background img
banner
banner

Παρέμβαση στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το χαλάζι

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ»- ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Δυνατό… χτύπημα για τους παραγωγούς της Αιγιάλειας, αποτελεί η προ δεκαημέρου ζημιά που προκάλεσαν χαλαζόπτωση και δυνατή βροχή στις καλλιέργειές τους. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» πραγματοποίησε παρέμβαση στον ΕΛΓΑ Πάτρας προχθές το πρωί, ζητώντας άμεση εκτίμηση της ζημιάς, υπολογισμό της απώλειας παραγωγής και αποζημίωση στο 100%, ωστόσο το μόνο βέβαιο ότι η ήδη βεβαρημένη κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο για τους παραγωγούς, εξαιτίας και των τελευταίων καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Διεκδικώντας το δίκιο των πληγέντων παραγωγών της Αιγιάλειας, μετά τις σοβαρές καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα την Κυριακή 16 Ιούλη, με τη χαλαζόπτωση που κατέστρεψε την παραγωγή σε σταφίδες, ελιές, αμπέλια και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα (κηπευτικά, μήλα, αχλάδια κλπ.) λίγο πριν τη συγκομιδή τους, αντιπροσωπεία τού Αγροτικού Συλλόγου επισκέφθηκε τα γραφεία του ΕΓΛΑ Πάτρας, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό των αγροτών της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η αντιπροσωπεία του Συλλόγου με το διευθυντή και τον επόπτη του ΕΛΓΑ, ζητήθηκε άμεση εκτίμηση των ζημιών από έμπειρο προσωπικό και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο. Ακόμη, να υπολογισθεί η απώλεια παραγωγής για τα κιλά που πρέπει να παραδοθούν από τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα και να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας που παρουσιάζει αρκετά προβλήματα. Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού συμφώνησαν με το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα κινηθούν για την καταγραφή και για τις αποζημιώσεις με βάση τον προβλεπόμενο νόμο, που όμως δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς όπως απαίτησε η αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου.

Όπως μετέφερε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Α.Σ.Α. Γιάννης Μποδιώτης, ΄΄μας ανέφεραν ότι θα εφαρμόσουν ό,τι προβλέπει ο νόμος και πως οι ίδιοι είναι υπάλληλοι, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον πρόεδρο του Οργανισμού και βέβαια από το υπουργείο. Μας έκαναν δεν γνωστό ότι δεν προβλέπεται εξ ολοκλήρου αποζημίωση αλλά κατ’ εκτίμηση περίπου στο 80%. Βεβαίως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το μέγεθος της ζημιάς που θα δείξει το επόμενο διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιά 100% και αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση, από την φορολογία και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των προϊόντων΄΄.

Εκτιμήσεις το επόμενο διάστημα για τις ζημιές στην σταφίδα

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις, όπως έγινε γνωστό στους εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, στην σταφίδα θα γίνουν το επόμενο διάστημα και μέχρι τον τρύγο και στην συνέχεια θα αρχίσουν οι εκτιμήσεις για τις ελιές. Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ έκαναν λόγο για αποζημιώσεις που θα δοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τις εκτιμήσεις, προσδιορίζοντας το χρόνο αυτό περίπου το Γενάρη του 2018…

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου πάντως, συνεχίζει να καλεί τους αγρότες της Αιγιάλειας σε αγωνιστική ετοιμότητα για να πραγματοποιηθούν άμεσα και αντικειμενικά οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν αρκούσαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίοι αγρότες από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τα μνημόνια καθ’ υπόδειξη της ΕΕ (Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής, “κόκκινα” δάνεια) ήρθαν και οι καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες για να αποτελειώσουν το έργο που είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς΄΄, επισημαίνεται εκ μέρους του Συλλόγου, που στις αρχές Αυγούστου, προσανατολίζεται στην πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και αφορούν και τις αποζημιώσεις αλλά και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr