background img
banner
banner

Έτσι θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές

ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Πολλά είχαν ακουστεί το τελευταίο διάστημα με κυρίαρχο σύνθημα την απλή αναλογική, τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτή, αν ο δήμαρχος θα έχει κάποιο bonus και βέβαια πόσους υποψήφιους μπορεί να διαθέτει ένα ψηφοδέλτιο.

Μέχρι σήμερα με το σχέδιο «Καλλικράτης» κάθε επικεφαλής παράταξης έπρεπε για να έχει πιθανότητες εκλογής να έχει τουλάχιστον 50 υποψήφιους στο κεντρικό ψηφοδέλτιο με ποσόστωση ανά πρώην Δήμο. Επίσης σε κάθε Δημοτική Κοινότητα (Αίγιο – Ροδοδάφνη – Διακοπτό) έπρεπε να έχει πλήρες ψηφοδέλτιο και για κάθε Τοπική Κοινότητα της Αιγιάλειας (72), επίσης ικανό και αναγκαίο αριθμό υποψηφίων για τα Τοπικά Συμβούλια.

Ο μαγικός αριθμός ήταν το 304, που τον είχε «πιάσει» ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στις δημοτικές εκλογές του 2010. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 οι δυο μεγάλοι συνδυασμοί ήταν η «Ενωτική Αιγιάλεια» με επικεφαλής τον σημερινό δήμαρχο, Θανάση Παναγόπουλο και η «Δημοτική Συσπείρωση Αιγιάλειας» με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Στάθη Θεοδωρακόπουλο. Οι αριθμοί τότε είχαν ως εξής:

  1. Δημοτική Συσπείρωση Αιγιάλειας: 268 υποψήφιοι (66 Κεντρικό – 24 Δημοτικές Κοινότητες – 178 Τοπικές Κοινότητες)
  2. Ενωτική Αιγιάλεια: 256 υποψήφιοι (58 Κεντρικό – 24 Δημοτικές Κοινότητες – 174 Τοπικές Κοινότητες)
  3. Δράση Αιγιαλέων: 122 υποψήφιοι (43 Κεντρικό – 15 Δημοτικές Κοινότητες – 64 Τοπικές Κοινότητες)
  4. Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας: 90 υποψήφιοι (39 Κεντρικό – 16 Δημοτικές Κοινότητες – 35 Τοπικές Κοινότητες)

Επίσης στις εκλογές κατέβηκαν άλλες δύο παρατάξεις με μικρότερο αριθμό υποψηφίων. 55 συνολικά η «Αιγιαλέων Πόλις» και 34 υποψήφιοι συνολικά η «Ανατροπή για την Αιγιάλεια».
Οι περισσότεροι υποψήφιοι σ’ ένα συνδυασμό δίνουν ένα προβάδισμα αλλά παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Εφόσον κανένας από τους διεκδικητές δεν συγκέντρωσε το 50,01% των ψήφων που απαιτούνται στον πρώτο γύρο των εκλογών, έγινε η τελική αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο των πρώτων του α΄ γύρου.

Ο Δήμαρχος που εκλέγεται με το σημερινό εκλογικό σύστημα έχει ισχυρή πλειοψηφία με τους 20 πρώτους από το κεντρικό ψηφοδέλτιο σε σύνολο 33 να μπαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο για τα συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αιγιάλειας κρίθηκαν λοιπόν στο Β’ γύρο με τον Θανάση Παναγόπουλο να παίρνει την ισχυρή πλειοψηφία των 20 εδρών και την αντιπολίτευση των τεσσάρων παρατάξεων να παίρνει μόλις 13 έδρες. Με το νέο εκλογικό σύστημα αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξανασυμβεί.

Έρχεται η “ανόθευτη” αναλογική

Από την πρώτη στιγμή στο Σύριζα μιλούσαν για την εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ωστόσο υπήρξε ο αντίλογος, κυρίως από την πλευρά των δημάρχων, πως το μέτρο αν και δίκαιο θα φέρει ακυβερνησία στους δήμους. Φαίνεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες του “protionline.gr” πως στο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο του 2017 δεν θα υπάρχει κανένα bonus εδρών, γι’ αυτόν που εκλέγεται δήμαρχος. Δηλαδή τα Δημοτικά Συμβούλια και τα συμβούλια στις Δημοτικές Κοινότητες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα πρέπει ν’ αναζητήσει συνεργασίες για να διοικήσει το δήμο, αν δεν καταφέρει με την πρώτη να σχηματίσει πλειοψηφία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια όπως και η αλλαγή της νοοτροπίας στο τρόπο διοίκησης που ισχύει μέχρι σήμερα.

Με λίστα οι εκλογές στις Τοπικές Κοινότητες

Με το σχέδιο «Καλλικράτης» οι Τοπικές Κοινότητες αποτελούσαν «αγκάθι» για τους υποψήφιους δημάρχους που ήθελαν να διεκδικήσουν τη διακυβέρνηση των δήμων, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να βρουν ανθρώπους να στελεχώσουν ψηφοδέλτια, για παράδειγμα σε 72 χωριά που έχει η Αιγιάλεια.

Στο τραπέζι του διαλόγου έπεσε η πρόταση να καταργηθούν τα ψηφοδέλτια στα χωριά, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό όμως θ’ αποδυνάμωνε τη φωνή των κοινοτήτων στην κεντρική διοίκηση, έτσι πλέον η πρόταση την οποία θα υποστηρίξει η κυβέρνηση στη διαβούλευση με τα κόμματα, είναι σε κοινότητες μέχρι 1.000 κατοίκους να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που δεν θ’ ανήκει σε καμία παράταξη και ο κόσμος έτσι να επιλέγει τους καλύτερους, που θα τον εκπροσωπήσουν στα Τοπικά Συμβούλια.

Η τετραετία και ο χρόνος των εκλογών

Με τα παραπάνω δεδομένα ο αριθμός των υποψηφίων μειώνεται αισθητά, περί τα 100 άτομα το πολύ για ένα πλήρες ψηφοδέλτιο. Στο νέο νομοσχέδιο θα καταργείται η πενταετία που ισχύει σήμερα και η δημοτική θητεία θα επιστρέψει στην κανονικότητα, δηλαδή τετραετία όπως είχαμε συνηθίσει.

Ωστόσο μέσα στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη φάση να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση, δεν θ’ αναφέρεται ο χρόνος των εκλογών αφού κανονικά αυτές πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2019. Η ημερομηνία αυτή όμως δεν θεωρείται δεδομένη, αφού οι πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με το σκεπτικό ότι η νέα θητεία δεν μπορεί να ξεκινάει Σεπτέμβριο όπως έγινε το 2014, μάλλον στέλνουν τις επόμενες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα ενισχύονται οι αρμοδιότητες των δήμων, που πιθανότατα εφόσον η χώρα πάει καλά, αυτό να συνοδεύεται με μεταφορά πόρων από τη κεντρική διοίκηση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr