background img
banner
banner

Λειτουργικότητα, αποτελεσματικότητα, αναβαθμισμένες υπηρεσίας Υγείας

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΑΤ. ΑΧΑΪΑΣ (ΑΙΓΙΟΥ)  ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΜΜΗ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΗΣ ΣΤΟ “PROTIONLINE.GR”

Τρεις μήνες συμπληρώνει σήμερα στην διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) η ιατρός Γιούλη Μαμμή και ήδη έχει δρομολογήσει σημαντικές παρεμβάσεις, στοχεύοντας αφενός στην βελτίωση της λειτουργικότητας κα αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του και αφετέρου στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Ο ρόλος της, αρκετά δύσκολος, δεδομένου ότι ανέλαβε αυτό το νευραλγικό πόστο εν μέσω μίας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου και σε μία οριακή στιγμή που μπορεί όμως, με σωστό προγραμματισμό, τις κατάλληλες κινήσεις και το απαιτούμενο… νοικοκύρεμα, να σηματοδοτήσει μία δυναμική «επανεκκίνηση».

Οργανωτική, μεθοδική, ουσιαστική, η κ. Μαμμή έχει «σηκώσει τα μανίκια», βάζοντας τις βάσεις για ένα νοσοκομείο πιο ανθρώπινο και πιο πλήρες από υποδομές, ειδικότητες και ανθρώπινο δυναμικό. Η πολυετής εμπειρία της στον χώρο τής δημόσιας Υγείας, η γνώση του αντικειμένου από… πρώτο χέρι και η μέριμνά της για την τοπική κοινωνία, αποτελούν τα σημαντικότερα εφόδιά της.

Σήμερα, η διοικήτρια του νοσοκομείου, αναλύει στo “protionline.gr” τα πρώτα πλάνα της, που έχουν να κάνουν με την καταγραφή και εκκαθάριση αντικειμένων, την λειτουργία τού αξονικού τομογράφου, την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης τριών ιατρών, την ανακαίνιση των εξωτερικών ιατρείων, την ενίσχυση του Παιδιατρικού Τμήματος, την σύσταση Γραφείου Δικαιωμάτων Ασθενούς και ίσως, το πιο σημαντικό, την αλλαγή του Οργανισμού Λειτουργίας τού νοσοκομείου!

Αναλάβατε καθήκοντα πριν τρεις μήνες και μάλιστα μετά από ένα διάστημα ενάμιση έτους που το νοσοκομείο παρέμενε χωρίς διοικητή. Τι περιμένατε να συναντήσετε και τι βρήκατε τελικά;

Δεν είναι μακρινή η απόσταση αυτών που σκεφτόμουν από αυτά που συνάντησα. Όχι γιατί είμαι μάντης, αλλά πολύ απλά γιατί γνωρίζω τον χώρο της δημόσιας Υγείας. Έτσι, τηρουμένων των αναλογιών, φανταζόμουν πώς θα είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατ. Αιγιάλειας (Αιγίου). Επίσης, γιατί έχω σχέσεις με ανθρώπους που εργάζονται στο νοσοκομείο (ιατρούς και προσωπικό) αλλά και ανθρώπους δικούς μου που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο στο ευρύτερο περιβάλλον του Αιγίου. Οπότε, είχα και την πλευρά του ασθενούς και του εργαζόμενου. Κάπως έτσι, έφτιαχνα ένα παζλ που μου παρουσίαζε μία εικόνα. Φυσικά, ορισμένα από τα οποία συνάντησα, μπορώ να πω πως ήταν ακραία, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν μεγέθυνση ενός ασήμαντου προβλήματος. Κάποιοι το μεγαλοποιούσαν γιατί έτσι είναι η ανάγκη των ανθρώπων. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να υπάρχει ένα ευχάριστο περιβάλλον σε μία δυστυχισμένη στιγμή. Σε μία τέτοια στιγμή, ο πολίτης θέλει εξυπηρέτηση, περίθαλψη και ανθρώπινο και καθαρό περιβάλλον.

“Θέλω να ανακαινίσω τα Εξωτερικά Ιατρεία αλλά το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, θα εξαρτηθεί καθαρά από το οικονομικό. Όλα έχουν μία οικονομική βάση”

Τελικά είναι οι ελλείψεις το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Οι ελλείψεις ήταν το λιγότερο που μου έκανε έντονη δυσαρέσκεια, ειδικά όσον αφορά το αναλώσιμο και μη αναλώσιμο υλικό. Διαπίστωσα πως υπάρχει υποδομή, όμως ό,τι υπάρχει δεν είναι ξεκαθαρισμένο από αυτό που δεν πρέπει να υπάρχει. Δηλαδή, λειτουργούν πάρα πολλά μέρη του νοσοκομείου, από ανάγκη πλέον, σαν αποθηκευτικοί χώροι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και να μην έχουμε πρόσβαση σε πράγματα που μπορεί να διορθωθούν ή να επισκευαστούν και να λειτουργήσουν, και να γεμίζουν οι χώροι που καθίστανται αναξιοποίητοι. Είναι σαν ένα νοικοκυριό που πρέπει να οργανωθεί. Ακόμη δεν ξέρουμε πώς θα βολευθούν αυτά τα πράγματα στον χώρο, διότι υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να φύγουν και ως γνωστόν, το νοσοκομείο δεν μπορεί να τα αποσύρει έτσι απλά. Χρειάζεται να τηρηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχουν νόμοι και κανόνες που το διέπουν και αυτό. Αυτά τα είδη μπορεί να είναι κλιματιστικά, ιατρικά μηχανήματα, κι άλλος εξοπλισμός όπως π.χ. φορεία, κρεβάτια χαλασμένα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον. Πρέπει να γίνει καταγραφή. Το προώθησα στο Διοικητικό Συμβούλιο, το έχουμε ψηφίσει, είμαστε στην φάση που αναμένουμε τον επιλαχόντα με βάση την τιμή από τους προσφέροντες και αυτό θα γίνει από ένα συνεργείο που θα κάνει καταγραφή των πραγμάτων που βρίσκονται σε όλες τις θέσεις και μετά θα γίνει μία εκκαθάριση. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε θα δούμε τι είναι για απόσυρση, τι μπορεί να επισκευαστεί κ.ο.κ. Είναι βασικό να ανοίγουμε μία πόρτα και να ξέρουμε τι έχει πίσω της…

Πώς και οι προηγούμενοι διοικητές δεν είχαν μεριμνήσει γι’ αυτό;

Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό. Ό,τι και να έχει γίνει, θεωρώ ότι η νοοτροπία, η γνώση, η ενασχόληση, η διάθεση για να κάνεις κανείς πράγματα, είναι και θέμα προσωπικότητας. Πέρα από τα προσόντα του καθενός, το ζήτημα είναι πόσο θα ενδιαφερθεί γι’ αυτό που κάνει.

Ποια η σχέση σας με τους εργαζόμενους;

Η σχέση μου με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, είναι καλή ακόμη…. Και το θέτω έτσι γιατί είναι σαφές ότι μερικά πράγματα για τα οποία μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις δικές μου, μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση. Διότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι η λειτουργικότητα. Οπότε, αν η παρέμβαση θα είναι μετάθεση, δεν ξέρω πώς μπορεί να αντιδράσει κάποιος. Ενδεχομένως όταν με τις εντολές σου διαταράσσεις την καθημερινότητα κάποιου και το κλασικό που ξέρει να κάνει, μπορεί αυτό να δημιουργήσει κάποιες αντεγκλήσεις. Εγώ όμως έχω μία άλλη τακτική, η οποία λέει ότι για να μπορέσει ένας άνθρωπος να αποδώσει, πρέπει να είναι ικανοποιημένος από τη θέση που είναι. Αν λοιπόν υπάρξει ανάγκη για μία τέτοιου είδους παρέμβαση, το σίγουρο είναι ότι θα έχω συζητήσει με όλους όσους αφορά και θα υπάρχει μία πολύ κατατοπιστική και διευκρινιστική εξήγηση γιατί προτείνω αυτό, έτσι ώστε να πειστεί ο άλλος ότι αυτό που πάει να κάνει δεν είναι γιατί έχω προσωπικό πρόβλημα μαζί του, αλλά επειδή πρέπει να γίνει. Αυτή την πολιτική την ακολουθώ σε όλες τις αλλαγές.

“Θα ήθελα να πω πως θέτουμε σε λειτουργία τον αξονικό τομογράφο που είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος, γιατί, όπως και να το κάνουμε, η αξονική τομογραφία σήμερα, είναι μία προέκταση της ακτινογραφίας, αφού δίνει πληροφορίες που βοηθούν ιδιαίτερα. Η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιουλίου.”

Μιλώντας για αλλαγές, τι είναι αυτό που σκέφτεστε να αλλάξετε πρώτα;

Κατ’ αρχήν, θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Γραφείου Κίνησης. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ένας ενιαίος χώρος να στεγαστεί αυτόνομα το Γραφείο Κίνησης, αλλά υπάρχουν τρία διασπασμένα μέρη. Όλοι γνωρίζουμε, σαν βασική αρχή οργάνωσης και διεύθυνσης, ότι όπου υπάρχει πολυδιάσπαση υπηρεσιών, απαιτούνται περισσότεροι άνθρωποι και υπάρχει ταλαιπωρία. Δυστυχώς δεν έχουμε την υποδομή να λειτουργεί μαζί. Σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν κάπου οι υπηρεσίες του Γραφείου Κίνησης και μετά θα διαμορφώσουμε άλλο χώρο.

Τι άλλο θεωρείτε ότι πρέπει να προτάξετε;

Θέλω να ανακαινίσω τα Εξωτερικά Ιατρεία αλλά το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, θα εξαρτηθεί καθαρά από το οικονομικό. Όλα έχουν μία οικονομική βάση. Ήδη έχουν συμβεί διάφορα που έχουν απορροφήσει χρήματα και δεν ήταν αναμενόμενα. Είχαμε ένα πρόβλημα με την γεννήτρια του νοσοκομείου, με την λυχνία του Ακτινολογικού, με την φυγόκεντρο, προβλήματα υψηλού κοστολογίου που προέκυψαν εκτάκτως και προτιμήσαμε να διαθέσουμε χρήματα για την αποκατάσταση τους, προκειμένου να μην υπάρξει διακοπή λειτουργίας ενός τμήματος, για να μην υπάρξει διαταραχή, ταλαιπωρία του κόσμου και δημιουργηθεί κακή εικόνα. Έτσι, οι ανακαινίσεις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, όχι όμως ότι δεν αποτελούν στόχο. Το νοσοκομείο για μένα, σε μερικούς τομείς, χρειάζεται ανακαίνιση. Η προσπάθεια έγκειται τώρα στο να βρεθούν χρήματα για την ανακαίνιση των Εξωτερικών Ιατρείων και, όπως φαίνεται, θα είναι εκτός νοσοκομείου, ενδεχομένως μέσω χορηγιών. Είμαι στην φάση που προσπαθώ να απευθυνθώ προς τα έξω για την ενίσχυση αυτού του σκοπού. Σκέφτομαι ότι αν υπάρξει μία καλή διάθεση από ορισμένους, μπορεί να υλοποιηθεί. Έχουμε ήδη αναθέσει την εκπόνηση μελέτης, θέλω κατ’ αρχήν να γίνει ένας χώρος καλός και μην είναι τρία δωμάτια στη σειρά. Πέρα από τους καλλωπισμούς και τις θέσεις που πρέπει να υπάρχουν για τον κόσμο, εκτιμώ ότι έτσι θα οργανωθούν και θα λειτουργήσουν καλύτερα τα Εξωτερικά Ιατρεία.

Προς το παρόν, γίνεται μία προσπάθεια να βγουν λίγο πιο… έξω οι καπνίζοντες, τους σέβομαι, καταλαβαίνω την ανάγκη τους να καπνίσουν, αλλά όχι μπροστά από την πύλη εισόδου του νοσοκομείου. Ίσως διαμορφωθεί εξωτερικά χώρος για τους καπνίζοντες.

Εκτός από τους χώρους, το νοσοκομείο υστερεί σε υλικοτεχνική υποδομή και σε ανθρώπινο δυναμικό. Σε ποιους τομείς εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Ως προς τις ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, από την αρχή ζήτησα όλα τα τμήματα να μου καταγράψουν τις ελλείψεις και τι θεωρούν ότι είναι αναγκαίο με έναν βαθμό προτεραιότητας. Έχουμε συγκεντρώσει τα έγγραφα, θα αξιολογήσουμε τις αναφορές και θα δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.

Όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό κι εκεί θα θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση. Δεν είμαστε όμως της καταστροφής. Εκτός βέβαια από μερικά τμήματα. Όσα κομμάτια είναι προς τα πίσω, θα ευνοηθούν.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω πως θέτουμε σε λειτουργία τον αξονικό τομογράφο που είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος, γιατί, όπως και να το κάνουμε, η αξονική τομογραφία σήμερα, είναι μία προέκταση της ακτινογραφίας, αφού δίνει πληροφορίες που βοηθούν ιδιαίτερα. Επιπλέον, είναι άδικο να έρχονται ασθενείς να κρίνει ο γιατρός τους ότι πρέπει να υποβληθούν σε αξονική, να φεύγουν και να ξαναέρχονται, υφιστάμενοι μεγάλη ταλαιπωρία. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την προσπάθεια από την πρώτη μέρα. Εδώ τίθεται το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτή τη στιγμή, με το δυναμικό που έχουμε, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τον αξονικό τομογράφο για πλήρη κάλυψη της περιοχής. Θα λειτουργήσει στην αρχή για τους εσωτερικούς ασθενείς αλλά και σε πρωινές ώρες, θα εξυπηρετεί και εξωτερικούς ασθενείς, αφού θα προκύψουν εκείνη την ώρα. Προς το παρόν θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά. Η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιουλίου.
Έχουμε φέρει με απόσπαση επικουρική ιατρό που θα είναι υπεύθυνη για την λειτουργία του, υπάρχει ο ιατρός που πιλοτικά τον είχε λειτουργήσει και παλιότερα. Επίσης, σε συνεννόηση με τον διευθυντή τού Ακτινολογικού κ. Βασιλόπουλο και σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχουμε δύο τεχνικούς που έχουν ξεκινήσει επιμόρφωση πάνω στο μηχάνημα. Για να λειτουργήσει θέλει μία ηλεκτρονική υποστήριξη και αυτές τις μέρες γίνεται η δοκιμαστική λειτουργία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα και στις 13 του μήνα, θα ξεκινήσουμε κανονικά.

“Έχουμε κάνει κρίσεις για τρεις θέσεις και έρχεται ένας Χειρουργός, μία Αναισθησιολόγος και ένας Παιδίατρος. Αυτό που έχει σημασία, είναι να έρθει ο παιδίατρος, κι έτσι θα υπάρχει ένα πρωινό κάλυψης το οποίο είναι σημαντικό.”

Υπάρχει το ενδεχόμενο προσλήψεων στον ορίζοντα;

Έχουμε κάνει κρίσεις για τρεις θέσεις και έρχεται ένας Χειρουργός, μία Αναισθησιολόγος και ένας Παιδίατρος. Αυτό που έχει σημασία, είναι να έρθει ο παιδίατρος, κι έτσι θα υπάρχει ένα πρωινό κάλυψης το οποίο είναι σημαντικό. Όταν αναλάβει καθήκοντα, μαζί με την παιδίατρο που υπάρχει, θα δούμε αν μπορέσουμε να δεχθούμε εφημερία και πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Η πλήρης κάλυψη εφημεριών όλο τον μήνα ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η παιδίατρος έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά. Σκεφθείτε ότι μεταφερόταν για εφημερίες στο Αγρίνιο και πηγαινοερχόταν… Το ίδιο ισχύει και για άλλους γιατρούς. Χαρακτηριστική η περίπτωση του διευθυντή της Παθολογικής κ. Κούκιου που δύο ημέρες την εβδομάδα εφημερεύει στα Καλάβρυτα… Επιπλέον, έχω ζητήσει να υπάρχει Αιματολόγος για να ασχοληθεί με το Αιματολογικό. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας διευθυντής και για τα τρία επιμέρους τμήματα, αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό.

Οι μετακινήσεις όμως και επιβαρύνουν τους ιατρούς και δεν δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων…

Είναι σαφές ότι το όλο θέμα ξεκινά από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις. Οι προσλήψεις που βγαίνουν, είναι από παλιές προκηρύξεις. Ως προς αυτό, το σημαντικό βήμα είναι ότι θα αλλάξουμε τον Οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου, διότι ο υπάρχων είναι παρωχημένος. Μέσω αυτού, θα εστιάσουμε να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου και να δώσουμε τις προοπτικές που χρειάζεται η περιοχή. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις γυναικολόγους αλλά δεν έχουμε γυναικολογικό, δεν έχουμε μαιευτικό, δεν υπάρχει η όλη υποστήριξη που χρειάζεται, δεν υπάρχει νεογνολόγος και είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται μόνο γυναικολόγος για να γεννηθεί ένα παιδί στο νοσοκομείο. Αφού δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δεν θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό. Αντιθέτως, θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτά που έχουν προοπτική. Οπότε για το Παιδιατρικό, μπορούμε κάλλιστα στον νέο οργανισμό να βάλουμε δύο θέσεις επιπλέον παιδιάτρων. Δεν θα γίνει σήμερα αυτό, όμως και η συμβουλή από τους ανωτέρους μου και από το υπουργείο ήταν να προσπαθήσω να φτιάξω έναν καλό οργανισμό γιατί θα προωθηθούν οι οργανισμοί, αμέσως μόλις ξεμπλοκάρουμε από όλους αυτούς που μας παρακολουθούν με το… δάκτυλο στην σκανδάλη. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό. Τότε όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι!

Υπάρχει κάποιος άλλος στόχος που έχετε θέσει;

Με υπουργική εντολή θα λειτουργήσει Γραφείο Δικαιωμάτων του Ασθενούς. Έχει ετοιμαστεί το site για να γνωρίζουν πού θα απευθύνονται οι πολίτες, έχουμε βρει τους υπαλλήλους και τον χώρο και ετοιμάζεται…

Ένας άλλος στόχος έχει σχέση με κάποιο πρωτόκολλο λειτουργίας όλων των υπηρεσιών στο νοσοκομείο. Είναι θέμα λειτουργικής δομής και δεδομένων εργασιών που πρέπει να γίνονται σε κάποιες υπηρεσίες. Βήματα έχουμε κάνει και για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στο μέτρο του δυνατού. Αυτό που θα με ευχαριστούσε, θα ήταν οι υπηρεσίες να γίνουν πιο ευέλικτες, ο καθένας να ξέρει τι κάνει, να παίρνει την ευθύνη γι’ αυτό που κάνει και να υπάρχει καλή συνεργασία με όλα τα τμήματα, επικοινωνιακή κατ’ αρχάς και αποτελεσματική στη συνέχεια.

Μπορούμε να πούμε ότι το νοσοκομείο αναδιοργανώνεται;

Θα προσπαθήσουμε να αναδιοργανώσουμε το νοσοκομείο και ελπίζουμε ότι θα το καταφέρουμε. Η διάθεσή μου είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Και να λειτουργήσουν οι υφιστάμενες κλινικές ακόμα καλύτερα και να αναπτυχθούν νέες κλινικές και τμήματα. Σκοπός μου είναι να παρέχονται σωστές υπηρεσίες προς τον κόσμο, μέσα σε ένα περιβάλλον οικείο, ανθρώπινο…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr