background img
banner
banner

Σύμφωνο Απασχόλησης για τους συμβασιούχους στην Καθαριότητα

50 ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΘΕΛΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Κατά πλειοψηφία πέρασε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουλίου, από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας η πρόταση του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου για την παραμονή των 21 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας, γιατί υπάρχει ανάγκη για την άμεση απομάκρυνση των απορριμμάτων.

Μπορεί το Συμβούλιο να ξεκίνησε στις 7:45 μ.μ. το θέμα όμως ήρθε προς συζήτηση στις 10:10 μ.μ., αφού προηγήθηκαν άλλα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Το βάρος της εισήγησης στο Δ.Σ. σήκωσε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος, ο οποίος αφού διάβασε την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε στο Σώμα με ποιο τρόπο μπορούν οι 21 εργαζόμενοι να παραμείνουν στη θέση τους εφόσον εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Δήμο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που ερμηνεύει τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους που κατέθεσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Οργανισμού στο Δήμο, για να υπάρξει αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων τους.

Συγκεκριμένα, οι 21 συμβασιούχοι του Δήμου θα κληθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου να υπογράψουν Σύμφωνα Απασχόλησης που θα τους εξασφαλίζουν παραμονή στην εργασία τους μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2018. Τότε θα βγει η προκήρυξη για μόνιμες θέσεις στην Καθαριότητα με τον Δήμο να χρειάζεται 50 άτομα συνολικά, 29 είναι σήμερα οι μόνιμοι και επιπλέον 21 νέες θέσεις που καλύπτονται τώρα από τους συμβασιούχους.

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών έχει αφήσει ελπίδες για επιπλέον μοριοδότηση των σημερινών συμβασιούχων, ο δήμαρχος αλλά και οι αρχηγοί των παρατάξεων επισήμαναν, πως αυτό αντιβαίνει στο άρθρο 103 του Συντάγματος για την ισότιμη μεταχείριση εργαζομένων και ίσως η πρόσθετη μοριοδότηση κριθεί παράνομη από το ΣΤΕ. Με αυτά τα δεδομένα το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας θα πρέπει να συνεδριάσει εκτάκτως άλλες δυο φορές μέσα στο μήνα.

Τη Δευτέρα, πήρε απόφαση ότι χρειάζεται τους 21, την άλλη εβδομάδα για να τροποποιήσει τον Οργανισμό των θέσεων ώστε να χωράνε σε αυτόν και άλλη μια για να εγκρίνει τα Σύμφωνα Απασχόλησης. Οι αρχηγοί των παρατάξεων της μειοψηφίας έκαναν λόγο για πολιτικό έγκλημα με τον Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο να μιλάει για σύμφωνο συμβίωσης της Κυβέρνησης με τους συμβασιούχους.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Λαϊνάς, μίλησε για εκμετάλλευση στον έσχατο βαθμό, κατέβασε δική του πρόταση που δεν έγινε δεκτή έτσι έδωσε αρνητική ψήφο, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος της «ΔΡΑΣΥ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ», Δημήτρης Μπούρδος.

Το θέμα πέρασε με 30 ψήφους υπέρ, ένας δημοτικός σύμβουλος έλειπε και δύο καταψήφισαν. Εμφανώς ικανοποιημένοι έφυγαν οι συμβασιούχοι που βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» που συνεδρίαζε το Δ.Σ. Αιγιαλείας. Αξίζει να σημειωθεί η παρέμβαση του Δημήτρη Καλαμίδα από τη πλευρά της πλειοψηφίας που πρότεινε, οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα να μην παίρνουν την άδεια τους, τους καλοκαιρινούς μήνες για να βγαίνει η δουλειά.

Από τη μείζονα μειοψηφία σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν, ο Χρήστος Γούτος που τόνισε ότι στην Καθαριότητα δεν περισσεύει κανένας, ρώτησε ωστόσο το δήμαρχο αν οι μόνιμοι είναι σταθερά στη θέση τους.

Επίσης ο Φάνης Σπηλιόπουλος που είπε ότι η Κυβέρνηση παγιδεύει το Δήμο που δεν μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά. Στόχος της Δημοτικής Αρχής όπως φάνηκε στο προχθεσινό συμβούλιο είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι στην Καθαριότητα να γίνουν 50 από 29 που είναι σήμερα οι οποίοι με σωστή διαχείριση θα λύσουν μια και καλή το αιώνιο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Η πρόταση του δημάρχου στο Δ.Σ. Αιγιαλείας

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Σύμβουλοι,
Στην Δ/νση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Αιγιαλείας υπηρετούν με 8μηνη σύμβαση Ι.Δ.Ο.Χ. ανταποδοτικού χαρακτήρα για την κάλυψη εποχικών και παροδικών αναγκών 21 άτομα.
Λόγω όμως της ανάγκης άμεσης απομάκρυνσης των απορριμμάτων προς αποφυγή κινδύνου για τη δημόσια υγεία από την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 19/30-6-17 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ., εισηγούμαι την παραμονή και την αποδοχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών των 21 εργαζομένων με αυτοδίκαιη παράταση σύμβασης Ι.Δ.Ο.Χ. στην Δ/νση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Αιγιαλείας και στο τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων.
Αίγιο 10 Ιουλίου 2017
Ο Δήμαρχος
Αθανάσιος Παναγόπουλος


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr