background img
banner
banner

Διαπόμπευση για μία φορολογική παράβαση…

Η Γ.Γ. ΕΣΟΔΩΝ ΒΑΖΕΙ «ΤΑΜΠΕΛΕΣ» ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΕΥΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Θορυβημένοι παρουσιάζονται οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής στην Αιγιάλεια από την ειδική εντολή ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να τοποθετείται ταινία μεγάλου μεγέθους γύρω από τα καταστήματα με την ένδειξη ότι το μαγαζί έχει αναστείλει τη λειτουργία του λόγω φορολογικών παραβιάσεων. Οι καταστηματάρχες αντιδρούν κάνοντας λόγο για διαπόμπευση που καταδικάζει σε οριστικό λουκέτο, ακόμη και μία επιχείρηση που δεν εξέδωσε τα νόμιμα παραστατικά για ποσά των 20 ευρώ…

Για κάθε φορολογική παράβαση (μη έκδοση νόμιμων παραστατικών), σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2523/1997 άρθρο 13, το κατάστημα κλείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε πρόσφατη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναφέρεται σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 2523/1997, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, ο Προϊστάμενος της ως άνω Δ.Ο.Υ. ή ο οριζόμενος από αυτόν υπάλληλος, γνωστοποιεί στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα την πράξη αναστολής λειτουργίας και ζητά τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής.

Κατά τη διαδικασία της σφράγισης που διενεργείται με την παρουσία του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του οριζόμενου από αυτόν υπαλλήλου και της αστυνομικής αρχής, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ένδειξη στην ελληνική γλώσσα “σφραγίσθηκε λόγω φορολογικών παραβάσεων μέχρι …. (ημερομηνία ώρα), βάσει της με αριθ. …. πράξης αναστολής λειτουργίας η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ. …. Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. …., σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2523/1997, όπως ισχύει” και στην αγγλική γλώσσα “operations suspended due to tax violations”. Αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας επιδίδεται στον υπόχρεο.»

Η ταινία στην οποία αναφέρεται η απόφαση είναι στην πραγματικότητα υπερμεγέθης και εκτείνεται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εισόδου του καταστήματος, κάτι το οποίο δεν δίνεται ως νομοθετική οδηγία στους υπαλλήλους που σφραγίζουν το κατάστημα. Στην ουσία είναι ευδιάκριτη από αρκετά μέτρα μακριά, κάτι το οποίο θεωρείται απαράδεκτο να συμβαίνει σε μια τοπική κοινωνία. Και μπορεί στην Αιγιάλεια να μην έχει συμβεί κάτι ανάλογο (ακόμη), ωστόσο οι επαγγελματίες τρέμουν στην ιδέα ότι ακόμη σε κάποιο λάθος που μπορεί να κάνουν οι ίδιοι ή υπάλληλοί τους, παράλληλα με το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησής τους, αναρτάται εμφανέστατη ταινία με την παραπάνω εξευτελιστική ένδειξη.

΄΄Απαξιώνει τις επιχειρήσεις στα μάτια των πελατών΄΄

΄΄Αν αυτό δεν είναι διαπόμπευση και καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τότε τι είναι;΄΄, αναρωτήθηκε, μιλώντας στο “protionline.gr” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης, τονίζοντας ότι ΄΄αυτή η τακτική είναι ανήθικη, καθώς έτσι εκτίθεται ο επιχειρηματίες, εκτίθεται και απαξιώνεται και η ίδια η επιχείρηση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κλείνει για ένα χρονικό διάστημα, αλλά να βάζει οριστικά λουκέτο.

Επαγγελματίες επισημαίνουν ακόμη πως αυτός ο τρόπος αποτελεί επιλεκτική και ρατσιστική εφαρμογή των αντισυνταγματικών νόμων και διατάξεων, ενώ είναι και σκάνδαλο, αφού τα προσωπικά δεδομένα εγκληματιών του κοινού Ποινικού Δικαίου, αλλά και αυτών που εμπλέκονται σε Οικονομικά Εγκλήματα, προστατεύονται…

Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, οδηγεί σε στιγματισμό και ετικετοποίηση την οποία δέχεται ο επιχειρηματίας «ως φοροφυγάς». ΄΄Καταπατούνται αγαθά όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θίγεται η κοινωνική υπόσταση του επιχειρηματία, ο οποίος διασύρεται μέσα στην ίδια του την πόλη. Επίσης, κανένας πολίτης ο οποίος έχει φορολογικές παραβάσεις ή άλλες οικονομικής φύσεως οφειλές προς το δημόσιο δε διασύρεται κατά αυτόν τον τρόπο και τηρείται η προστασία των προσωπικών του δεδομένων, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αιγιάλειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr