background img
banner
banner

Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας «Ζωή Ψαρρού», μια μικρή όαση σε ένα άνυδρο τοπίο

Η ΖΩΗ ΨΑΡΡΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΑΚΡΗ

Τα εγκαίνια της έκθεσης των ταλαντούχων και καταξιωμένων ζωγράφων, Λήδας Κοντογιαννοπούλου και Θανάση Μακρή, για το φετινό καλοκαίρι αποτέλεσαν ένα καλλιτεχνικό γεγονός μεγάλης σημασίας για την Ακράτα. Η μοναδική Πινακοθήκη του Δήμου Αιγιάλειας το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη συγκεντρώνει τους φίλους της τέχνης στο καθιερωμένο της ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας. Έτσι και φέτος, το βράδυ του Σαββάτου 8 του Ιούλη, η Πινακοθήκη άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Ακολουθεί η ομιλία της κας Ζωής Ψαρρού, της ψυχής της Πινακοθήκης, που με λόγια καρδιάς προλογίζει τους καλλιτέχνες και δίνει το στίγμα του εικαστικού γεγονότος: «Κύριε Δήμαρχε, Κ. Πρόεδρε Ν.Π.Δ.Δ., Κα Πρόεδρε Κοινότητας Ακράτας, φίλοι, συμπατριώτες, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε που παρευρίσκεστε στην έναρξη της έκθεσης ζωγραφικής, δύο σημαντικών καλλιτεχνών, του Θανάση Μακρή και της Λήδας Κοντογιαννοπούλου.

Να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου, να εκθέσουν τις δουλειές τους στην Πινακοθήκη μας, κάτι που επιθυμούσα από καιρό να γίνει. Χαρακτήρισα τους φιλοξενούμενους ζωγράφους ως σημαντικούς καλλιτέχνες, γιατί αυτό απόδειξαν με τη δουλειά τους, παρουσιάζοντάς τη σε πολλές ατομικές εκθέσεις. Αλλά και σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις με ξεχωριστές διακρίσεις, τόσο για την τεχνική απόδοση, κυρίως όμως για την εκφραστικότητα της εικόνας.

Ο Θανάσης Μακρής στη θεματολογία του επικεντρώνεται στο τοπίο, όχι σαν απεικόνιση του ωραίου τοπίου, αλλά, το βιώνει. Συνδιαλέγεται μαζί του σαν να είναι ένα έμψυχο ον. Το ίδιο συμβαίνει δουλεύοντας τη φιγούρα. Έρχεται σε ψυχική – πνευματική επαφή μαζί του, στη ρωμαλέα ύπαρξή του, αλλά και στη φθορά του. Όπως συμβαίνει άλλωστε με όλα τα εν ζωή πράγματα.

Η Λήδα Κοντογιαννοπούλου μπαίνει σε εσωτερικούς χώρους. Ζει όλη τη ζεστή ατμόσφαιρα του περιβάλλοντός της και βγάζει όλο τον ψυχισμό και την ομορφιά του θέματος που έχει επιλέξει. Με την υποδειγματική εργατικότητά της, εκτείνεται και σε άλλους ορίζοντες της Ελληνικής Επικράτειας αποδίδοντας αυτούς τους γεωγραφικούς χώρους, σε ζωγραφικούς χάρτες (βλ. Κύπρος, Εύξεινος Πόντος κλπ.), ανακαλώντας έτσι την ιστορική μνήμη.

Ευχαριστώ όλους που για δώδεκα συνεχή χρόνια ενθαρρύνετε με την παρουσία σας και στηρίζετε την πολιτιστική ζωή του τόπου μας».

Η  Ζωή Ψαρρού το ίδιο βράδυ ανακοίνωσε τη νέα μεγάλη δωρεά του συμπολίτη μας Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου. Προτίθεται να δωρίσει μεγάλο αριθμό ζωγραφικών έργων παλαιών και νέων σημαντικών ζωγράφων στην Κοινότητα Ακράτας στη μνήμη των γονιών του Κώστα και Τούλας. Επιθυμία του είναι τα έργα να στεγαστούν σε αίθουσα της Δημ. Πινακοθήκης και να αποτελέσουν έργα της μόνιμης έκθεσης

Ο ζωγράφος Θανάσης Μακρής σε σημείωμά του αναφέρει: «Με μεγάλη μας χαρά ήρθαμε να συμβάλουμε και εμείς στην πολύ σοβαρή αυτή προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια στην Ακράτα μέσω της Δημοτικής της Πινακοθήκης. Πρόκειται για μια εστία πολιτισμού, σεμνή, ουσιαστική, κατά τη γνώμη μου ένα σπάνια διαμαντάκι για τα Ελληνικά δεδομένα, με άποψη στην παρουσίαση της δουλειάς σύγχρονων ζωγράφων με λίγο πολύ ελληνοκεντρικό προσανατολισμό.

Δηλαδή είναι μια σύγχρονη πινακοθήκη με ταυτότητα, μια μικρή όαση σε ένα άνυδρο τοπίο, ειδικά σήμερα».

Υπενθυμίζουμε ότι η Δ. Πινακοθήκη είναι ανοικτή κάθε βράδυ από τις 7.30- 9.30. Η Αγγελική Σακελαρίου είναι πρόθυμη να σας ξεναγήσει


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr