background img
banner
banner

Στα βάθη του Κορινθιακού οι «τσούχτρες»

ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του ΣΠΟΑΚ στην Αντίκυρα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου των μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο. Από τον Δήμο Αιγιάλειας παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος, Θανάσης Παναγόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων», Κώστας Παπακωνσταντίνου και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ, Μαρία Τσουκαλά.

Όπως έγινε γνωστό στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής, ο Σύνδεσμος για την προστασία του Κορινθιακού, προχώρησε μόνο σε διαπιστώσεις, αφού το φαινόμενο οφείλεται σε κλιματικό κύκλο και είχε κάνει πάλι την εμφάνιση του πριν 12 χρόνια.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις αυτές, το βάθος του Κορινθιακού που φτάνει στο ύψος της Ακράτας τα 980 μέτρα, αλλά και η υπεραλίευση κρατούν τις «τσούχτρες» σταθερά στην επικαιρότητα.

Δεν θα λύσουν το πρόβλημα σπασμωδικές κινήσεις

Σύμφωνα μάλιστα με τον Κώστα Παπακωνσταντίνου που διαφωνεί με την απαγόρευση της αλιείας, η υποβάθμιση του συστήματος του Κορινθιακού είναι η αιτία. Ο Χρήστος Λαϊνάς της Λαϊκής Συσπείρωσης, έριξε την ευθύνη στα μεγάλα εργοστάσια που ρυπαίνουν τον Κορινθιακό, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Ντίνος, τόνισε πως ο δήμος Αιγιάλειας πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, γιατί έχει το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο με τον Κορινθιακό. Η Μαρία Τσουκαλά με τη σειρά της είπε πως όσοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με τα δελφίνια δεν θα καταφέρουν τίποτα, ενώ ο δήμαρχος αποκάλυψε πως το φαινόμενο θα κρατήσει 1 – 2 χρόνια και πως γίνονται ενέργειες για να γίνει Natura ο Κορινθιακός.

Ο κόλπος λόγω του μεγάλου του βάθους αποτελεί έδαφος ν’ αναπτυχθούν οι μέδουσες, επισήμανε ο Φάνης Σπηλιόπουλος στο οποίο συμφώνησε και ο Δημήτρης Φιλιππάτος. Ο δεύτερος πρότεινε τον μήνα Μάιο που γίνεται η αναπαραγωγή των ψαριών ν’ απαγορεύεται γενικότερα η αλίευση. (Τώρα ισχύει μόνο για τους ερασιτέχνες ψαράδες).

Το σίγουρο είναι πάντως ότι παρά τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών για να ξεφορτωθούν τις μέδουσες, στον Ψαθόπυργο έριξαν ένα είδος ψαριού που τις εξολοθρεύει, πολύ δύσκολα θα απαλλαγούμε απ’ αυτές, γιατί όπως είπε και ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος που κάνει «ατελείωτα χρόνια μπάνιο», αυτές έρχονται και ξαναφεύγουν.

Εντωμεταξύ το φετινό καλοκαίρι οι «τσούχτρες» σημάδεψαν για τα καλά την τοπική οικονομία, αφού μέχρι και ακυρώσεις δωματίων είχαμε εξαιτίας της έξαρσης του φαινομένου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr