background img
banner
banner

Τα Σελιανίτικα αντιδρούν στο κλείσιμο της 28ης επαρχιακής οδού

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και να καταφύγουν σε ένδικα μέσα κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να μην κλείσει η 28η επαρχιακή οδός, εμφανίζονται κάτοικοι και καταστηματάρχες των Σελιανιτίκων. Το προβλεπόμενο από κυκλοφοριακή μελέτη κλείσιμο της οδού για την εκτέλεση έργου υπογειοποίησης στο πλαίσιο των εργασιών για τον νέο σιδηρόδρομο, έχει τρενάρει από την σθεναρή αντίσταση και του Τοπικού Συμβουλίου που πριν από λίγες ημέρες είπε για δεύτερη φορά «όχι» στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αντιπροτείνοντας εκ νέου της λύση παράκαμψης.

Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ζητήσει από την άνοιξη, τη λήψη σχετικής απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου, ώστε να κλείσει ο δρόμος που συνδέει τα Σελιανίτικα με τις Νεραντζιές για περίπου δύο μήνες, δίνοντας πρόσβαση μέσω του νέου δρόμου Πανοράματος – Νεραντζιών, προκειμένου να εξυπηρετούνται από εκεί οι κάτοικοι. Το έργο αφορά υπογειοποίηση της οδού ανάμεσα στις δύο γέφυρες ώστε ο δρόμος να περνά κάτω από την γέφυρα του τρένου.

Η εναλλακτική που δίνει όμως μέσω μελέτης η κατασκευάστρια εταιρεία, δεν βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους αλλά και έχοντες κτήματα στην περιοχή. Το κλείσιμο του δρόμου στην θέση «Καρατζέικα» σημαίνει ότι οι κάτοικοι Νεραντζιών και άλλων περιοχών, θα χρειάζονται αρκετή ώρα μέσω του νέου δρόμου που συνδέει το Πανόραμα με την περιοχή τους, για μία διαδρομή που τώρα είναι υπόθεση ελάχιστων λεπτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Είναι δεδομένο και κοινώς αποδεκτό ότι η εναλλακτική λύση χρήσης του νέου δρόμου μέσω του οικισμού Πανοράματος, σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί και αυτό ώθησε το Τοπικό Συμβούλιο σε αρνητική απόφαση, προβάλλοντας και το γεγονός ότι η εν λόγω οδός δεν άπτεται δικής του δικαιοδοσίας αλλά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Έχουν προτείνει άλλη λύση

Δεν άργησε ωστόσο να έρθει η απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που επιτρέπει στην εταιρεία να προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο Τοπικό Συμβούλιο το οποίο αναγκάστηκε να πει για δεύτερη φορά όχι, με τον πρόεδρο Βαγγέλη Γεωργόπουλο να επισημαίνει στους φορείς της Περιφέρειας, τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να κλείσει ο δρόμος. ΄΄Αυτό που έχουμε ζητήσει εμείς είναι η δημιουργία παράδρομου ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος, πρόταση όμως που δεν έχει γίνει αποδεκτή, αφού επικαλούνται τα προβλεπόμενα από την μελέτη, ενώ χρειάζεται να εγκριθεί από την ΕΡΓΟΣΕ νέα δαπάνη.

Μάλιστα, τους έχουμε υποδείξει παράκαμψη στον παλιό σταθμό που θα μπορούσε να διαμορφωθεί έτσι ώστε υπάρχει πρόσβαση στα Σελιανίτικα μέσω της παλαιάς εθνικής οδού΄΄, αναφέρει στo “protionline.gr” ο κ. Γεωργόπουλος, τονίζοντας πως οι μελέτες έγιναν μέσω του google και δεν ελήφθησαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και η καθημερινότητα των κατοίκων. ΄΄Τα έργα αυτά δεν θα έπρεπε να προγραμματίζονται από μακριά, μέσω του διαδικτύου, αλλά με επιτόπιους ελέγχους και αυτοψίες. Άλλωστε σκοπός τους είναι να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και όχι να διαταράξουν την καθημερινότητά του και να δημιουργήσουν προβλήματα σε μία ολόκληρη περιοχή΄΄, τόνισε, καταλήγοντας πως ΄΄δυστυχώς, δεν υπάρχει καλή διάθεση αφού φράχτηκε ακόμη και η γέφυρα στην σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος των Νεραντζιών, παρότι δεν εκτελούνταν εργασίες, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι διερχόμενοι΄΄.

Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου

Να σημειωθεί ότι το Τοπικό Συμβούλιο απέστειλε έγγραφο προς την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και την Περιφέρεια που κοινοποιείται και προς την κατασκευάστρια εταιρεία, κάνοντας γνωστή την απόφασή του, που περιλαμβάνει τα εξής: ΄΄Με γνώμονα την διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας για τους διαμένοντες στις τοποθεσίες «Ρίρα», «Άνω Ρουπακιά», «Πηγαδάκια» και των δημοτικών οδών πέριξ αυτών, η τοπική κοινότητα Σελιανίτικων, με ομόφωνη απόφασή της, δεν συμφωνεί στις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του ανάδοχου του έργου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής, με τον αποκλεισμό, δηλαδή, της οδικής αρτηρίας που συνδέει απευθείας την περιοχή των Σελιανιτίκων με τους ημιορεινούς – ορεινούς οικισμούς αλλά να προβλέπεται εναλλακτική δίοδος διέλευσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, από και προς τα Σελιανίτικα – Π.Ε.Ο. και όχι μέσω του οικισμού Πανοράματος που αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση για αρκετούς κατοίκους στην περιοχή που θέλουν να μεταβούν στις οικίες και στα αγροκτήματά τους΄΄.

Η εν λόγω απόφαση κοινοποιείται στα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου Αιγιάλειας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου για τη λήψη από πλευράς τους των οριστικών αποφάσεων επί του αιτήματος της κοινοπραξίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr