background img
banner
banner

Μας… έπνιξαν οι μέδουσες

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Δύσκολο έως ανέφικτο έκαναν το κολύμπι οι τσούχτρες τις τελευταίες μέρες, για όσους αναζήτησαν λίγη δροσιά, στα νερά σχεδόν όλων των παραλιών της Αιγιάλειας. Το φαινόμενο ήταν πιο έντονο από ποτέ άλλοτε αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους επιστήμονες πάντως να προβλέπουν έξαρση προς το τέλος καλοκαιριού… Την ίδια στιγμή, η αύξηση της επισκεψιμότητας σε συνδυασμό με την ελλιπή –όπως φαίνεται – μέριμνα, έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση σκουπιδιών σε αρκετές παραλίες, προκαλώντας άσχημη εικόνα και δυσφορία στον κόσμο…

Οι μέδουσες ή τσούχτρες όπως συνηθίζουμε να τις αποκαλούμε, έχουν κάνει και πάλι επιδρομή στις ακτές του Κορινθιακού, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους θέλουν να απολαύσουν μία δροσιστική βουτιά στα γαλάζια νερά του και οδηγώντας σε απόγνωση τους παράκτιους ψαράδες και τους επαγγελματίες που στηρίζονται στον τουρισμό.

Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στις αρχές Ιουνίου, πριν δέκα ημέρες παρουσίασε ύφεση με τα ρεύματα να παρασύρουν και να μετακινούν τα κοπάδια από παραλία σε παραλία, ωστόσο φαίνεται ότι επανέρχεται, δεδομένου ότι, άλλοτε μεμονωμένα κι άλλοτε πολλές μαζί, τις τελευταίες μέρες κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε ακτή. Ο κόσμος δυσανασχετεί, απευθύνοντας κατηγορίες για ανευθυνότητα, ξεχνώντας προφανώς, ότι όλοι, λίγο πολύ, φέρουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην ρύπανση που οι πολίτες προκαλούν στον βυθό του Κορινθιακού αλλά και στην υπεραλίευση και διατάραξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για την οποία ουδέποτε διαμαρτυρηθήκαμε…

Παλιότερα τα ψάρια προλάβαιναν και κατανάλωναν τις μέδουσες όταν ήταν ακόμη σε μορφή πλαγκτόν. Τώρα, ελλείψει των ψαριών, αυτές καταφέρνουν να αναπτυχθούν και αναπαράγονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εμφάνισή τους τα δύο τελευταία καλοκαίρια, δεν συνδέεται με έξαρση του φαινομένου στα πελάγη, που σημαίνει ότι έχουν κάνει «στέκι» τους τον Κορινθιακό…

Στο πρόγραμμα «Natura» ο Κορινθιακός πριν είναι αργά

Τα δυο είδη που συναντούμε στις θάλασσες της περιοχής είναι η μέδουσα “Πελάγια”(pelagia nuctiluca) και η μέδουσα “Κοτυλόριζα”(cotylorhiza turberculata). Από τα δυο είδη, μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της μπορεί να φτάσουν και τα 5 μέτρα) και το τσίμπημα της είναι επώδυνο για τον άνθρωπο. Οι μέδουσες είναι μία απειλή που αν ευαισθητοποιήσει τους αρμοδίους, είναι πιθανό να αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει επιτέλους η λήψη μέτρων προστασίας ενός σπάνιου θαλάσσιου οικοσυστήματος που εκπέμπει από χρόνια SOS, όπως είχε τονιστεί και σε ημερίδα που είχε διοργανωθεί στο Αίγιο πριν λίγο καιρό, με περιορισμένη όμως συμμετοχή… Ήδη, πάντως, υπάρχουν προτάσεις για ένταξη του Κορινθιακού στο πρόγραμμα «Natura» και καθολική απαγόρευση της αλίευσης. Επίσης, το μείζον οικολογικό και με οικονομικές προεκτάσεις πρόβλημα, συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής. Όσο για την ρίψη δελφινιών ή χελωνών που φημολογήθηκε το τελευταίο διάστημα, είναι παρέμβαση ανέφικτη και αναποτελεσματική…

Οι ειδικοί πάντως, έχουν δώσει τις εξής οδηγίες για την αντιμετώπιση της μέδουσας: ΄΄Σε περίπτωση οπτικής επαφής αποφεύγουμε το κολύμπι γιατί συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια. Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια από το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λίγο χώμα από την παραλία, peeling, όχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό. Διάλυμα ξυδιού με νερό έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει. Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κάποια από τις αλοιφές για τσιμπήματα. Αντί-ισταμινικά ενδείκνυνται μόνο με συνταγή γιατρού. Η ενόχληση λόγω της τοξίνης που εκτοξεύει, παραμένει για αρκετές ημέρες. Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο της μέδουσας είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr