background img
banner
banner

Καθημερινό κλείσιμο του ΧΥΤΑ και κλιμάκωση κινητοποιήσεων από Δευτέρα!

ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑ-ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΞΗΓΗΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Τους λόγους για τους οποίους αναγκάζονται να αποκλείσουν από σήμερα το πρωί τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, μη επιτρέποντας την διέλευση σε κανένα απορριμματοφόρο και πολύ περισσότερο την εναπόθεση απορριμμάτων σε αυτόν, εξήγησαν χθες, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας που αντιδρούν στην λειτουργία του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ. Ξεκαθάρισαν δε πως το «μπλόκο» στον Χώρο θα είναι καθημερινό ακόμη κι αν ο δήμος εξασφαλίσει κι άλλη παράταση της άδειας λειτουργίας του, απαιτώντας κλείσιμο του Χώρου εδώ και τώρα και άμεση αποκατάστασή του!
Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών Ανατολικής Αιγιάλειας, κατέστησαν σαφές προς τους εκπροσώπους του Τύπου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να… ανοίξουν τις πύλες του ΧΥΤΑ ούτε για τα σκουπίδια της Ανατολικής Αιγιάλειας, ζητώντας μία καθολική λύση για τα απορρίμματα όλου του δήμου, ξεκαθαρίζοντας πως το ζήτημα του ΧΥΤΑ Αιγείρας πρέπει να αφορά όλους τους Αιγιαλείς, διότι, στην κατάσταση που έχει φτάσει, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι με μία απότομη νεροποντή, τα μαύρα λύματα που έχουν φτάσει στον Θολοπόταμο, γρήγορα δεν θα… πνίξουν όλο τον Κορινθιακό, προκαλώντας ανυπολόγιστη υγειονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή…

Επιτροπή: Έχουν συσσωρευθεί 30.000 τόνοι σκουπίδια όμως ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε για 7.500 τόνους

Σε περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στον ΧΥΤΑ, προχώρησε το μέλος της Επιτροπής των κατοίκων, Μανώλης Φουλεδάκης, υπενθυμίζοντας πως η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ έχει λήξει από το 2014, έχουν δοθεί δύο παρατάσεις και η τελευταία παράταση έληξε χθες. ΄΄Τα στραγγίδια είναι σε μόνιμη βάση, είναι εμφανή στις άκρες του Θολοπόταμου τα μαύρα υγρά. Η εκτίμηση είναι ότι έχουν συσσωρευθεί 30.000 τόνοι σκουπίδια όμως ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε για 7.500 τόνους. Τα απορρίμματα από όλο τον δήμο επέτειναν το πρόβλημα. Ο βιολογικός δεν δουλεύει, είναι μικρός και δεν μπορεί να καλύψει τόσους τόνους σκουπίδια. Η δεξαμενή έχει ξεχειλίσει, δεν μπορεί να κρατήσει τον όγκο των
στραγγιδιών κι αυτά αρχίζουν και βγαίνουν εκτός, μολύνοντας όλη την περιοχή. Ο ΧΥΤΑ έχει πάρει φωτιά τρεις φορές, έχουμε πάρει άπειρες υποσχέσεις από Περιφέρεια και Δημοτική Αρχή, οι φραστικές δεσμεύσεις έχουν μείνει κενό γράμμα, δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση, αναλύσεις δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχει μόνιμος χημικός όπως ο νόμος ορίζει. Η κατάσταση είναι τραγική και έχει δραματικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ο δήμαρχος μας μετέφερε ότι έχει την διαβεβαίωση πως έχει το κονδύλι ώστε να μεταφέρει τον μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων από Αίγιο, Συμπολιτεία και Ερινεό σε ΧΥΤΑ εκτός νομού, τονίζοντας ωστόσο ότι τα σκουπίδια από Διακοπτό, Ακράτα και Αιγείρα θα εξακολουθήσουν να εναποτίθενται στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Αιγείρας΄΄, ανέφερε ο κ. Φουλεδάκης.

Τους λόγους για τους οποίους σήμερα έχει ενταθεί το πρόβλημα, ανέλυσε ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου. Όπως είπε, ΄΄πάντα στον ΧΥΤΑ υπήρχε ένα πρόβλημα στραγγιδίων. Τα διασταλλάγματα έφταναν στον Θολοπόταμο μετά από έντονες βροχοπτώσεις και στο παρελθόν είχε αποδειχθεί ότι έφταναν στη θάλασσα. Αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε συγκυριακά και όχι συνέχεια, κάτι που συμβαίνει όμως το τελευταίο διάστημα. Η δεξαμενή στην οποία θα πρέπει να καταλήγουν όλα τα υγρά απόβλητα του ΧΥΤΑ και μετά να διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό, έχει καταστραφεί εξαιτίας κατολισθήσεων. Ο ΧΥΤΑ έχει την ιδιομορφία ότι είναι σε κατολισθήσιμο λόφο που όλη η μπροστινή του μεριά έχει «φαγωθεί» και πλέον είναι όλος ο ΧΥΤΑ στο πλάι. Η μεμβράνη έχει σκιστεί δεν μπορεί να κρατήσει τα υγρά τα οποία καταλήγουν στον Θολοπόταμο. Στον βιολογικό καθαρισμό οι μεμβράνες έχουν καεί από την τελευταία πυρκαγιά. Κάτω από τον βιολογικό σε χώρο εκτός ΧΥΤΑ που έχει καταπατηθεί, υπήρχε μία λίμνη γεμάτη μαύρα διασταλλάγματα. Προχθές αυτό… περιέργως είχε καλυφθεί, είχαν σκεπάσει την λίμνη με τα μαύρα υγρά, για να μην φαίνεται. Όλη η παρέμβαση του δήμου στον κατ’ επίφαση ΧΥΤΑ είναι στο να καλύψει κάτω από το «χαλί» το πρόβλημα. Και δεν μιλάμε απλώς για μαύρα υγρά αλλά για διοξίνες κι αυτά είναι πλέον σε μόνιμη βάση΄΄.

΄΄Ξέρουμε ότι έχει κατατεθεί μήνυση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στον δήμαρχο΄΄
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων έκαναν ακόμη γνωστό ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας διενήργησε ελέγχους πριν από δύο εβδομάδες, όμως ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα της μέτρησης. Παράλληλα, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, όταν πήγαν στην Εισαγγελία Καλαβρύτων να υποβάλουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, τους έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έκανε μήνυση στον δήμαρχο που θα εκδικαστεί τον Δεκέμβριο, ενώ ανέφεραν ότι γνωρίζουν πως έχει επιβληθεί και πρόστιμο…

Σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις που έχουν πάρει από τον δήμαρχο ότι θα βρεθεί λύση, επισήμαναν: ΄΄Νόμιμη άδεια δεν μπορεί να πάρει, από τη στιγμή που ούτε για τη συλλογή του βιοαερίου έχει γίνει κάποια παρέμβαση, ούτε κάποιο άλλο έργο. Είναι απορίας άξιο πού στηρίζει την βεβαιότητα ότι θα πάρει άδεια ο κ. δήμαρχος. Κατά την γνώμη μας στην ανοχή της Περιφέρειας γιατί από την πλευρά της δεν έχει κάνει το παραμικρό για το χρονίζον πρόβλημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων. Εμείς δεν λέμε να διορθωθεί ο ΧΥΤΑ για να συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτός ο χώρος έχει τελειώσει την λειτουργία του, στα αρχικά πρανή τα σκουπίδια έχουν αρχίσει και βγαίνουν έξω από τη διάβρωση. Άμα πέσει απότομη βροχή θα καταλήξουν όλα στη θάλασσα. Αν ο δήμαρχος έχει βρει έναν ΧΥΤΑ εκτός νομού να μεταφέρει τα σκουπίδια Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού για 14 με 16 μήνες, όπως μας είπε, η δική μας πρόταση είναι να μεταφέρει εκεί και τα σκουπίδια της Ανατολικής Αιγιάλειας και ας είναι η λύση για 12 μήνες΄΄.

Θέμα όλης της Αιγιάλειας

Εκ μέρους της Επιτροπής των κατοίκων, ο Παντελής Βασιλάγκος επισήμανε: ΄΄Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τους Αιγιώτες. Θέλουμε να είμαστε όλοι ενωμένοι για να λύσουμε το πρόβλημα. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τους Αιγιώτες επίσημα για να καταλάβουν την αγωνία μας. Παλεύουμε για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, δεν έχουμε καμία προσωπική φιλοδοξία. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε να κάνουμε με μία δημοτική αρχή που θα προσπαθούσε να κάνει ό,τι υπόσχεται. Ακόμα περιμένουμε το ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο για τον ΧΥΤΑ. Ο κ. Παναγόπουλος δεν έχει καταλάβει ότι είναι δήμαρχος ενός δήμου που τελειώνει μετά την Αιγείρα. Αναγκαζόμαστε να βγούμε στον δρόμο για να σταματήσει αυτή η υγειονομική βόμβα να απειλεί όχι μόνο εμάς αλλά όλη την Αιγιάλεια και όλο τον Κορινθιακό. Βέβαια δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ αλλά να διεκδικήσουμε και την αποκατάσταση του χώρου.

Προσανατολίζονται σε ασφαλιστικά μέτρα

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που έχουν κάνει μέσω της δικαστικής οδού, οι τρεις εκπρόσωποι των κατοίκων, που πλαισιώνονταν και από τις Αλέκα Ζαμπάτη και Ρία Σακούλη επίσης μέλη της Επιτροπής, έκαναν γνωστό πως έστειλαν προχθές εξώδικο στον δήμαρχο Αιγιαλείας, το περιεχόμενο του οποίου κοινοποιήθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλο, έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση του ΧΥΤΑ, ενώ προσανατολίζονται και στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων…
Τέλος, έκαναν γνωστό πως καθημερινά, αρχής γενομένης από σήμερα στις 6.30 το πρωί θα βρίσκονται στον ΧΥΤΑ μη επιτρέποντας την είσοδο στα απορριμματοφόρα, ενώ από την προσεχή Δευτέρα, εφόσον δεν δοθεί λύση, προσανατολίζονται στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, η μορφή των οποίων θα καθοριστεί μέσα από λαϊκή συνέλευση των κατοίκων. Οι νέες μορφές αντίδρασης, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, μπορεί να είναι παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δήμο και περιφέρεια, ή ακόμη και… μεταφορά απορριμμάτων στο Αίγιο…

Αίτημα για δίμηνη παράταση από τη δημοτική αρχή

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Θανάσης Παναγόπουλος, έχοντας πάρει επάνω του την υπόθεση διαχείριση απορριμμάτων, έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίμηνη παράταση για έκτακτη ανάγκη στην εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Η πρώτη άδεια τρίμηνης διάρκειας έληξε χθες και η Περιφέρεια με τη σειρά της απέστειλε το αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να δώσει το “πράσινο φως”.
Μάλιστα ο δήμαρχος ήταν όλη ημέρα χθες στην Αθήνα για να εξασφαλίσει ότι θα έχει την άδεια εγκαίρως και πριν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων κλιμακωθούν.

Ο δήμαρχος σύμφωνα με πληροφορίες πέρασε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να διαπιστώσει αν οι φήμες για αρνητική απόφαση για το ΧΥΤΑ Παπανικολούς έχουν βάση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες καμία απόφαση δεν έχει εκδοθεί για την ώρα και γίνεται φανερό πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διαδίδουν πληροφορίες χωρίς ντοκουμέντα.
Η πλευρά των κατοίκων επιμένει πάντως ότι η ένσταση απερρίφθη με την απόφαση να εκδίδεται εντός των ημερών και μάλιστα σύμφωνα με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει και το πρόστιμο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ύψους 100.000 ευρώ.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr