαζί με την ορειβατική αποστολή στην οποία συμμετείχε στο όρος Ακονκαγκουα και σε υψόμετρο 7.000 μέτρων.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο γιατρός που ήταν καθηγητής της νευροχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου στο Ρίο, έπαθε πνευμονικό οίδημα και ανακοπή καρδιάς, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στον αφιλόξενο αυτό τόπο. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή  ωστόσο η οικογένεια του δεν έχει βρει τρόπο, να κατέβει η σωρός του από το βουνό, τραγική εξέλιξη για τον 59χρονο Δημήτρη Κωνσταντίνου.

Χθες ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ζήτησε την βοήθεια του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα του Υφυπουργού Εξωτερικών  Γιάννη Αμανατίδη ώστε να μεσολαβήσει στην πρεσβεία της Αργεντινής. Αρωγός στις προσπάθειες του Μιχάλη, ο Πέτρος Δαδιώτης, οικογενειακός φίλος και γείτονας του Δημήτρη Κωνσταντίνου στην Άκολη. Ως  σύμβουλος της Υπουργού Τουρισμού, μεσολάβησε ώστε το ΥΠΕΞ ν’ αναλάβει δράση, έτσι ενημερώθηκε το ελληνικό προξενείο από τον διευθυντή του Γιάννη Αμανατίδη κ. Κόντο και παρ΄ όλες τις δυσκολίες γίνονται κινήσεις ώστε η σωρός του γιατρού να έχει κατέβει από το βουνό μέχρι το Σάββατο.

«Ανησυχούμε και περιμένουμε για το  Δημήτρη, δυστυχώς, το πάθος του για την ορειβασία του στοίχισε τη ζωή. Ελπίζουμε η πρεσβεία της Αργεντινής να φροντίσει ώστε η σωρός του να κατέβει από το βουνό. Είναι μαζί του απ’ ότι γνωρίζουμε ο αρχηγός της αποστολής αλλά δεν γνωρίζουμε περισσότερα» δήλωσε στην «Protionline.gr » ο Μιχάλης Κωνσταντίνου συντετριμμένος από το τραγικό συμβάν.

Συγκλονίζει ο συνοδοιπόρος του  γιατρού:” Μας εγκατέλειψαν στις Άνδεις”

Ο γιατρός έκανε το συγκεκριμένο ταξίδι με μια ομάδα ακόμη τεσσάρων ατόμων, της οποίας επικεφαλής είναι ο Π. Κοτρωνάρος. Το δυσάρεστο συνέβη λίγο προτού φτάσουν στην κορυφή (6.962 μ), και η ομάδα ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 20 Ιανουαρίου.

Σε σοβαρές καταγγελίες για εγκατάλειψη, παρά τα όσα όπως λέει αναφέρονται σε ξένα ΜΜΕ, προχώρησε ο ορειβάτης Παναγιώτης Κοτρωνάρος που είδε τον συνοδοιπόρο του Δημήτρη Κωνσταντίνου να χάνει την τελευταία του πνοή στις Άνδεις την περασμένη Κυριακή. Εκτός απ’ την αδιαφορία προπορευόμενων αποστολών, όπως καταγγέλλει, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και την άρνηση των Αρχών της Αργεντινής να του επιτρέψουν να ανέβει πάλι στο σημείο που έχει παραμείνει η σορός του φίλου του προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση διακομιδής.

Οι δυο τους είχαν πάει για ορειβασία στο όρος Aconcagua και βρίσκονταν σε υψόμετρο 6.900 μέτρων, όταν ο Δημήτρης Κωνσταντίνου πέθανε αιφνίδια, μπροστά στα μάτια τουλάχιστον 10 ατόμων που όμως αγνόησαν τις εκκλήσεις για βοήθεια, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο έλληνας ορειβάτης.

Αναλυτικά η καταγγελία – μαρτυρία του κ. Κοτρωνάρου όπως την κοινοποίησε στο Facebook:

«Στις 14 Ιανουαρίου 2018 στις 3.30μμ ο συνορειβάτης μου Δημήτριος Κωνσταντίνου άφησε την τελευταία του πνοή, πιθανότατα από καρδιακή ανακοπή, στα 6.900m κάτω από την κορυφή του όρους Aconcagua των Άνδεων. Αυτά που γράφουν τα ξένα site περί νοσοκομείου και βοήθειας από μέλη άλλων αποστολών είναι ψευδέστατα. Προσπαθούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον 10-12 ακόμα ορειβάτες μέλη των διεθνών αποστολών Aconcagua Vision και Inca Expeditiones με οδηγούς βουνού UIAGM οι οποίοι παρά τις εκκλήσεις μου για βοήθεια, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας, μας αγνόησαν παντελώς. Παρέμεινα μόνος μου με τον Δημήτρη κάνοντας του ΚΑΡΠΑ για περίπου 20 λεπτά αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια προσπάθησα να τον μεταφέρω χαμηλότερα καταναλώνοντας πολλές δυνάμεις, αλλά ήταν αδύνατον σε αυτό το υψόμετρο.

Όταν άφησα τον Δημήτρη τους πρόλαβα στην κατάβαση να ψάχνουν μέσα στην ομίχλη την διαδρομή για το Camp Cholera όπου είχαν στήσει τα αντίσκηνα τους και τους διόρθωσα καθώς είχα καταγράψει την πορεία της ανόδου με το GPS. Από εκεί συνέχισα μόνος την κατάβαση ως το Camp Nido Condores (5.600m) όπου επιβεβαίωσα το συμβάν στους Rangers και την αστυνομία βουνού οι οποίοι είχαν ήδη ενημερωθεί.

Η σωρός του Δημήτρη είναι ακόμα στα 6.900m. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Μεντόζα και χαίρω Άκρας Υγείας, πολύ καλά εγκλιματισμένος και έτοιμος να ξανά ανέβω στην κορυφή συμμετέχοντας στην ομάδα διακομιδής και κατάβασης της σωρού από το βουνό.

Θέλω να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Bouenos Aires, την ΕΟΟΑ και το ΣΕΟΒ που κάνουν σημαντική προσπάθεια ώστε να μπορέσω να συμμετέχω στην επιχείρηση διακομιδής της σωρού του φίλου και συνορειβάτη μου Δ.Κωνσταντίνου από τα 6.900m στα 5.600m όπου είναι το υψηλότερο σημείο που μπορεί να φτάσει ελικόπτερο, κάτι το οποίο μου αρνούνται οι αρχές της Αργεντινής. Είναι η ελάχιστη ηθική προσφορά τόσο για μένα όσο και για την οικογένεια του εκλιπόντος. Βρίσκομαι στη Μεντόζα πολύ καλά εγκλιματισμένος και έτοιμος να ανέβω ξανά στην κορυφή. Έχω επιχειρήσει σε βουνά 2.000m υψηλότερα από την κορυφή των Άνδεων (Everest 8.848m, ChoOyu 8.201m, Daulagiri 8.167m, Sishapangma 8.046m) και επί επτά χρόνια ήμουν εκπαιδευτής της ΕΜΑΚ στο χειμερινό βουνό και τη διάσωση. Για περισσότερα από 10 χρόνια ο Δημήτρης Κωνσταντίνου και η σύζυγός του Ασπασία με τίμησαν με την επιλογή τους να συμμετέχουν σε ορειβατικές αποστολές όπως στο Mont Blanc, το Kilimanjaro, το Ararat, το Monte Roza, το Elbrus κ.α.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να απαλύνω τον πόνο της απώλειας του αγαπημένου τους. Στη μνήμη του Δημήτρη παραθέτώ ένα μικρό video από την προσπάθεια του στις Άνδεις. Π.Κοτρωνάρος, Mentoza, Argentina».

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr