background img
banner
banner

Μπρα- ντε- φέρ για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης

«ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ» ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΥΑ –ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Άλλη μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στην Πάτρα, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, στην προσπάθεια να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης του μεγάλου έργου των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης του δήμου Αιγιάλειας.
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος έχει διαμηνύσει ότι το έργο θα το υλοποιήσει η ΔΕΥΑ, ωστόσο για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Δημοτική Επιχείρηση να ενισχυθεί με δύο ακόμη μηχανικούς που θα επιβλέπουν την κατασκευή, αλλά και η Περιφέρεια να δεχθεί να τροποποιήσει τη σύμβαση με την οποία ήταν φορέας υλοποίησης του Συλλεκτήριου αγωγού.

Υποέργο του Συλλεκτήριου αγωγού

Το έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των παραλιακών κοινοτήτων της Αιγιάλειας αποτελεί συνέχεια του έργου του Συλλεκτήριου αγωγού που θα οδηγεί τα λύματα στο Βιολογικό Καθαρισμό στη Μυρτιά Αιγίου. Ο Βιολογικός αναβαθμίστηκε για να δέχεται τα λύματα 70 χιλιάδων κατοίκων, ο μεγάλος αγωγός ολοκληρώθηκε και τώρα μένουν να κατασκευαστούν τα δίκτυα που θα ενώνουν τις παραλιακές κοινότητες των όμορων δήμων του Αιγίου με το μεγάλο αγωγό.
Στη συνάντηση εκφράστηκε για άλλη μια φορά η βούληση για το έργο των δικτύων, που έχει προϋπολογισμό 31,6 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει στα χέρια της η ΔΕΥΑ να το υλοποιήσει η ίδια. Όμως, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η «Π» οι αμφιβολίες από πλευράς Περιφέρειας είναι υπαρκτές και παραμένουν.
Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Τετάρτη στη συνάντηση που θα έχουν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Γιάννης Λύτρας, ο οποίος είχε δηλώσει στo Protionline.gr  “ ότι η Περιφέρεια θα αναμειχθεί στο έργο των δικτύων μόνο αν το δήμος το ζητήσει”.

Ελπίζουν σε μεγάλη έκπτωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διαθέσιμα χρήματα από το ΕΠΠΕΡΑΑ ( Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη») δεν ξεπερνούν τα 22εκ. ευρώ, έτσι εφόσον η ΔΕΥΑ υλοποιήσει το έργο εξ΄ ολοκλήρου σύμφωνα με τη μελέτη, έχει να ελπίζει πως το έλλειμμα των 10 εκ. ευρώ θα καλυφθεί από την έκπτωση που θα δώσει ο ανάδοχος εργολάβος, αλλά και από ίδιους πόρους εφόσον αυτή δε φτάσει το 40% που είναι το ζητούμενο.
Λόγο βέβαια, στο ποιος τελικά θα είναι ο φορέας υλοποίησης, θα έχει και η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Ευγενία Φωτονιάτα, η οποία θέλει να βεβαιωθεί ότι η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας έχει τη διαχειριστική επάρκεια για ένα τέτοιο έργο.
Το στοίχημα για τα δημοτική αρχή είναι μεγάλο, αφού πρέπει να βρει τρόπο να ενισχύσει τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑ ώστε να πεισθεί η Περιφέρεια, να τροποποιήσει την αρχική σύμβαση που έκανε με το Δήμο για το Συλλεκτήριο Αγωγό και έτσι η ΔΕΥΑ να καταθέσει τη μελέτη για να λάβει χρηματοδότηση, με το διευθυντή του ΕΠΠΕΡΑΑ Νίκο Μαμαλούγκα, να πιέζει , αφού τα χρήματα, περίπου 22 εκ. ευρώ είναι διαθέσιμα.


Σαφάρι ελέγχων στο Διακοπτό

Στη ΔΕΥΑ κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, τι θα συμβεί εάν αναλάβουν το έργο και λείψουν μερικά εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, που θα βρεθούν τα χρήματα περί τα 2- 5εκ. ευρώ το πολύ, αν η έκπτωση του εργολάβου είναι μικρότερη.
Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να προπληρωθούν οι συνδέσεις των κατοίκων που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο αποχέτευσης. Πρόκειται για 10.000 περίπου συνδέσεις, οπότε το τέλος σύνδεσης μπορεί να φτάσει και τα 500€, αν και το πιθανότερο είναι να μην ξεπεράσει τα 300 ευρώ
Για την ώρα η ΔΕΥΑ ενισχύει το ταμείο της, με το σαφάρι ελέγχων που έχει ξεκινήσει για τις αδήλωτες παροχές ύδρευσης. Συγκεκριμένα συνεργεία της δημοτικής επιχείρησης καταγράφουν εδώ και ημέρες την Δ. Κ. Διακοπτού που έχει παρατηρηθεί μεγάλη νεροαποφυγή και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βρεθεί στις 4.500 παροχές της περιοχής, καταναλωτές που με 50€ το χρόνο που πλήρωναν, συντηρούσαν δύο και τρείς επιχειρήσεις και πότιζαν το χωράφι τους.
Εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή τότε θα επιβληθούν τα πρόστιμα, που θα φτάνουν, αν δεν υπάρχει τακτοποίηση, μέχρι και το οριστικό κόψιμο της παροχής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr