background img
banner
banner

Πρώτη προτεραιότητα η ενίσχυση των απόρων δημοτών

ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΗΣ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΔΕΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ…

Υπόσταση νέας υπηρεσίας αποκτά η Κοινωνική Πρόνοια του δήμου Αιγιαλείας με την μεταφορά της στον νέο χώρο της Ρ. Φεραίου και Αράτου. Οι νέες εγκαταστάσεις «λύνουν τα χέρια» στους ανθρώπους της που καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία των εκατοντάδων πλέον οικονομικά αδύναμων πολιτών που βιώνουν καθημερινά τα δεινά της φτώχειας…

Η… μονιμοποίηση της κρίσης και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, με τα μέλη τους πολύ συχνά να στερούνται και τα άκρως απαραίτητα, ωθούν την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας να αναμορφώνει τα πλάνα της και να προωθεί δομές και παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε μόνιμη βάση και σε βάθος χρόνου.

Το πλούσιο έργο της Υπηρεσίας με αριθμούς

Τα στοιχεία που παρέθεσαν στο “protionline.gr” οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας, σοκάρουν. Τα προνοιακά επιδόματα λαμβάνουν περίπου 640 δικαιούχοι. Την ίδια στιγμή, μεγάλος είναι ο αριθμός των δικαιούχων ΚΕΑ / ΤΕΒΑ, ενώ 120 άτομα περίπου, λαμβάνουν τρόφιμα από το «Κελάρι της Αγάπης» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. 9 νοικοκυριά και 13 άτομα επωφελούνται από το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη». Σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια που προέρχεται από την δωρήτρια του δήμου Κορίνα Μεντζελοπούλου από την Γαλλία, οι αιτήσεις ανέρχονται σε 180-200, ενώ γίνει περίπου 40-45 κοινωνικές έρευνες για την προώθηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης, έχουν κατατεθεί 350 αιτήσεις για δωρεάν φαρμακευτική δαπάνη. Ακόμη, διατίθεται δωρεάν δεκατιανό σε 120 μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιγιάλεια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκεται σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ «ΑΒ» για δωρεάν χριστουγεννιάτικα καλάθια σε 40 οικογένειες, ενώ τελευταία βρίσκεται σε συζητήσεις για ανάλογη δράση και με την «Σκλαβενίτης». Τέλος, η Υπηρεσία έχει δεχθεί περίπου 2.000 αιτήσεις από πολίτες που διαβιούν σε κατάσταση φτώχειας, ενώ δύο στις τρεις, αυτές οι περιπτώσεις αφορούν οικογένειες με παιδιά…

Τρόφιμα και οικονομική ενίσχυση

Μιλώντας στo “protionline.gr” ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πολεοδομίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Βασίλης Χριστόπουλος επισήμανε το γεγονός ότι ΄΄η οικονομική ενίσχυση των απόρων δημοτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του δήμου΄΄. Όπως τόνισε, ΄΄ο δήμος Αιγιαλείας είναι από τους λίγους που πρωτοστάτησε για την επούλωση και αντιμετώπιση των οικονομικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας ώστε και να ανταποκριθεί στα αιτήματα τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που συμμετέχουμε ήδη από πέρυσι στο πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και επετεύχθη από την από την εθελοντική συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ (επισιτιστικής και υλικής βοήθειας). Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, ενώ συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και στην διεκπεραίωσή του θα μας βοηθήσει πολύ ο νέος χώρος που εγκαταστάθηκε η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, διότι υπάρχει η σχετική άνεση χώρου. Οι εγκαταστάσεις που μεταστεγαστήκαμε διαθέτουν ευρύχωρους και κατάλληλους χώρους και θα μας βοηθήσουν και στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ΄΄.

Από πλευράς δήμου όμως, πέρα από τρόφιμα, δίνονται και οικονομικές ενισχύσεις. ΄΄Πράγματι, ο δήμος μας προέβλεψε οικονομικές ενισχύσεις προσφέροντας από τον προϋπολογισμό του από ιδίους πόρους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το τομέα διαδραματίζει και η δωρεά της κ. Κορίνας Μετζελοπούλου που μέσα από τις προσφορές της, δίνουμε οικονομικό βοήθημα σε ενδεής δημότες μας΄΄, επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος.

Διαρκώς αυξανόμενος ο αριθμός των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Την ίδια στιγμή, διαρκώς αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των πολιτών που υποβάλλουν αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δεδομένου ότι ο δήμος Αιγιαλείας, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, δεικτών φτώχειας και ποσοστών ανεργίας, επιλέχτηκε έχει επιλεγεί στους 30 δήμους που εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον Απρίλιο υπήρχαν 4.100 δικαιούχοι επιδομάτων στον δήμο Αιγιαλείας πλέον, οι δικαιούχοι ξεπερνούν τους 5000… Βεβαίως, η αύξηση του αριθμού οφείλεται και στην αύξηση των αναγκών αλλά και στην πολύ καλή λειτουργία της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας που προσφέρει όλο το δυναμικό της και για τις online αιτήσεις, γεγονός που καθιστά τον δήμο Αιγιαλείας σε αυτούς που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής και άντλησης πόρων από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Σε ό,τι αφορά τους, λιγοστούς ευτυχώς, άστεγους της Αιγιάλειας, μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» ωφελήθηκαν 11 οικογένειες, ενώ στην παρούσα φάση υλοποιείται η επόμενη φάση του προγράμματος.

Κέντρο Κοινότητας και ΚΕΠ Υγείας

Στα επόμενα «βήματα» της Υπηρεσίας περιλαμβάνεται το Κέντρο Κοινότητας, δομή με την οποία επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης. Στον δήμο Αιγιαλείας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιρού, ενώ, όπως τόνισε, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο ώστε να βγουν οι θέσεις για ΦΕΚ.

Τέλος, προωθείται το ΚΕΠ Υγείας με σκοπό να διασυνδέει τις υπηρεσίες υγείας όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας. Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας. Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις. Το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στον Δημότη μια λίστα με τους παρόχους Ιατρούς και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια του Δήμου.

Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους Ανασφάλιστους. Έχει δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Οι πάροχοι Ιατροί αλλά και ο ίδιος ο δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας. Ο δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr