background img
banner
banner

Αντιδράσεις Ε.Ι.Ν.Α. για ωράριο και ιατρική εκπαίδευση

«ΒΛΕΠΕΙ»… ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

Τις ενστάσεις της για το θέμα του νέου ωραρίου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, εκφράζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, εκτιμώντας ότι με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση, αυξάνεται ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας ως τις 60 ώρες και ελαστικοποιείται πλήρως το ωράριο. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το νομοσχέδιο που αφορά στην ιατρική εκπαίδευση, θα οδηγήσει στην ερήμωση των δημόσιων νοσοκομείων από ειδικευόμενους και το κλείσιμο/υποβάθμιση νοσοκομείων μέσω της αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης σε νοσοκομεία τύπου Α και τύπου Β.

Η Ε.Ι.Ν.Α. εκτιμά ότι ΄΄η κυβέρνηση και το Υπουργείο είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών που επιταχύνουν την κατάρρευση του ΕΣΥ, διαλύουν στην κυριολεξία τις ζωές των γιατρών εις βάρος της περίθαλψης των ασθενών. Παρά τις αντιδράσεις της ΟΕΝΓΕ, των μεγάλων Ενώσεων της χώρας και των συνελεύσεων σε αρκετά νοσοκομεία προχωρούν μέσα στο κατακαλόκαιρο την ψήφιση του νόμου για το ωράριο και πιθανά και του νόμου για την ιατρική εκπαίδευση΄΄.

Αντίθετη σε διασπαστικές προτάσεις – Προτείνει συνολική απόρριψη

Όπως κάνει γνωστό, ΄΄οι ενημερωτικές συνελεύσεις της ΕΙΝΑ στα νοσοκομεία της περιοχής που είχαν αξιοπρεπή συμμετοχή, δείχνουν ότι υπάρχει μια καταρχήν πλειοψηφική απόρριψη του νόμου για το ωράριο. Αρκετοί συνάδελφοι όμως δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί επαρκώς. Τόσο στις συνελεύσεις αυτές όσο και στη συνεδρίαση του Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ, υπήρξε επιμονή στη στάση για συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου για να ξεκινήσει οποιοσδήποτε σοβαρός διάλογος με το Υπουργείο. Οι επικίνδυνες και διασπαστικές προτάσεις για τοπικές συμβάσεις και διασταλτική ερμηνεία στην εφαρμογή του νόμου αφού αυτός ψηφιστεί μας βρίσκουν αντίθετους΄΄.

΄΄Το «Σχέδιο Νόμου για την Οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών ΕΣΥ» αποτελεί την εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε στο χώρο της Υγείας, που ενσωματώνοντας αυτούσια τη σχετική κοινοτική οδηγία, οδηγεί σε κυκλικό ωράριο την ιατρική υπηρεσία και εντατικοποιεί κι άλλο την εργασία μας. Με πρόσχημα την αποφυγή του προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση καταφεύγει σε μια επικοινωνιακά σαθρή προσπάθεια να «διαχειριστεί» το χρόνο εργασίας των γιατρών. Αντίστοιχα επικοινωνιακές ήταν και οι «αυξήσεις» που δόθηκαν μέσω της αναπροσαρμογής του μισθολογίου των γιατρών, μιας και με την οριακή αύξηση του βασικού μισθού και τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης αυξάνονται οι φόροι και οι ασφ. κρατήσεις τόσο που τελικά προκύπτει μείωση των αποδοχών σε βάθος έτους΄΄, επισημαίνει η Ένωση, τονίζοντας πως ΄΄με το νέο νομοσχέδιο αυξάνεται ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας ως τις 60 ώρες. Μειώνεται ο συνολικός χρόνος για αντισταθμιστική ανάπαυση. Εντατικοποιείται η εργασία και ελαστικοποιείται πλήρως το ωράριο. Κατακερματίζεται ο εργάσιμος και ο μη εργάσιμος (ελεύθερος) χρόνος. Αυξάνει άτυπα ο εργάσιμος χρόνος, λόγω παραμονής μετά τη λήξη της βάρδιας. Μειώνονται οι ανάγκες προσλήψεων γιατρών, μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας των ήδη υπηρετούντων. Ανατρέπεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των κλινικών, των ιατρείων, των τμημάτων και ο προγραμματισμός των εργασιών μέσα στο 24ωρο. Διαλύεται η συνοχή των κλινικών. Δεν θα υπάρχει χρονικό διάστημα που θα συναντιούνται όλοι οι γιατροί του τμήματος. Στην Π.Φ.Υ. μειώνονται ριζικά οι εφημερίες και κατά συνέπεια οι συνολικές αποδοχές των γιατρών. Στο απογευματινό ωράριο θα παρέχονται υποβαθμισμένες υπηρεσίες, λόγω μη λειτουργίας των εργαστηρίων και της έλλειψης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού΄΄.

΄΄Νομιμοποιείται δηλαδή ένα αίσχος καταναγκασμού σε υπερεργασία΄΄

Χαρακτηρίζει δε «έωλο» το επιχείρημα πως αυτό θα ισχύει για τρία χρόνια «μέχρι» να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. ΄΄Νομιμοποιείται δηλαδή ένα αίσχος καταναγκασμού σε υπερεργασία (πράγμα που ήδη γίνεται σε πολλά τμήματα), ενώ ταυτόχρονα μεταβιβάζεται η ευθύνη ιατρικού λάθους λόγω υπερεργασίας στο γιατρό που έχει υπογράψει ατομική δήλωση. Δίνεται στην εργοδοσία το απόλυτο δικαίωμα να μετατρέπει τις ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας κατά το δοκούν. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν θα λογίζονται ως χρόνος εργασίας παρά μόνο κατά τις ώρες που ο γιατρός θα «απασχολείται εντός του χώρου εργασίας όταν καλείται»΄΄, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση, κάνει λόγο για ένα απαράδεκτο σχέδιο-πρόταση, με ελάχιστες διαφορές από το αρχικό κείμενο των 11 σημείων. Όπως τονίζει, ΄΄το κάλεσμα σε διάλογο και διαβούλευση από το ΚΕΣΥ ήταν προσχηματικό καθώς ο μόνος “διάλογος” που έγινε τελικά ήταν με την τρόικα. Δυστυχώς η ΕΙΝΑ πρωτοστατώντας στην αποκάλυψη και πανελλαδικοποίηση του ζητήματος, επιβεβαιώνεται σήμερα. Οι “προσωπικές προτάσεις-σκέψεις” Προέδρου του ΚΕΣΥ όπως είχαν διατυπωθεί στη συνέλευση της ΕΙΝΑ γίνονται επίσημη πρόταση. Εάν το Υπουργείο και η κυβέρνηση τις υιοθετήσει και ως σχέδιο-νόμου θα έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την ερήμωση των δημόσιων νοσοκομείων από ειδικευόμενους και το κλείσιμο/υποβάθμιση νοσοκομείων μέσω της αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης σε νοσοκομεία τύπου Α και τύπου Β. Εάν ένα τέτοιο σχέδιο εκπαίδευσης εφαρμοστεί σε συνδυασμό με το νέο ωράριο, οι συνθήκες γαλέρας, ειδικά για τους ειδικευόμενους, θα είναι κυριολεκτικές. Καλούμε τον Υπουργό να κρατήσει τουλάχιστον τη δέσμευσή του και να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση και αυτού του σχεδίου μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η ΕΙΝΑ θα επιμείνει με όλες της τις δυνάμεις στη θέση της όπως αυτή είχε διατυπωθεί στη μαζικότατη συνέλευση της 15/03/17΄΄.

Διεκδικήσεις

Οι διεκδικήσεις της Ε.Ι.Ν.Α. είναι οι ακόλουθες: ΄΄Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους υγειονομικούς. Επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια. Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της χώρας. 5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ μία (1) ενεργή εφημερία (17ωρη ή 24ωρη) την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς – Ημερανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε ενεργή εφημερία- Να προσμετρούνται οι εφημερίες ως συντάξιμος χρόνος. Δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον απαράδεκτο εφημεριακό καθεστώς με τον εξαναγκασμό σε 24ωρη και συχνά 36ωρη συνεχή εργασία. Διεκδικούμε επαρκή ανάπαυση εντός του εφημεριακού χρόνου. Πραγματοποίηση των τουλάχιστον 8000 αναγκαίων προσλήψεων μόνιμων επιμελητών στα νοσοκομεία και στα ΚΥ. Αποκατάσταση των μισθών με επάνοδο των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2010. Επιστημονική δημοκρατία και σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Να μην περάσει το απαράδεκτο σχέδιο του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr