background img
banner
banner

Υπόμνημα οκτώ σημείων από τον Σύλλογο Μηχανικών

ΖΗΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Προσπάθειες ώστε να φτάσουν τα προβλήματα της περιοχής σε… ώτα υπευθύνων, καταλάβει ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, έχοντας προχωρήσει μάλιστα σε καταγραφή τους με σκοπό την προώθησή τους. «Κατολισθήσιμοι» οικισμοί, γενικό πολεοδομικό σχέδιο, υγροβιότοπος Αλυκής, οδικοί άξονες, απόβλητα, είναι λίγα μόνο από τα σοβαρά θέματα της περιοχής που προτάσσει ο Σύλλογος, θεωρώντας επιβεβλημένη την επίλυσή τους.

Μάλιστα, τα θέματα αυτά προωθήθηκαν διαμέσου τρίτου στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, κατά την διάρκεια του Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Πάτρα, εκεί όπου εκ παραδρομής ο Σύλλογος δεν εκλήθη, όπως μεταφέρθηκε στην διοίκησή του. Όπως έκανε γνωστό στo Protionline.gr  ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Ρίτης, το υπόμνημα του Συλλόγου έφτασε στον υπουργό μέσω του γραμματέα της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Άκη Μουρίκη, ενώ οι μηχανικοί θα επιδιώξουν να επισκεφθούν τον υπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα, ζητώντας συνάντηση το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα ήδη υπάρχει η σχετική δέσμευση για συνάντηση μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ζητείται… πολιτική βούληση για τους «κατολισθήσιμους» οικισμούς

Το πρώτο θέμα που θίγει ο Σύλλογος Μηχανικών, είναι οι λεγόμενοι «κατολισθήσιμοι» οικισμοί. Όπως αναφέρει, ΄΄στην περιοχή μας και στα πλαίσια αναπτυξιακού προγράμματος την δεκαετία του 1960, κάποιοι ορεινοί οικισμοί μεταφέρθηκαν σε πεδινά τμήματα. Η αιτιολογία μεταφοράς για 43 εξ αυτών ήταν ότι ήσαν οι οικισμοί αυτοί κατολισθήσιμοι. Προκειμένου όμως οι κάτοικοι να είναι κοντά στους αγρούς που καλλιεργούσαν βρέθηκαν σε πολύ κοντινές αποστάσεις εκτάσεις οι οποίες ήταν γεωλογικά κατάλληλες για οικιστική ανάπτυξη σύμφωνα με την Νομοθεσία και οριοθετήθηκαν μόνο οι 25 οικισμοί εκ των 43 που είχαν κριθεί κατολισθήσιμοι. Ωστόσο με τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 4.1 και 4.2 του Ν.4258/2014 απαιτούνται εκ νέου γεωλογικές μελέτες για την δυνατότητα οικοδόμησης και μέχρι τότε δεν επιτρέπεται καμία οικιστική παρέμβαση΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Ρίτη, ΄΄το ζήτημα αυτό έπρεπε ήδη να έχει λήξει με πολιτική βούληση κι όχι να αναφέρουν βουλευτές του νομού, όπως ο κ. Ριζούλης, ότι μπορεί να επιλυθεί εάν ο δήμος προσλάβει γεωλόγο και εκπονήσει γεωλογική μελέτη. Δεν πρόκειται για μία γραφική εργασία, δεν είναι κάτι απλό. Πρέπει να γίνει διαγωνισμός και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο δήμος δεν μπορεί να το αναλάβει, αφού χρειάζεται τουλάχιστον 800.000 ευρώ΄΄. ΄΄Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι θέλουμε ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου και να βάζουμε αυτούς τους άδικους περιορισμούς σε περιοχές που ουδέποτε υπήρξαν κατολισθήσιμες, απλά χαρακτηρίστηκαν έτσι επειδή η πολιτεία δεν μπορούσε να τους εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές στα ορεινά και τους μετέφερε τότε σε πιο πεδινές περιοχές. Ας μην ξεχνάμε ότι το 1995 δόθηκαν δάνεια και αρωγές για τις περιοχές αυτές, όμως δεν ίσχυσε το ίδιο το 2014…΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος των Μηχανικών.

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη στην περιοχή μας υπάρχει, σύμφωνα με τον Σύλλογο Μηχανικών, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, υπάρχει από το 1986 χωρίς καμία επικαιροποίηση με αποτέλεσμα να είναι ξεπερασμένο.  Έγινε προσπάθεια Αναθεώρησης του φθάσαμε μέχρι την 2η Φάση, και την παρέλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και αυτό δεν ολοκληρώθηκε με δημοσίευση σε ΦΕΚ…

Υγροβιότοπος Αλυκής

Σε ό,τι αφορά τον υγροβιότοπο Αλυκής, ο σύλλογος τονίζει πως έχει ενταχθεί στις περιοχές Νατούρα 2000 με τον Ν.3937 /2011. ΄΄Η ως άνω περιοχή που αποτελεί τμήμα υπερδιπλάσιας έκτασης έχει κηρυχτεί  Καταφύγιο Άγριας Ζωής από το 1968 με απόφαση του υπουργού Γεωργίας. Συνεπώς όλη αυτή η περιοχή δεν θα πρέπει να έχει την παραμικρή οικιστική χρήση αν και είναι αρκετά δομημένη με οικοδομικές άδειες διότι μέχρι πρόσφατα δεν έκαναν χρήση της απόφασης του καταφυγίου. Θα πρέπει οι δύο εκτάσεις να συμπίπτουν΄΄, επισημαίνει.

Οδικοί Άξονες

Ο Σύλλογος θίγει ακόμη τα όσα προέκυψαν με την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού. Καταγράφει μηδενικό αντιπλημμυρικό έργο, μία Π.Ε.Ο. σε… κακό χάλι από τους ίδιους τους κατασκευαστές του έργου και σταθμούς διοδίων που κόβουν τον δήμο Αιγιαλείας στην μέση με μεγάλες επιβαρύνσεις για τους δημότες. ΄΄Ξεκίνησαμε μία προσπάθεια για τα διόδια, αλλά δυστυχώς δεν βρήκε υποστήριξη. Τώρα περιμένουμε τα αναλογικά διόδια, με τα οποία όμως Αιγιώτες και Ακρατινοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν για να μεταβούν από την μία περιοχή στην άλλη΄΄, σημείωσε επ’ αυτού ο κ. Ρίτης.

Στερεά Απόβλητα

Αναφορικά γίνεται και στο θέμα των στερεών αποβλήτων, με τον σύλλογο να σημειώνει πως ΄΄σε αυτό τον τομέα βρισκόμαστε σε πρωτόγονη κατάσταση χωρίς καμία ουσιαστική διαχείριση, τα χώνουμε όπου βρούμε ή στην καλύτερη περίπτωση σε κορεσμένους και ξεπερασμένους ΧΥΤΑ. Κανένα βήμα στην ανακύκλωση και σε σύγχρονες μορφές αποκομιδής και αξιοποίησης των απορριμμάτων΄΄.

Επεκτάσεις σχεδίων πόλης

Όσον αφορά τις επεκτάσεις σχεδίων πόλης, οι μηχανικοί, διαμέσου του Συλλόγου τους, τονίζουν πως ΄΄στην περιοχή μας έχουν γίνει τρεις επεκτάσεις (Αγίου Αθανασίου, Σταφιδαλώνων και Μυρτιάς) σχεδίων πόλης οι οποίες επειδή υπογράφηκαν από αναρμόδιο (από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αντί του προέδρου της Δημοκρατίας) και έπειτα από προσφυγή στο ΣτΕ ακυρώθηκαν. Έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για επανέγκριση των Σχεδίων πόλης στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου΄΄.

Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και χρήσεις γης

΄΄Περιμένοντας τους χάρτες με τις γεωργικές εκτάσεις, σήμερα ισχύει ό,τι είναι γη υψηλής παραγωγικότητας, ό,τι αρδεύεται και ό,τι μπορεί να αρδευτεί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πάντα να είναι γη υψηλής παραγωγικότητας. Επίσης, οι ατινικοί οικισμοί των 800 μέτρων να μετατραπούν σε οικισμούς με περίγραμμα. Όσον αφορά τις εκτάσεις εκτός σχεδίου που έχουν χαρακτηρισθεί ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, πρέπει να επικαιροποιηθούν΄΄, επισημαίνει ακόμη ο Σύλλογος, προσθέτοντας: ΄΄Περιμένοντας το νέο νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης σήμερα ισχύει του 1987 με Αμιγή κατοικία σε πολλές περιοχές που έχουν γίνει αναψυχής (παραλία Αιγίου) και χωρίς καμία δυνατότητα στις Τοπικές Αρχές να μπορούν να ρυθμίσουν ξεπερασμένες χρήσεις για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών και γενικότερα του δήμου (μερική τροποποίηση του Γ.Π.Σ. ως προς την χρήση γης)΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr