background img
banner
banner

Με… απώλειες η τουριστική κίνηση

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Μπορεί εκτιμήσεις να δείχνουν μεγάλη δυναμική το φετινό καλοκαίρι για Δυτική Ελλάδα και Βόρεια Πελοπόννησο, μπορεί η νέα εθνική οδός να έχει φέρει την περιοχή πιο… κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα και να θεωρείται κοντινός και φθηνός προορισμός στα χρόνια της κρίσης, τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως, παρουσιάζουν υποτονική την τουριστική κίνηση για την Αιγιάλεια. Ο Ιούνιος θεωρείται ο πιο «φτωχός» των τελευταίων χρόνων, ενώ σε Ιούλιο και Αύγουστο, παρότι ήδη εισήλθαμε στην τελική ευθεία, η κατάσταση μοιάζει ρευστή, καθώς δεν λείπουν και οι ακυρώσεις κρατήσεων από την υπερβολική διάσταση που έλαβε των θέμα των μεδουσών στις θάλασσες του Κορινθιακού.

Ακόμη κι αν ισχύει ότι φέτος οι επισκέπτες είναι περισσότεροι, ως ώρας δεν το έχουν εισπράξει οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων αλλά και καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Όπως φαίνεται, οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου δεν κατάφεραν να… σώσουν τον μήνα Ιούνιο που σημείωσε αρνητικό ρεκόρ για την Αιγιάλεια, αφού κι αν ήρθαν, δεν πραγματοποίησαν εξόδους και δεν άφησαν χρήματα στην περιοχή.

Αρνητικά επηρεάζει ο υπερβολικός θόρυβος για τις μέδουσες

Όπως ανέφερε στo “protionline.gr” ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, ιδιοκτήτης του ομώνυμου ξενοδοχείου στα Σελιανίτικα, ΄΄τον Ιούνιο υπήρξαν μόνο προγραμματισμένα γκρουπ ξένων, κυρίως από Γαλλία αλλά και Αυστραλία. Αντίθετα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, με βάση τις κρατήσεις έδειχναν καλύτεροι από πέρυσι τουλάχιστον κατά 15%, όμως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές ακυρώσεις τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους εκδρομείς, καθώς έχουν θορυβηθεί από τα όσα ακούγονται και γράφονται για τις τσούχτρες. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι άστοχα, όχι μόνο γιατί κάνουν κακό στον τουρισμό μας, αλλά γιατί δεν ισχύουν στον βαθμό που αναφέρονται. Κι αυτό διότι το φαινόμενο είναι περιστασιακό και σε συγκεκριμένες παραλίες. Για παράδειγμα στα Σελιανίτικα τσούχτρες δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Αυτό ισχύει και σε άλλες παραλίες. Αντιθέτως, οι θάλασσές μας διακρίνονται για την καθαρότητά τους και είναι κρίμα να διαχέονται ψευδείς ειδήσεις και να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις΄΄. ΄΄Επομένως, δεν μπορούμε να ξέρουμε βάσει των κρατήσεων, πώς θα κυλήσει το υπόλοιπο καλοκαίρι΄΄, πρόσθεσε ο κ. Κανελλής.

Σε ό,τι αφορά τους ξένους τουρίστες, που εμφανίζονται ελαφρώς περισσότεροι από πέρυσι για την περιοχή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους δεν φτάνει να καλύψει τις απώλειες που δημιουργεί ο αισθητά μειωμένος αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών. Διότι, όπως εκτιμούν τουριστικοί κύκλοι, οι Έλληνες δεν διαθέτουν καν χρήματα ούτε για ένα τριήμερο και περιμένουν τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου για μία μικρή εξόρμηση. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί η τουριστική σεζόν για την Αιγιάλεια, σε έναν μήνα, όταν παλιότερα διαρκούσε τουλάχιστον δύο… Ακόμη και οι αφίξεις… ρεκόρ στο αεροδρόμιο του Αράξου (έχουν αφιχθεί ως τώρα περισσότεροι από 29.000 τουρίστες την φετινή τουριστική σεζόν) δεν «αγγίζουν» την Αιγιάλεια, αφού φαίνεται πως μοιράζονται σε όλη την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα.

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταναλώσουν…

΄΄Δυστυχώς, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η τουριστική σεζόν έχει μειωθεί και διαρκεί από τις 20 Ιουλίου ως τις 20 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι απώλειες του υπόλοιπου διαστήματος. Είναι εμφανές ότι ο κόσμος είτε δεν έχει χρήματα και αδυνατεί να ταξιδέψει έστω και για ένα τριήμερο ή για κάποιους λόγους φοβάται και δεν θέλει να τα διαθέσει. Επίσης, φαίνεται ότι οι επισκέπτες, κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες, αρκούμενοι στα άκρως απαραίτητα΄΄, επισημαίνει στo “protionline.gr” ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής δήμου Αιγιαλείας και πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής, Στράτος Βαρδάκης.

Όπως τονίζει, ΄΄το γεγονός ότι τόσα χρόνια η περιοχή στηρίχθηκε στον εγχώριο τουρισμό, έχει αρνητικές επιπτώσεις σήμερα που ο Έλληνας δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταναλώσει. Έτσι, ο τουρισμός στην περιοχή έχει πληγεί περισσότερο από άλλες τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως, είναι γεγονός ότι δεν έχουν γίνει τα βήματα εκείνα που θα προσελκύσουν περισσότερα οργανωμένα γκρουπ ξένων τουριστών, όπως επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες κ.λπ. Επίσης, σαν περιοχή πρέπει να στραφούμε σε μία συγκεκριμένη μορφή τουρισμού ώστε να διαφοροποιηθούμε και να ενισχύσουμε την θέση μας, είτε αυτός είναι αθλητικός, είτε συνεδριακός τουρισμός κ.λπ.΄΄.

Στα… πάνω της η Ανατολική Αιγιάλεια

Εν τω μεταξύ, αισθητά καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Ανατολική Αιγιάλεια ως προς την επισκεψιμότητα, από την αρχή του μήνα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργου Ράλλη, ΄΄η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη και η επισκεψιμότητα κυμαίνεται σε υψηλότερα ποσοστά από πέρυσι. Από τον Ιούνιο είχαμε επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα. Τον Ιούλιο τα Σαββατοκύριακα όλα τα καταλύματα είναι γεμάτα ενώ και τις καθημερινές υπάρχει επισκεψιμότητα, βέβαια σε μικρότερο βαθμό. Αναμένουμε από αυτή την εβδομάδα να κορυφωθεί η κίνηση και ευελπιστούμε να κρατήσει τουλάχιστον ως τα τέλη Αυγούστου΄΄. Να σημειωθεί ότι η Ανατολική Αιγιάλεια έχει και ξένους τουρίστες, με το κάμπινγκ να παρουσιάζει πληρότητα από τις αρχές Ιουλίου.

Επιπλέον, ο κ. Ράλλης στάθηκε και στην αλλαγή πολιτικής από τα καταστήματα της Ανατολικής Αιγιάλειας, γεγονός που έχει συντελέσει στο να δουλεύουν περισσότερο. Όπως είπε, ΄΄οι επαγγελματίες που βιώνουμε τα αποτελέσματα της κρίσης, έχουμε μειώσει αισθητά τις τιμές, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν όλες τις αγορές τους από την περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματα΄΄. ΄΄Θέλουμε να αντιληφθούν οι επισκέπτες μας ότι δεν χρειάζεται να κουβαλούν τρόφιμα και άλλα είδη από την Αθήνα και πως οι τιμές στην Ανατολική Αιγιάλεια είναι πιο συμφέρουσες΄΄, κατέληξε.

Βεβαίως, ασφαλή συμπεράσματα για την τουριστική κίνηση στην περιοχή της Αιγιάλειας, αναμένεται να εξαχθούν τον επόμενο μήνα, καθ’ ότι ο Αύγουστος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των διακοπών. Σε συνδυασμό μάλιστα ότι η Αιγιάλεια επί το πλείστον δέχεται Έλληνες τουρίστες και ότι οι Έλληνες προγραμματίζουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί μεγάλο «κύμα» επισκεπτών τον Αύγουστο που θα αποτελέσει σημαντική «ανάσα» για την τοπική οικονομία…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr