background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια στην… μάχη των εξετάσεων

483 ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΝΕΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Με θετική «αύρα», μιας και τα θέματα χαρακτηρίστηκαν «απλά και κλασικά», ξεκίνησαν χθες οι Πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στα ΕΠΑΛ. Χωρίς προβλήματα, κύλησε η πρώτη μέρα των εξετάσεων στα ΕΠΑΛ Αιγίου όπου στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, διαγωνίστηκαν 119 υποψήφιοι. Σήμερα, στην «μάχη» ρίχνονται και οι μαθητές των Γενικών Λυκείων τής Αιγιάλειας, που ανέρχονται συνολικά σε 364, με την αγωνία να… χτυπάει «κόκκινο».

Χθες, στο μεγαλύτερο ΕΠΑΛ της περιοχής, το 1ο ΕΠΑΛ Αιγίου, διαγωνίστηκαν 98 μαθητές, ενώ από το Εσπερινό 21 άτομα. Όπως ανέφερε στο “protionline.gr” ερωτηθείς σχετικά ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου Λάμπης Παναγιωτακόπουλος, ΄΄τα πάντα κύλησαν ομαλά την πρώτη μέρα των εξετάσεων και ελπίζουμε έτσι να εξελιχθεί η διαδικασία΄΄.

Όπως ενημέρωσαν το “protionline.gr” από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας) που μπαίνουν σήμερα στο «στίβο» των εξετάσεων, είναι 8.480. Στην Αχαΐα είναι 3.300, στην Αιτωλοακαρνανία 3.229 και στην Ηλεία 1.951. Στην Αιγιάλεια, οι υποψήφιοι των επτά Γενικών Λυκείων (έξι πρωινά, ένα εσπερινό) είναι 364, εκ των οποίων οι 125 από το 1ο ΓΕΛ Αιγίου, οι 100 από το 2ο ΓΕΛ Αιγίου και οι 20 υποψήφιοι από το ΓΕΛ Ακράτας και τα εξεταστικά κέντρα είναι τα σχολεία τους.

Μεγάλος ο ανταγωνισμός

Σε κάθε περίπτωση πάντως όσοι ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές εξετάσεις θεωρούν ότι το μυστικό τους είναι η ψυχραιμία των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι εφέτος θα υπάρξει συνωστισμός στις περιζήτητες σχολές Υγείας και στις Παραγωγικές σχολές. Οι καθηγητές εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος στις Ιατρικές σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα να αναμένεται ανοδική τάση των βάσεων. Η μείωση κατά 10% των θέσεων σε κάποια περιζήτητα τμήματα Οικονομικά και τμήματα Πολυτεχνικών σχολών, αναμένεται αν εκτινάξει στα ύψη τις βάσεις αυτών των σχολών.

Επίσης, στα ύψη θα κινηθούν τα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης, οι γονείς θα προτρέψουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτουν όπως λένε οι ειδικοί «ευκαιρίες» για πολύ καλές σχολές σε Πανεπιστήμια, όπως στην Κρήτη και στο Αιγαίο για υποψηφίους που μπορούν να ανταποκριθούν στη διαβίωση μακριά από την οικογένεια. Οι καθηγητές συνιστούν στους υποψηφίους να κοιμούνται τουλάχιστον οχτώ ώρες , να μην πίνουν πολλούς καφέδες και να μην κάνουν δίαιτα. Σε ο,τι αφορά την ημέρα της εξέτασης, συνιστούν να προσέξουν πολύ να μην δώσουν πρώτοι το γραπτό τους. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουν το πρόχειρο καθώς η εμπειρία, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει δείξει ότι ξεχνούν εκεί λύσεις ασκήσεων. Φέτος, με βάση την αναλογία αναμένεται αν εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι 7 στους 10 ενώ οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η επιλογή θεμάτων θα κινηθεί στο πνεύμα των σχολικών βιβλίων χωρίς εξεζητημένα θέματα.

Οι τελευταίες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας

Διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι: α) Προσερχόμενοι στις αίθουσες εξετάσεων επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους μόνο στυλό (μαύρο ή μπλέ) ανεξίτηλης μελάνης, μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων. β) Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο). 5. Για λόγους ενιαίας μεταχείρισης και για το αδιάβλητο των εξετάσεων στην περίπτωση που εξετάζονται στην ίδια αίθουσα μαθητές – αδέλφια θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 2 – 3 θέσεις.

Διαφύλαξη του αδιάβλητου των εξετάσεων

Α. οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον Πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί. Πριν την είσοδο στις αίθουσες πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. να υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους. Τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή του κι νητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της επιτροπής ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής του κινητού του.

Το πρόγραμμα για τους υποψηφίου ΓΕΛ

Το πρόγραμμα για τους υποψηφίους ΓΕΛ, έχει ως εξής:

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 7-6-2017: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-6-2017: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ), ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 12-6-2017: ΙΣΤΟΡΙΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ), ΦΥΣΙΚΗ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ), ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 14-6-2017: ΛΑΤΙΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ), ΧΗΜΕΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ), ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-6-2017, ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ), ΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ).
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 19-6-2017: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ), ΙΣΤΟΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ).

Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr