background img
banner
banner

Έκδοση από την ΕΦΑΕΛ του νέου βιβλίου της Ντόρας Κατσωνοπούλου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΙΚΗ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «HELIKE V» ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

Εκδόθηκε από την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης και μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο για την Αρχαία Ελίκη, το 5ο της σειράς με τη διεθνή ονομασία Helike V, με την επιστημονική επιμέλεια της Προέδρου της Εταιρείας, Καθ. Αρχαιολογίας, Ντόρας Κατσωνοπούλου. Ο τόμος είναι ο πέμπτος στη σειρά Πρακτικών Διεθνών Συνεδρίων αφιερωμένων σε Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια, που οργανώνονται από την Εταιρεία και πραγματοποιούνται στην περιοχή του Αιγίου και της Αιγιάλειας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο νέος τόμος με τον ειδικότερο τίτλο «Ποσειδών», ο θεός των σεισμών και των υδάτων. Λατρεία και ιερά, είναι αφιερωμένος στον κατ’ εξοχήν θεό της Αρχαίας Ελίκης, τον Ποσειδώνα, και τη λατρεία του.

Με το νέο βιβλίο που προστίθεται στις προηγούμενες εκδόσεις, η Αρχαία Ελίκη καταγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως μια από τις πιο μελετημένες αρχαιολογικές θέσεις της χώρας, μέσα από ένα πεντάτομο πλέον έργο στο οποίο αποτυπώνεται όλη η επιτυχημένη πορεία των ερευνών της επιστημονικής ομάδας από το 1988 μέχρι σήμερα και δημοσιεύονται τα πλούσια και σημαντικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί.

Νέα και ανατρεπτικά στοιχεία για την ιστορία της Αρχαίας Ελίκης και τη λατρεία του Ποσειδώνα

Με τον νέο τόμο, που περιλαμβάνει 16 συνολικά πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων και ειδικών γεωεπιστημόνων, γνωστοποιούνται στην διεθνή επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό νέα και ανατρεπτικά στοιχεία για την ιστορία της Αρχαίας Ελίκης και τη λατρεία του Ποσειδώνα πριν και μετά τον γνωστό καταστρεπτικό σεισμό του 373 π.Χ. Παρουσιάζονται ακόμη νέα αρχαιολογικά ευρήματα από ιερά του Ποσειδώνα στην Πελοπόννησο και ανακοινώνονται τα τελευταία δεδομένα που έχουν προκύψει από τις νεότερες ανασκαφές του Πανιωνίου ιερού του Ποσειδώνα στην Ιωνία της Μ. Ασίας, όπου η λατρεία του θεού ως Ελικωνίου μεταφέρθηκε από την Ελίκη της Αχαΐας. Στο πλαίσιο της λατρείας του θεού Ποσειδώνα ως θεού των σεισμών, παρουσιάζονται επίσης τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης και του ευρύτερου Κορινθιακού Κόλπου για τα σεισμικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους, με έμφαση στον διασημότερο αρχαίο σεισμό που έπληξε την Ελίκη το 373 π.Χ.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης θα πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση παρουσίασης του νέου τόμου για την Αρχαία Ελίκη, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών.
Φωτο: Εμπροσθόφυλλο: χάλκινο νόμισμα (αριστερά) και ασημένιο νόμισμα (δεξιά) της Αρχ. Ελίκης με κεφαλή Ποσειδώνα και επιγραφή ΕΛΙΚ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr