background img
banner
banner

Τεράστιο το πλήγμα σε επιχειρήσεις εστίασης- αναψυχής εξαιτίας των μεδουσών

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΑ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η παρουσία των μεδουσών στις θάλασσες της Αιγιάλειας αλλά και η υπερβολική έκθεση του φαινομένου, προκάλεσε τεράστια και ανυπολόγιστη ζημιά στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων, ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Η πτώση των τζίρων εξαιτίας των απανωτών ακυρώσεων και της μείωσης της επισκεψιμότητας, ήρθαν σαν… μαχαίρι να ξύσουν κι άλλο την πληγή, με τους επαγγελματίες να αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ζητώντας από τον δήμο απαλλαγή από τα τέλη χρήσης Αιγιαλού.

΄΄Η ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις εστίασης – αναψυχής και τουρισμού, είναι τεράστια. Πλέον βαλλόμαστε από παντού. Οι μέδουσες είναι ένα φυσικό φαινόμενο και ένα πρόβλημα που προβλήθηκε με τέτοιο τρόπο προκαλώντας μεγάλη δυσφήμιση στην περιοχή. Μέσα ενημέρωσης και κάτοικοι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το παρουσίασαν έτσι, ώστε οι επισκέπτες να πιστεύουν ότι κινδυνεύουν. Είναι σαφές ότι το φαινόμενο είναι τοπικό και όχι καθημερινό, όμως οι ακυρώσεις είναι πλέον καθημερινές. Η περιοχή «χτυπήθηκε» φέτος, όχι από τις τσούχτρες αλλά από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα΄΄, ανέφερε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αιγιάλειας Στράτος Βαρδάκης, ο οποίος μαζί με το Επιμελητήριο Αχαΐας απέστειλαν έγγραφο στον αντιδήμαρχο Οικονομικών δήμου Αιγιαλείας, Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, ζητώντας την μη χρέωση του τέλους χρήσης Αιγιαλού έτους 2017, λόγω του οικονομικού πλήγματος που έχουν υποστεί οι επιχειρηματίες, από την εμφάνιση των μεδουσών.

Παράλληλα, ο κ. Βαρδάκης επισήμανε πως είναι σαφές ότι κάτι πρέπει να γίνει καθώς οι άνθρωποι αυτοί αδυνατούν να πληρώσουν. Από την άλλη, όπως είπε, ΄΄το θέμα δεν είναι βέβαια το εάν θα μειωθούν ή αν θα επιβληθούν τέλη. Το ζήτημα είναι να υπάρξει μία επιστημονική προσέγγιση και να δοθεί μία σίγουρη λύση ώστε το πρόβλημα να σταματήσει να υφίσταται. Μέχρι στιγμής, ακούμε και διαβάζουμε σποραδικά δηλώσεις σχετικά με το από πού πηγάζει το πρόβλημα και με τους τρόπους αντιμετώπισής του. Αυτό που εμείς ζητούμε σαν θιγόμενοι επαγγελματίες, είναι πρωτίστως να δοθεί λύση από κάθε αρμόδιο, είτε αυτός λέγεται δήμος, είτε κράτος και επιστημονικός φορέας ώστε να εξαλειφθούν οι μέδουσες. Τι να το κάνουμε εάν δεν πληρώνουμε τέλη και ο Κορινθιακός είναι γεμάτος τσούχτρες;΄΄.

Αίτημα προς τον δήμο για απαλλαγή από τα τέλη

Στο αίτημα προς τον αντιδήμαρχο, επισημαίνεται πως ΄΄οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που δραστηριοποιούνται στις παραλίες του δήμου Αιγιαλείας, έχουν περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα. Η περίοδος που συγκεντρώνουν πελάτες και λουόμενους είναι πολύ μικρή που εκτείνεται από τις αρχές Ιουλίου έως και το τέλος Αυγούστου περίπου, εν αντιθέσει με άλλες περιοχές που έχουν πολύ μεγάλη εποχικότητα που φθάνει ακόμη και στους πέντε μήνες. Από τις αρχές της περιόδου αυτής και όταν ομαλοποιήθηκε ο καιρός εμφανίστηκαν οι μέδουσες με τα γνωστά προβλήματα που προκάλεσαν, με αποτέλεσμα την αποφυγή του λουομένων και επισκεπτών από τις παραλιακές περιοχές. Η πτώση του τζίρου των καταστημάτων αυτών είναι κάθετη και το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς οι επιχειρηματίες είχαν επενδύσει για την θερινή περίοδο αλλά και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και η μοναδική τους επαγγελματική ενασχόληση΄΄.

΄΄Στα πλαίσια αυτά αιτούμαστε την λήψη απόφασης για την μη γρέωση του τέλους γρήσης Αιγιαλού για την περίοδο 2017, ως μέτρο ανακούφισης των πληγεισών επιχειρήσεων και μείωσης των τελών συνολικά. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η περιοχή δεν θεωρείται αμιγώς τουριστική με σημαντική επισκεψιμότητα και πως η χρήση που γίνεται σε ξαπλώστρες και ομπρέλες δεν επιβαρύνει τους τελικούς χρήστες από τους επαγγελματίες, στο σύνολο τους σχεδόν. Αυτό σημαίνει πως και τα τέλη χρήσης του Αιγιαλού θα πρέπει να είναι αντίστοιχα χαμηλά΄΄, τονίζεται ακόμη.

Ο δήμος θα εξετάσεις την μείωση τελών για του χρόνου

Ερωτηθείς από τo “protionline.gr”, ο κ. Παπαγιαννακόπουλος ανέφερε πως γνωρίζει το πρόβλημα, καθιστώντας όμως σαφές πως στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό να ληφθεί απόφαση για απαλλαγή από τα τέλη για το έτος 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του δήμου καταρτίζεται βάσει των εσόδων. Επιπλέον, σημείωσε το γεγονός ότι οι επαγγελματίες έχουν καταβάλει τα τέλη χρήσης Αιγιαλού μέχρι και τον Μάιο, άρα, εκ των πραγμάτων, για φέτος δεν γίνεται να απαλλαγούν. ΄΄Θυμίζω ότι πέρυσι υπήρξε μείωση τελών στα παραλιακά καταστήματα του Αιγίου που είχαν απώλειες τζίρων εξαιτίας του έργου της ανάπλασης, ένα χρόνο όμως μετά την εκτέλεση των έργων, διότι ο προϋπολογισμός και σε αυτή την περίπτωση είχε καταρτιστεί. Κάτι ανάλογο, θα εξετάσουμε για του χρόνου σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες παραλιακών καταστημάτων εστίασης – αναψυχής΄΄, πρόσθεσε ο κ. Παπαγιαννακόπουλος.

«Να ζητήσουμε αποζημιώσεις από την Ε.Ε»

Μια ιδιαίτερη άποψη εκφράζει μέσω του “protionline.gr” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, Γιώργος Ράλλης, για το φαινόμενο που ταλανίζει την περιοχή μας. «Θα πρέπει ο Δήμος Αιγιάλειας, μαζί με άλλους Δήμους του Κορινθιακού, να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσουν αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη».

“Μ’ έναν καλό δικηγόρο, μπορούμε να βγούμε ωφελημένοι για την οικονομική ζημιά που έχουμε υποστεί”, αναφέρει στο “protionline.gr” ο κ. Ράλλης, που δεν πιστεύει ότι η μείωση τελών μπορεί ν’ αντισταθμίσει την χασούρα από τις μέδουσες.

Βλέπουν μείωση του φαινομένου

Εντωμεταξύ καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Σελιανιτίκων – Λόγγου, Χρήστος Σερβές, ο οποίος αναφέρει στo “protionline.gr”, ΄΄ο Σύλλογος, θα ήθελε να ενημερώσει τους λουόμενους της περιοχής σε σχέση με την εμφάνιση μεδουσών και τσουχτρών στις παραλίες μας, ότι πλέον το φαινόμενο έχει ελαχιστοποιηθεί και τείνει να μηδενιστεί. Έτσι μπορούμε όλοι μας να χαρούμε την θάλασσα και σε συνδυασμό με την άριστη εξυπηρέτηση από τους επαγγελματίες της παραλίας, να γίνουν τα Σελιανίτικα και ο Λόγγος ένας ωραίος ημερήσιος και όχι μόνο, προορισμός”.

Ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αιγιάλειας

Την αναγκαιότητα σοβαρής παρέμβασης για την προωθούμενη ένταξη του Κορινθιακού στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και παράλληλα τη μείωση δημοτικών τελών για τα παραλιακά καταστήματα που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από το φαινόμενο, τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος φέρνοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής της παράταξής μας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. ζητά την σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου είτε την ένταξη του θέματος στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Παράλληλα με επιστολή του προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Περικλή Παπαγιαννακόπουλο ζητά αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τα δημοτικά τέλη χρήσης παραλίας και ειδικότερα τον ακριβή αριθμό των επιχειρήσεων, τα προϋπολογισθέντα έσοδα ώστε να εξεταστεί η υπό διαμόρφωση κοινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για γενναία μείωση που θα επιτρέψει τη διάσωση των επιχειρήσεων που απειλούνται με καταστροφή.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr