background img
banner
banner

Ίσως και μεγαλύτερο της αρχικής εκτίμησης…

ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ ΒΡΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ – ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Στα σημεία που πέρασε το κύμα κακοκαιρίας, άφησε πίσω του μεγάλη ζημιά που μπορεί να ξεπερνά το 50-60%… Αυτή την διαπίστωση έκαναν χθες κατά την αυτοψία που διενήργησαν στις χτυπημένες από το χαλάζι και την βροχόπτωση της Κυριακής, καλλιέργειες της Αιγιάλειας, οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ που περιόδευσαν στην περιοχή. Από σήμερα πάντως και μέχρι τις 2 Αυγούστου, υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς από τους πληγέντες ώστε να τύχουν αποζημίωσης.

Ειδικότερα, επόπτης και διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας, μαζί με δύο κλιμάκια από γεωπόνους και συμβούλους της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, περιόδευσαν στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της Κυριακής, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να έρθουν σε απόγνωση πολλοί καλλιεργητές σταφίδας, ελαιοδέντρων και αμπελιών, βλέποντας τους κόπους μιας χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι…

Όπως ανακοινώθηκε από τους Ανταποκριτές ΕΛΓΑ, ΄΄όσοι παραγωγοί έχουν ζημιωθεί από χαλάζι – άκαιρη βροχόπτωση στις 16/7/2017 σε σταφίδες και οινάμπελα και ελιές σε όλες τις τοπικές κοινότητες της Δ.Ε. Συμπολιτείας, μπορούν να υποβάλουν στον αντίστοιχο ανταποκριτή ΕΛΓΑ σχετική δήλωση ζημιάς το αργότερο μέχρι την 2/08/2017 προσκομίζοντας υποχρεωτικά: Δελτίο Ταυτότητας, Φωτοαντίγραφο Βιβλιαρίου Τράπεζας, ΑΦΜ Δικαιούχου, Δήλωση Καλλιέργειας και 2€ για κάθε στρέμμα΄΄.

Πιέσεις από την Π.Ε.Σ. για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία

Οι σταφιδοκαλλιέργειες και οι ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας, έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις τις υπερβολικές βροχοπτώσεις. Η προκληθείσα ζημιά στα ελαιόδεντρα είναι ποσοτική ενώ στη σταφίδα ποσοτική αλλά και ποιοτική. Ερωτηθείς από τo “protionline.gr”, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Θανάσης Σωτηρόπουλος, εκτίμησε πως η ζημιά ακόμη μπορεί να εξελίσσεται, γι’ αυτό και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την έκτασή της, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο το πλήγμα να είναι μεγαλύτερο για τις καλλιέργειες της περιοχής, απ’ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε. Σημείωσε δε πως ζημιές προέκυψαν όχι μόνο από το χαλάζι αλλά και από την έντονη βροχόπτωση ανά περιοχές. ΄΄Αυτό για το οποίο πιέζουμε είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία, να βγουν τα κλιμάκια να κάνουν την εξατομίκευση, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί΄΄, επισήμανε ο κ. Σωτηρόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο παραγωγοί που υπέστησαν ζημιά στην καλλιέργειά τους θα αποζημιωθούν πλήρως, ανέφερε πως θα αποζημιωθούν βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΄΄Δυστυχώς, αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Κάποτε που ήταν δική μας αρμοδιότητα, σε αντίστοιχη περίπτωση οι παραγωγοί αποζημιώθηκαν για το σύνολο της ζημιάς΄΄, σημείωσε.

Οδηγίες για ψεκασμούς

Όπως φαίνεται, οι αγρότες αντιμετωπίζουν κίνδυνο καταστροφής της παραγωγής σταφίδας και σταφυλιών από ασθένειες και για το λόγο αυτό, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας δόθηκαν οδηγίες για ψεκασμούς. Σύμφωνα με το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας ΑΜΠΕΛΙ Νο 11 /17-07-2017 για τις περιοχές: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης, μια σειρά από ασθένειες μπορούν να πλήξουν τώρα (δηλαδή μετά τη βροχή) τον αμπελώνα και απαιτούνται επεμβάσεις με μυκητοκτόνα κ.λπ. Τονίζεται ακόμη πως οι παραγωγοί πρέπει να επιβλέπουν τις καλλιέργειες συχνά και οπωσδήποτε δύο φορές την εβδομάδα, ενώ για τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιήσουν πρέπει να συνεργάζονται με τους κατά τόπους γεωπόνους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr