background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια μπορεί και χωρίς πλαστικές σακούλες! | ΦΩΤΟ

ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΠΡΟΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…

Τις δράσεις στο πλαίσιο της πρωτοπόρας εκστρατείας για την δραστική μείωση και τελική κατάργηση της πλαστικής σακούλας στους δήμους του Κορινθιακού Κόλπου, παρουσίασαν χθες σε ειδική εκδήλωση στο Αίγιο, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου «Ο Αρίων» και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών ενάντια στην τόσο βλαβερή για το περιβάλλον πλαστική σακούλα, ειδικά για μία «κλειστή» θάλασσα όπως είναι ο Κορινθιακός Κόλπος όπου με την ρίψη πλαστικών σε αυτόν, είναι σαν να… αυτοκτονεί ολόκληρη η περιοχή!

Όπως τονίστηκε και το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Δημαρχείο Αιγιαλείας ο πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. Σταμάτης Χαλβατζής, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση πλαστικής σακούλας η οποία, μπορεί προς στιγμήν να εξυπηρετεί, όμως προκαλεί τεράστια ζημιά στο φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, εάν μία πλαστική σακούλα πέσει στην θάλασσα, δεν θα φύγει ποτέ… Ακριβώς όμως, επειδή πίσω από κάθε σακούλα στον βυθό του… πολύπαθου Κορινθιακού βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο «Αρίων» πήρε αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία, αρχικά να περιορίσει και εν συνεχεία να εξαλείψει το φαινόμενο. Όπως τόνισε ο κ. Χαλβατζής, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που σε διασυλλογικό επίπεδο πραγματοποιείται μία τόσο μεγάλη προσπάθεια, ζητώντας και την συμβολή των μέσων ενημέρωσης ώστε να διαδοθεί η όλη προσπάθεια.

Ο κ. Χαλβατζής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον δήμαρχο Αιγιαλείας για το ενεργό ενδιαφέρον του, κάνοντας αναφορά στην ίδρυση του Σ.Π.Ο.Α.Κ., που έγινε στο Αίγιο πριν από περίπου 20 χρόνια και τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμος έχει δραστηριοποιηθεί ώστε να γίνει ο φορέας που θα προστατεύσει τον Κορινθιακό Κόλπο, υιοθετώντας πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση για κάθε περιοχή που καλύπτει, σαν ενιαία μορφή. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως σύμμαχος είναι και η νομοθεσία που βρίσκεται σε διαβούλευση, ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει επιτακτικά την δραστική μείωση της πλαστικής σακούλας. Ήδη, σε 150 χώρες έχουν υιοθετηθεί πολιτικές για την μείωσή της, ενώ η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. σε χρήση πλαστικής σακούλας… Επίσης, ο πρόεδρος του «Αρίωνα» έκανε γνωστό πως στόχος του Συνδέσμου είναι ο Κορινθιακός να ενταχθεί στο δίκτυο «Natura» και να χαρακτηριστική εθνικά προστατευόμενη περιοχή.

Όπως τονίστηκε, οι στόχοι της εκστρατείας είναι: Η προστασία του ιδιαίτερου χώρου του Κορινθιακού Κόλπου, που χαρακτηρίζεται από μοναδικά φυσικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών του Κορινθιακού Κόλπου για να μειωθεί και καταργηθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας, η κατάθεση προτάσεων και η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους δημότες του Κορινθιακού Κόλπου για γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Στα πλαίσια της εκστρατείας θα γίνουν πολλές δράσεις, όπως: α) ενημέρωση χιλιάδων μαθητών γυμνασίου – λυκείου, β) παραγωγή και διανομή ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου και τσαντών πολλών χρήσεων, γ) πραγματοποίηση διαδικτυακής διαβούλευσης για τοπικά μέτρα πολιτικής μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας, δ) δύο σεμινάρια εκπαιδευτικών, και ε) εκδηλώσεις σε 6 δήμους του Κορινθιακού Κόλπου και πολλές άλλες ενέργειες δημοσιοποίησης.

Ενδιαφέρον για την εναλλακτική σακούλα

Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος ο οποίος διένειμε οικολογική σακούλα που απεικονίζει τον χάρτη αλλά και τον βυθό του Κορινθιακού. Είναι συμβατή με το περιβάλλον και προωθείται μέσω της εκστρατείας από την ΟΕΑ με στόχο να χρησιμοποιείται από τους πολίτες κατ’ επανάληψη, αντικαθιστώντας την πλαστική σακούλα που θρυμματίζεται εύκολα και δεν μπορεί να συλλεχθεί, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αιγιαλείας ζήτησε να ενημερωθεί για το κόστος που έχει κάθε μία σακούλα, ούτως ώστε να τις προμηθευτεί και να προμηθεύσει κάθε οικογένεια της Αιγιάλειας με μία από αυτές, τονίζοντας πως ο δήμος θα μπορούσε να διαθέσει ένα ποσό της τάξεως των 5.000 ευρώ για αυτό το σκοπό.

΄΄Μπορούμε και χωρίς πλαστικές σακούλες΄΄, ανέφερε ο κ. Κυρκίτσος δείχνοντας πως και ένα δίχτυ μπορεί να αντικαταστήσει την πλαστική σακούλα. Όπως είπε, ο στόχος είναι η εξάλειψη όμως για να φτάσουμε εκεί πρέπει να περάσουμε από τα στάδια της ενημέρωσης και εκεί στοχεύουν οι δράσεις. Σημείωσε δε πως θα πραγματοποιηθούν άλλες τέσσερις ανάλογες εκδηλώσεις από τον Σεπτέμβριο καθώς και δύο σεμινάρια προς εκπαιδευτικούς, ώστε αυτοί με την σειρά τους να ενημερώσουν τους μαθητές και αυτοί με τη σειρά τους να ενεργοποιήσουν συνειδησιακά τους μεγαλύτερους. Στην συνέντευξη Τύπου, παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας και μέλος του «Αρίωνα» Κώστας Παπακωνσταντίνου ο οποίος τόνισε οι δράσεις του Σ.Π.Ο.Α.Κ. είναι ουσιαστικές και πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας τόνισε πως είναι ευεργεσία που υπάρχει ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι ο Σύνδεσμος είναι ο φορέας που μπορεί να βρει τον τρόπο για την εξάλειψη αυτού του τόσο δυσάρεστου φαινομένου, δεδομένου ότι έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή και με Επιτροπές της Βουλής και βέβαια να ενημερώσει και να αφυπνίσει τους πολίτες. ΄΄Μας ενώνει μία κοινή προσπάθεια να διατηρήσουμε την θάλασσά μας καθαρή, η πρωτοβουλία είναι πολύ καλή, θα πρέπει όμως να παραμείνει με την ίδια ένταση και να κάνουμε όλοι τις προσπάθειές μας στο μέτρο του δυνατού. Βασικό βέβαια είναι να έχουμε και τις υποδομές, όπως εναλλακτικές σακούλες, ενημερωτικά φυλλάδια κ.ο.κ. τα οποία μπορούμε να δρομολογήσουμε. Δεν πρέπει να περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα, ούτε να απογοητευτούμε, αλλά να συνεχίσουμε να προσπαθούμε΄΄, επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος, εκτιμώντας ότι εφόσον προχωρήσουν αυτές οι προσπάθειες, σε δύο με τρία χρόνια θα υπάρχει αποτέλεσμα. Τέλος, ο δήμαρχος εξήρε τον ρόλο τού κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι μας ενημερώνει και πολλές φορές μας ξεσηκώνει για θέματα περιβαλλοντολογικής φύσεως…

Χρήσιμα συμπεράσματα από την διαβούλευση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση – διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ειδική προβολή ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις των πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον και τον άνθρωπο, συμπλήρωση ερωτηματολογίου για συμμετοχή στην τοπική διαβούλευση για την δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, αλλά και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και εισηγήσεις από τους Σταμάτη Χαλβατζή, Θαν. Παναγόπουλο, Κώστα Παπακωνσταντίνου Θανάσης Παναγόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας, ενώ αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα από αντίστοιχους ομιλητές: Έργο DEBAG: Πλαστική Σακούλα & θαλάσσιο περιβάλλον, Παπαθεοδώρου Γιώργος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Οι επιπτώσεις της Πλαστικής Σακούλας και οι εναλλακτικές επιλογές Κωστακόπουλος Στάθης, Πτυχιούχος επιστημών της Θάλασσας, Στέλεχος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Αλόννησος: Νησί χωρίς πλαστικές σακούλες, Εκπρόσωπος του Δικτύου Μεσόγειος SOS, Η νομοθεσία για την μείωση της χρήσης Πλαστικής Σακούλας στην Ελλάδα Τριτοπούλου Έφη, Δρ. Χημικός Μηχανικός Στέλεχος του ΕΟΑΝ, Τοπική διαβούλευση για τις πολιτικές μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας, Κυρκίτσος Φίλιππος Δρ. Περιβαλλοντολόγος Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ). Σε Στρογγυλό Τραπέζι συμμετείχαν με δίλεπτο σχολιασμό εκπρόσωποι του Σ.Π.Ο.Α.Κ, της Ο.Ε.Α., του ΕΟΑΝ και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αιγιαλείας, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με Συνόψιση συμπερασμάτων και το Σποτ μαθητών δημοτικού της Σικίνου για την Πλαστική Σακούλα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr