background img
banner
banner

Δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης!

ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την σαφή πρόθεσή τους, αυτή τη φορά, να στεγάσουν και να λειτουργήσουν την Δημοτική Πινακοθήκη Αιγίου, επιβεβαίωσαν σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής, δήμαρχος και μέλη της δημοτικής αρχής.

Φορέας υλοποίησης θα είναι το Νομικό Πρόσωπο «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία» του δήμου, που θα συνεργαστεί με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση ώστε να αξιοποιηθεί το αξιόλογο υλικό που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του, εφαρμόζοντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη πριν από εννέα χρόνια!

Προς αυτή την κατεύθυνση, συζήτησαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά και Διαμάντω Βασιλακοπούλου αντίστοιχα. Η συνάντηση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο που φαίνεται ως η πρώτη επιλογή για την στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης, καθώς, για την ώρα, απομακρύνεται το ενδεχόμενο λειτουργίας σε άλλο κτίριο. Μάλιστα, συζητήθηκε να λειτουργήσει ως χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης η αίθουσα στα αριστερά κατά την είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι πίνακες αυτοί πρέπει να βγουν από τους χώρους που φυλάσσονται και να εκτεθούν στο κοινό, ενώ στην αίθουσα που θα βρίσκονται (που θα είναι επισκέψιμη), θα μπορούν ταυτόχρονα να διοργανώνονται εκδηλώσεις και εκθέσεις, το αντικείμενο των οποίων βέβαια θα είναι σε συνάρτηση μαζί τους. Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια της σημερινής δημοτικής αρχής ξεκίνησε πριν από δυόμιση χρόνια με καταγραφή των πινάκων αυτών που ξεπερνούν κατά πολύ τους 50 και την πραγματοποίηση μελέτης για την αξιολόγησή τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι ήδη συντηρημένοι και έτοιμοι να κοσμήσουν τους τοίχους του Πολιτιστικού Κέντρου. Πρόκειται για πίνακες Αιγιωτών αλλά και ξένων ζωγράφων, κάποιοι από τους οποίους, μεγάλης αξίας.

 

Είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Γεωργίου Παναγόπουλου…

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια, από προηγούμενες δημοτικές αρχές, υπήρξε η πρόθεση να δημιουργηθεί Δημοτική Πινακοθήκη, όμως δεν προχώρησε. Αρχικά, είχε ιδρυθεί την περίοδο της δημαρχιακής θητείας του Γεωργίου Παναγόπουλου (1975 – 1978) και λειτούργησε ως παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ενώ στεγάστηκε αρχικά στο κτίριό της με 50 περίπου πίνακες Αιγιαλέων, κυρίως, ζωγράφων που αποτέλεσαν τον πυρήνα της Πινακοθήκης. Επί δημαρχίας Αλέκου Μέγαρη ιδρύθηκε δημοτικός φορέας με τίτλο «Δημοτική Πινακοθήκη», στον οποίο παραδόθηκαν οι 50 πίνακες. Το 2008 επί δημαρχίας Απόστολου Καραφωτιά, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου έλαβε απόφαση δημιουργίας της Πινακοθήκης που όμως δεν υλοποιήθηκε.

Η σημερινή δημοτική αρχή ασχολήθηκε με το θέμα, ενώ προτάθηκε να στεγαστεί στο αρχοντικό «Παναγιωτόπουλου» στον δεύτερο όροφο, πρόταση που υποστηρίχθηκε και από τον πρώην δήμαρχο Στάθη Θεοδωρακόπουλου, κάτι που όμως δεν φαίνεται εφικτό, καθώς, αφενός θα αλλοιώσει την εικόνα του και αφετέρου θα προκαλέσει φθορές στους τοίχους.

Το θέμα πάντως «ξαναζεστάθηκε» φέτος το καλοκαίρι, ενώ στις αρχές Αυγούστου, το Νομικό Πρόσωπο έλαβε απόφασης δημιουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης. Τον επόμενο μήνα αναμένεται και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας ώστε να προχωρήσει κάτι που εκκρεμεί τουλάχιστον, εδώ και εννέα χρόνια…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr