background img
banner
banner

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τους συμβασιούχους…

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Σε… κομβικό σημείο εισέρχονται οι 21 συμβασιούχοι του δήμου Αιγιαλείας, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο εξαιτίας της εφαρμογής της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης του τακτικού προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Εκτός από τους συμβασιούχους οι οποίοι, για την ώρα, παραμένουν στις θέσεις τους, το ζήτημα απασχολεί έντονα την δημοτική αρχή, καθώς, από την μία είναι κοινώς αποδεκτό πως είναι όλοι απαραίτητοι, από την άλλη όμως το ερώτημα που τίθεται είναι από ποια έσοδα θα καλύπτονται οι συμβάσεις, το κόστος των οποίων υπερβαίνει το ύψος των ανταποδοτικών τελών…

Όπως έκαναν γνωστό στo “protionline.gr” στελέχη της δημοτικής αρχής, ΄΄είναι σαφές ότι πρόκειται για εργαζόμενους που είναι απαραίτητοι αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει εάν θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2018 οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων από την κυβέρνηση. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουλίου΄΄. Να σημειωθεί ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και στην συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας σήμερα το βράδυ.

Η διαδικασία που θα τηρηθεί θα είναι η εξής: Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διαβιβαστεί αμελητί στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και διαβίβαση σχετικής απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κάπως έτσι, το βάρος της απόφασης για το εάν θα υπάρξει απόλυση στο μεσοδιάστημα, πέφτει στο Δημοτικό Συμβούλιο, που καλείται να συζητήσει τα θέματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης.

Αναπάντητα ερωτήματα…

Οι δήμοι και μέσω της ΚΕΔΕ έχουν ζητήσει καθοδήγηση για το πώς πρέπει να πράξουν στην προκειμένη περίπτωση ώστε να αποφευχθούν τα νομικά λάθη. Μέγα ερώτημα παραμένει το γεγονός ότι με την διαδικασία της παραγ.2 του άρθρου 24 τα Δημοτικά Συμβούλια, υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει νόμος, υποχρεούνται να προβούν σε απασχόληση του συνόλου των ήδη εργαζομένων με συμβάσεις έως 7/6/2017 ή μέρος αυτών, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι με τις προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις είχε δοθεί η δυνατότητα αριθμός των συμβάσεων αυτών να καλύπτεται και από άλλες πηγές εσόδων των δήμων, πλην των ανταποδοτικών.

Επίσης, ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται είναι εάν στην περίπτωση που ο αριθμός των νέων θέσεων ή κενών οργανικών θέσεων του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) του δήμου, είναι μικρότερος από τις ήδη υφιστάμενες συμβάσεις, θα πρέπει ο δήμος να προβεί σε καταγγελία των επιπλέον συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων και πάντως μετά την 31/3/2018; Και επιπλέον, οι συμβάσεις που θα συναφθούν θα έχουν αναδρομική ισχύ από 7/6/2017; Διαφορετικά, πώς θα καλυφθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στο διάστημα από 7/6/2017 έως τη σύναψη της νέας σύμβασης;

Πρόσκαιρη ικανοποίηση αλλά και αγωνία…

Ερωτηθείς από τo “protionline.gr” για το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των συμβασιούχων του δήμου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας Χρήστος Τρίψας, επισήμανε πως αρχικά υπήρξε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε την προκήρυξη θέσεων, ωστόσο οι συμβασιούχοι εξακολουθούν να αγωνιούν για το τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, για το εάν θα παραμείνουν στις θέσεις τους αλλά και για το πότε θα πληρωθούν.

Όπως ξεκαθαρίστηκε πάντως, από το υπουργείο Εσωτερικών και στους νομικούς συμβούλους της ΚΕΔΕ, οι συμβασιούχοι μπορούν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους με δικαστικές αποφάσεις ή με απόφαση του κλιμακίου του 1ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα, φαίνεται πως η επικρατέστερη άποψη είναι για να μην υπάρξει πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η πληρωμή των συμβασιούχων να γίνεται από την ημερομηνία υπογραφής της νέας σύμβασης. Μένει ωστόσο ένα κενό από τις 7.6. 2017 που δημοσιεύθηκεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣ. Εφόσον οι εργαζόμενοι έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες με κάποιο τρόπο θα πάρουν τα χρήματά τους είτε με δικαστικές αποφάσεις είτε με απόφαση του Κλιμακίου του Ε.Σ. Όποιος εργάζεται έστω και μη νόμιμα θα πρέπει να πάει στο Ειρηνοδικείο και θα δικαιωθεί.

Επίσης, η πληροφόρηση της ΚΕΔΕ λέει πως ακόμη κι αν υπολείπεται ο αριθμός των μόνιμων θέσεων που αιτείται ο δήμος από τον αριθμό των συμβασιούχων, θα απασχοληθεί το σύνολο των συμβασιούχων έως τις 31.3.2018 ή έως την δημοσίευση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.Όσον αφορά το αν χρειάζεται οι δήμοι να απολύσουν τους συμβασιούχους, τονίζεται ότι δεν χρειάζεται καταγγελία των παλαιών συμβάσεων μετά την απόφαση του Ε.Σ., αλλά απόφαση για νέες συμβάσεις.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr