background img
banner
banner

Εγχειρίδιο για τους Ο.Τ.Α. από τους νέους!

ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΝΕΩΝ»

Σειρά προτάσεων για δραστηριότητες και ωφέλιμες πρακτικές στο τομέα της νεολαίας, περιλαμβάνονται στο πρότυπο εγχειρίδιο για τους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, την κατάρτιση του οποίου επιμελήθηκαν αποκλειστικά οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν στο σχέδιο «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων», στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ / Βασική Δράση 3 / «Διαρθρωμένος Διάλογος: Συναντήσεις μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα νεολαίας».

Η όλη εκπόνηση του εγχειριδίου για τις βέλτιστες πρακτικές στη νεολαία που μπορεί να είναι εφαρμόσιμες στους δήμους και τις αιρετές περιφέρειες, αποτελεί απόρροια των ερευνών και των μελετών που έχουν πραγματοποιήσει οι ίδιοι συμμετέχοντες νέοι τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και μέσα από την εντρύφησή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τους αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αιγιάλειας.

Επαναδραστηριοποίηση των τοπικών συμβουλίων νέων, δημιουργία Κέντρων Πληροφόρησης, Νεότητας, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο τομέα της νεολαίας κ.α. είναι μερικές από τις προτεινόμενες πρακτικές που περιέχονται στο εγχειρίδιο που θα δοθεί αρχικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο Δήμο Αιγιάλειας, με την προσδοκία οι προτάσεις των νέων για βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας των τοπικών δημοκρατικών θεσμών να υιοθετηθούν από τα περιφερειακά και τα δημοτικά συμβούλια για την εφαρμογή τους κατ’ αρχήν σε τοπικό επίπεδο.
Οι, κατά γενική ομολογία, δύσκολοι καιροί που διανύουμε επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε δραστικές λύσεις για τα νέα άτομα και βεβαίως οι δήμοι και οι αιρετές περιφέρειες πρέπει να έχουν καταλυτικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Επίσης, στον ιστότοπο «New Politics For Youth» (http://www.newpoliticsforyouth.eu) έχουν τη δυνατότητα όλοι οι νέοι και οι νέες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις, προτάσεις, ιδέες, προκειμένου για την χάραξη δόκιμων και ωφέλιμων πολιτικών πρακτικών σε επίπεδο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για τον τομέα της νεολαίας, συμβάλλοντας στην βελτίωση των πολιτικών αυτών από τους τοπικούς δημοκρατικούς θεσμούς υπέρ των πραγματικών αναγκών των νέων.

Δημιουργία διαδικτυακού ιστότοπου

Επίσης, οι νέοι που συμμετέχουν στο σχέδιο, προχώρησαν σε μία καινοτόμα πρωτοβουλία με την δημιουργία ενός μοναδικού διαδικτυακού ιστότοπου που αφορά στο σύνολο της νεολαίας της χώρας. Ο ιστότοπος New Politics For Youth (http://www.newpoliticsforyouth.eu) βασίζεται στα πρότυπα των λογισμικών Κώδικα Ανοικτής Αρχιτεκτονικής έχοντας ως κύριο σκοπό την έρευνα, συγκέντρωση και την προβολή πληροφοριών για θέματα που απασχολούν τους νέους, τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων, την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, την αμφίδρομη επικοινωνία και την ποσοτικοποίηση από τις διαδραστικές διαδικασίες της ιστοσελίδας προς εξαγωγή και χρήση από τους ίδιους τους τοπικούς δημοκρατικούς θεσμούς (δήμους και αιρετές περιφέρειες).
Στην εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα λειτουργεί φόρμα στην οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους νέους και τις νέες να καταθέσουν τις δικές τους γραπτές προτάσεις, ιδέες για τη χάραξη βέλτιστων και εφαρμόσιμων πολιτικών πρακτικών σε επίπεδο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της νεολαίας, συμβάλλοντας με καθοριστικό τρόπο στην εύρεση ενδεδειγμένων δραστηριοτήτων που θα ενθαρρύνουν τους νέους ανθρώπους στην ενασχόλησή τους με τα τοπικά κοινά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr