Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΩΝ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ
«Τα κτίρια απαιτούν την πρόσδοση θερμότητας μέσω θερμικών ή ψυκτικών μέσων με σκοπό την θέρμανση ή ψύξη των χώρων τους ανάλογα με τις θερμικές απαιτήσεις τους. Οι θερμικές απαιτήσεις τους σχετίζονται εκτός των άλλων και από το βαθμό θερμικής μόνωσής τους, δηλαδή τον όγκο και τον τύπο τοποθετημένου θερμομονωτικού υλικού. Πετυχαίνοντας υψηλότερα επίπεδα μόνωσης σε ένα κτίριο, αυτό συντελεί σε λιγότερη ανάγκη για θέρμανση ή ψύξη το οποίο σημαίνει λιγότερο κατακεφαλήν κόστος θέρμανσης ή ψύξης καθώς και σε λιγότερους ρύπους το οποίο συνεπάγεται προστασία του περιβάλλοντος…».
Τα παραπάνω ανήκουν στα συμπεράσματα της πολύ σημαντικής εργασίας που παρουσίασαν σπουδαστές με τον καθηγητή τού τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, Σ. Μακρίδη. Πρόκειται για τους Δ.Μ. Χριστοπούλου, Μ. Τσαρόση Ε. Τσιρογιάννη, Π. Μιχαλακάκου και την Αιγιώτισσα Γεωργία Αποστολοπούλου!
Η διερεύνηση περιβαλλοντολογικών, υγειονομικών και τεχνικών χαρακτηριστικών θερμομονωτικών υλικών σε παθητικά και ανακαινισμένα παθητικά κτίρια, ήταν το θέμα τους και προβλήθηκε στο 11ο Συνέδριο Χημικών Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη. Όπως προέκυψε, η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή των μονωτικών υλικών είναι υποδεέστερη της ενέργειας που εξοικονομείται από τη μείωση της απώλειας θερμότητας μέσω του τοιχώματος. Συνεπώς, προτείνεται να γίνεται χρήση μονωτικών υλικών στα κτίρια με σκοπό την αύξηση της θερμομόνωσης τους.
Και όπως υποδείχθηκε μέσω της εργασίας, κατά την επιλογή ενός μονωτικού υλικού θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο τύπος των υλικών. Ειδικότερα, η θερμομόνωση επιδρά θετικά στο εσωκλίµα. Επιτυγχάνεται με χρήση θερμομονωτικών υλικών, τα οποία είναι διαφόρων τύπων όπως οργανικά, ανόργανα, σύνθετα και νέας τεχνολογίας και χαρακτηρίζονται από διάφορα χαρακτηριστικά όπως τεχνικά, περιβαλλοντικά και υγειονομικά. Κατά την βέλτιστη επιλογή ενός μονωτικού υλικού υπεισέρχεται και ο παράγοντας κόστους. Η χρήση μονωτικών υλικών αφορά, τα υφιστάμενα συμβατικά κτίρια που θέλουν να γίνουν παθητικά, καθώς και τα νεόδµητα παθητικά. Αν όμως δοθεί προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου μονωτικού, στα κριτήρια που διέπουν τα παθητικά κτίρια και αν εφαρμοστούν σωστά οι τρέχουσες τεχνολογίες κατά την διάρκεια των ανακαινίσεων, οι διαφορές μεταξύ καινούριων παθητικών και ανακαινισμένων κτιρίων θα είναι αμελητέες.