background img
banner
banner

“Τι κάνεις;” “Τρέχω!”

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΓΙΟΥ ΄΄ΔΙΕΞΟΔΟΣ΄΄

Κάναμε το άγχος φύση μας ενώ δεν είναι. Η φύση μας είναι να είμαστε ήρεμοι, να απολαμβάνουμε το δώρο της ζωής και σε περιόδους κρίσης να έχουμε άγχος.

Εμείς τώρα είμαστε πάντα αγχωμένοι και καμιά φορά και με πρόγραμμα (το Σαββατοκύριακο, στην άδεια, μετά το ένα ή το άλλο) θα νιώσουμε ήρεμοι. Και έχουμε αποδεχτεί σαν φυσιολογικό αυτήν την κακής ποιότητας ζωή με τις καταστροφικές συνέπειες σε πνευματικό, ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο. Και όχι απλά δεν αντιδρούμε σε αυτό αλλά καμαρώνουμε και από πάνω γιατί αυτό κοινωνικά δείχνει έναν άνθρωπο δραστήριο που αναλαμβάνει ευθύνες. Δεν καταλαβαίνουμε πως το άγχος, μας κάνει να δείχνουμε φοβισμένοι και αδύναμοι. Πώς θα εμπνεύσουμε στα παιδιά εμπιστοσύνη και ασφάλεια; Πώς θα τους βάλουμε όρια; Πώς θα τους επιτρέψουμε να παραμείνουν παιδιά αντί να χρειάζεται να αναλάβουν ρόλο ενήλικα ή να κάνουν πράγματα που θα τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους από αυτά που δεν μπορούν να διαχειριστούν;

Το μυαλό μας έχει ξεχάσει τι να σκέφτεται αν του αφαιρέσεις τις λίστες από καθήκοντα και προγραμματισμούς. Ξεχάσαμε να συζητάμε με το σύντροφό μας για κάτι άλλο πέρα από υποχρεώσεις και προβλήματα. Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνοι μας με έναν συνάνθρωπο, ούτε καν με τον ίδιο μας τον εαυτό χωρίς να στρέψουμε την προσοχή μας σε μια δραστηριότητα, σε μια οθόνη ή ένα κινητό. Μας φέρνει αμηχανία γιατί ίσως έρθουμε πιο κοντά. Κι έτσι τρέχουμε. Και το πιο τρομαχτικό είναι ότι ενώ εμείς βλέπουμε ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι έτσι, εκπαιδεύουμε και τα παιδιά μας να τρέχουν με γεμάτα προγράμματα από το πρωί ως το βράδυ σε δραστηριότητες! Αν όμως όλη οικογένεια τρέχει τότε το παιδί από πού θα εκπαιδευτεί πώς να συζητάει, πώς να αγαπάει και να σχετίζεται με τον εαυτό του και τους άλλους γύρω του, πώς θα μάθει να ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, πώς θα μάθει να νοιάζεται και να νιώθει κομμάτι της κοινότητας, από ποιον θα μάθει ποιες είναι οι πραγματικές αξίες της ζωής, για τι πραγματικά αξίζει να αγωνίζεται κάποιος, ποιες είναι οι πραγματικές πηγές χαράς και πώς τις απολαμβάνουμε, πώς αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και άλλα πολλά που το παιδί θα τα μάθει και αν δεν είναι από τους γονείς του, θα είναι από κάπου αλλού που ίσως δεν είναι ασφαλές.

Περιχαρακωμένοι πίσω από τοίχους και πιεστικά προγράμματα, μαγειρεύουμε και καθαρίζουμε ένα σπίτι που όμως δεν ανοίγει εύκολα τις πόρτες του σε φίλους και συγγενείς, με ένα “δεν έχω χρόνο” σε κάθε συζήτηση, με ένα “τρέχω” σε κάθε τυχαία συνάντηση με έναν γνωστό. Μας απορροφούν τα δικά μας τόσο πολύ που δεν έχουμε τη δύναμη να δούμε τους άλλους και απομονωνόμαστε. Ήρθε μάλιστα και η νέα τάση που χωρίζει τους ανθρώπους σε θετικούς και αρνητικούς και λέει πως αν κάτι δεν σου αρέσει, «φύγε»! Όχι «προσπάθησε να το φτιάξεις»! Δεν σου λέει ότι οι αρνητικοί είναι οι άνθρωποι που έφυγαν, που απομονώθηκαν με τον ίδιο απορριπτικό τρόπο που σου προ τείνουν τώρα να κάνεις κι εσύ! Επίσης, δεν σου λέει πού να πας !Και τι να σου πει; Αφού πουθενά δεν υπάρχει τέλεια ζωή χωρίς ευθύνες και προβλήματα, τέλεια σχέση χωρίς συγκρούσεις και τέλειοι άνθρωποι. Για τον καθένα, τέλειος-θετικός άλλος, είναι αυτός που συμφωνεί μαζί μου, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου, μου καλύπτει όλες τις ανάγκες.

Αν όμως δεν αλληλεπιδράσουμε ουσιαστικά με τον εαυτό μας και τους άλλους από πού θα βρούμε δύναμη, ενέργεια για να συνεχίσουμε; Έχουμε γεμίσει με σούπερ τροφές, ενεργειακά ποτά, πολυβιταμίνες και μαγικά σκευάσματα που θα μας δώσουν την πολυπόθητη ενέργεια για να μπορούμε να τρέχουμε περισσότερο, να απομακρυνόμαστε από τον εαυτό μας και τους γύρω μας περισσότερο, με αποτέλεσμα να μένουμε άδειοι από ενέργεια κι έτσι να συνεχίζουμε τον καταναλωτικό μας κύκλο. Καταναλωτικό κύκλο, όχι μόνο στα ροφήματα και στα σκευάσματα αλλά και στις δραστηριότητες και στις σχέσεις και στους ρόλους μας, λίγο από όλα… και λίγο από εδώ και λίγο από εκεί… ρόλοι πεταμένοι άτσαλα μέσα σε κουρασμένα κορμιά που τρέχουν. Και θα πείτε πως «έτσι είναι ο κόσμος σήμερα». Ποιος είναι αυτός ο κόσμος τελικά; Δεν είμαστε όλοι εμείς αυτός ο κόσμος;

Μαρία Γιαζκουλίδου Κοινωνική Λειτουργός- Στέλεχος Πρόληψης
Συντονίστρια-Διευκολύντρια της ομάδας εμψυχωτών
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΗΛΗΣ:Σ.Αντωνάτου


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr