background img
banner
banner

ΚΟΡΦΕΣ: Τα Καλάβρυτα τίμησαν τον Ήρωα Σωτήριο Τζουρά

Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 9 Ιουλίου, από το Δήμο Καλαβρύτων, στην Τοπική Κοινότητα Κορφές Καλαβρύτων, οι εκδηλώσεις μνήμης και μνημόσυνο στη μνήμη του Σωτήρη Τζουρά, που έπεσε στο καθήκον, κατά την επιχείρηση «ΝΙΚΗ», στις 21 Ιουλίου 1974, προσεγγίζοντας το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής και των στρατευμάτων του Αττίλα, καθώς και στη μνήμη των άλλων κατοίκων του χωριού Κορφές, που έπεσαν, διαχρονικά, στους αγώνες του Έθνους.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, ο τέως βουλευτής Αχαΐας κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Ιωάννης Τζουράς, ο Πρόεδρος των απογόνων θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χαρίλαος Ερμείδης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας κ. Κώστας Κακκαβάς, ο εκπρόσωπος του Α.Τ.Καλαβρύτων κ. Νικόλαος Πατερέλης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, εκπρόσωποι των συλλόγων Κυπρίων Αχαΐας, αντιπροσωπεία των συναδέλφων – συναγωνιστών του Σωτήρη Τζουρά, με το σύλλογο «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ‘74», εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και πλήθος κατοίκων του χωριού.

Ομιλία για τον ήρωα καταδρομέα εκφώνησε η διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου Ακράτας και συγγραφέας, κα Αναστασία Ευσταθίου.

Ο Ήρωας Σωτήρης Τζουράς

Ο Σωτήρης Τζουράς, γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1953 στις Κορφές, της Επαρχίας Καλαβρύτων. Τρίτος από τα πέντε παιδιά του Γιάννη και της Βικτωρίας Τζουρά. Η οικογένεια των Τζουραίων, η μεγάλη του χωριού, έχει πληρώσει βαρύ το φόρο του αίματος για την πατρίδα. Από το 1916 μέχρι το 1974, έντεκα νεκροί, αναγράφονται στο ηρώο της μικρής κοινότητας των εκατό κατοίκων. Οι πιο πολλοί Τζουραίοι. Ο Σωτήρης Τζουράς αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο έμεινε να βοηθά τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες.

Στις 7 Αυγούστου 1973 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Κατατάχθηκε στο στρατόπεδο εκπαίδευσης καταδρομέων στο Μεγάλο Πεύκο. Μετά τη βασική εκπαίδευση μετατέθηκε στην Α Μοίρα Καταδρομών στο Μάλεµε της Κρήτης. Στις 4 Ιουλίου 1974 πήγε για τελευταία φορά στο χωριό του µε δεκαήμερη κανονική άδεια. Βοήθησε τους γονιούς του, είδε τους λιγοστούς φίλους στο χωριό και στις 14 Ιουλίου επέστρεψε στο στρατόπεδο. Από την επομένη άρχιζε η πορεία μιας εθνικής συμφοράς και της δικής του μοίρας. Πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο, επιφυλακή, τουρκική εισβολή και στις 20 αργά το βράδυ μπήκε στο μοιραίο αεροπλάνο.

Κάθε χρόνο τον Ιούλιο εκεί στις ψηλές κορυφές των καλαβρυτινών βουνών, στις Κορφές, η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορφών, τιμούν τη μνήμη του με σεμνή τελετή.

http://www.kalavrytanews.com


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr