background img
banner
banner

Εν μέσω δύο εκλογικών αναμετρήσεων…

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Ν.Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Κρίσιμο αναμένεται το επόμενο διάστημα για τα συνδικαλιστικά όργανα και τους φορείς που εκπροσωπούν εμπόρους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι, εν μέσω μίας αμφιλεγόμενης και δύσκολης περιόδου, καλούνται να στηρίξουν και να εκλέξουν τα πρόσωπα εκείνα που θα ηγηθούν των προσπαθειών για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εκλογές στο Επιμελητήριο Αχαΐας μετά από έξι χρόνια, ενώ καθοριστικές κρίνονται και οι αρχαιρεσίες στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου που προηγούνται. Και στις δύο περιπτώσεις, η Αιγιάλεια καλείται να μπει δυναμικά και να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο…

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις επιμελητηριακές εκλογές που έχουν οριστεί για τις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου, ημέρες Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα αντίστοιχα και ήδη στην Πάτρα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ζυμώσεις. Ο νυν πρόεδρος Πλάτων Μαρλαφέκας φαίνεται πως θα είναι παρών μαζί με στελέχη της παράταξής του, εκλεγμένους και μη, μπαίνοντας ξανά δυναμικά στην διεκδίκηση της προεδρίας.

Το αντίπαλο… δέος στον Πλάτωνα Μαρλαφέκα

Βεβαίως, τις τελευταίες ημέρες στην γειτονική πόλη λαμβάνουν χώρα διάφορες διεργασίες, όπως η συνάντηση μελών της επιχειρηματικής κοινότητας της Πάτρας (μεταξύ των οποίων και εκλεγμένοι στο Επιμελητήριο με την πλειοψηφούσα παράταξη Μαρλαφέκα) και παλαιά προσκείμενοι στην Ν.Δ., με τον βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο, που είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί να «βλέπουν» διαμόρφωση κομματικού ψηφοδελτίου. Οι ίδιες πληροφορίες ήθελαν τους πρωτεργάτες αυτής της κίνησης να είναι δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς Μαρλαφέκα, ετοιμάζοντας το… αντίπαλο δέος, πλην όμως, κανείς δεν διεφάνη να επιθυμεί να ηγηθεί της προσπάθειας.

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά, η ΝΟΔΕ Ν.Δ. Αχαΐας εξέδωσε ανακοίνωση, διαχωρίζοντας την θέση και τονίζοντας τα εξής: «Αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα σε πρόσφατα δημοσιεύματα, που αφορούν τις εκλογές στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αχαΐας και την εμπλοκή πρώην βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. σας ενημερώνουμε, ότι η Νέα Δημοκρατία ουδεμία ανάμιξη είχε, αλλά ούτε και θα έχει, σε τέτοιας διαβάθμισης διεργασίες».

Όπως και να έχει, στο Επιμελητήριο βρίσκονται σε ετοιμότητα εν όψει των εκλογών που θα αναδείξουν το νέο διοικητικό σχήμα. Κι ενώ οι συζητήσεις σε Πάτρα και Αίγιο… δίνουν και παίρνουν, ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές συνελεύσεις των παρατάξεων και οι ανακοινώσεις. Την ίδια στιγμή, στην παράταξη του Τρύφωνα Φωτόπουλου αναμένεται να αναδειχθεί νέος επικεφαλής από την στιγμή που ο ίδιος συνταξιοδοτείται.

Συγκράτηση δυνάμεων και ενίσχυση επιδιώκει η Π.Α.Ε.Κ

Επίσης, την διαβεβαίωση ότι η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση θα συμμετάσχει δυναμικά και σε αυτή την εκλογική διαδικασία, έχει δώσει ο επικεφαλής της, Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αρίστος Τηλιγάδης. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, αυτές τις μέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία πρώτη συνάντηση των μελών της Π.Α.Ε.Κ. εκεί όπου θα γίνει ένας απολογισμός της δράσης της σε αυτή την θητεία της διοίκησης του Επιμελητηρίου και θα καθοριστούν οι στόχοι της για τις επικείμενες εκλογές.

Ο στόχος της Π.Α.Ε.Κ. είναι να συσπειρώσει τους Αιγιαλείς ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την θέση της, ενώ οι άνθρωποι της παράταξης έχουν εισπράξει το ενδιαφέρον και νέων προσώπων να στηρίξουν την παράταξη και να είναι υποψήφιοι. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές η Π.Α.Ε.Κ. είχε κατέλθει με 52 υποψηφίους εκ των οποίων οι επτά εξελέγησαν στο Δ.Σ. Πρόκειται για τους Αρίστο Τηλιγάδη, Κώστα Αναστασόπουλο, Κώστα Δεληγιάννη, Γιώργο Ζόμπο, Ανδρέα Παπαϊωάννου, Στράτο Βαρδάκη και Ανδρέα Ψυχογιό. Επίσης, η Π.Α.Ε.Κ. είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, συνεργαζόμενη με την παράταξη του Πλάτωνα Μαρλαφέκα για την διαμόρφωση του προεδρείου, με τον κ. Τηλιγάδη να αναλαμβάνει Α΄ αντιπρόεδρος και τον Κώστα Αναστασόπουλο οικονομικός επόπτης, θέση που κατείχε ο κ. Τηλιγάδης στην προηγούμενη διοίκηση.

Ερωτηματικό πάντως, παραμένει η στάση των Αιγιαλέων που στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιοι με τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα, τους οποίους ο κ. Τηλιγάδης και οι συνεργάτες του θα ήθελαν στην Π.Α.Ε.Κ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι η παράταξη που εκπροσωπεί την Αιγιάλεια στο Επιμελητήριο δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τα όσα σημάδεψαν τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγιάλειας την τελευταία τριετία, με κόντρες και δυσαρέσκειες να έχουν διεισδύσει και εκεί, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει και ότι δεν αποκλείεται να προκύψει κι άλλο ψηφοδέλτιο… έκπληξη.

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική περίοδο πάντως, προχωρά με δυσκολίες για τις υποψήφιες παρατάξεις, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι μειώνεται ο αριθμός των μελών του Επιμελητηρίου που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, δεδομένου ότι οι ταμειακώς εντάξει είναι πάρα πολύ λίγοι, είτε γιατί αδυνατούν να πληρώσουν, είτε γιατί δεν πιστεύουν στον ρόλο του Επιμελητηρίου, είτε γιατί οι επιχειρήσεις τους δεν υφίστανται… Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 20.000 εγγεγραμμένα μέλη, έχουν πληρώσει μόνο οι 1.500.

Η Αιγιάλεια στις εκλογές της Ομοσπονδίας

Τον δικό της ρόλο και στις επιμελητηριακές εκλογές, θα παίξει μία άλλη εκλογική αναμέτρηση που θέλει τους εμπόρους της Αιγιάλειας στην… πρώτη γραμμή, είτε για να εκπροσωπούν την πολύπαθη Αιγιάλεια σε αυτό το όργανο είτε για να αποκαταστήσουν την «λαβωμένη» υπόληψη του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας, δεδομένου ότι τα όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, είναι λίγο πολύ γνωστά και εκτός Αιγίου…

Οι αρχαιρεσίες στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος θα διεξαχθούν στις 4 Νοεμβρίου, με την πλειοψηφούσα παράταξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας να είναι πολύ πιθανό να ταχθεί στο… πλευρό του απερχόμενου και εκ νέου υποψηφίου για την προεδρία, Ηλία Παυλίδη. Υπενθυμίζεται ότι από την Αιγιάλεια, εκλεγμένος στο απερχόμενο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είναι ο Σπύρος Σπυρόπουλος, ο οποίος έχει εκφράσει ενδιαφέρον να είναι εκ νέου υποψήφιος. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει ποια μέλη του Δ.Σ. αλλά και ποιοι Αιγιαλείς θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι. Δικαίωμα ψήφου πάντως στις εκλογές έχουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που είναι οι Λάμπης Παπαδόπουλος, Ντία Παναγοπούλου, Νίκος Καλιγοσφύρης, Κωνσταντίνος Ζεντέφης, Σπύρος Σπυρόπουλος και Σωκράτης Μαυρίδης. Επίσης, δικαίωμα ψήφου έχει και ο ταμίας του Ε.Ε.Σ.Α. Κώστας Μπρούμας ως αντιπρόσωπος της Ένωσης Περιπτερούχων και Καταστημάτων Ψιλικών Παντοπωλείων και συναφών ειδών Αιγιαλείας.

Προτεραιότητα της ΟΕΣΠ και ΝΔΕ πάντως είναι να αγωνίζεται για την προστασία των εμπόρων από τις πολιτικές που οδηγούν στον αφανισμό της ΜμΕ και για την λήψη ρεαλιστικών μέτρων που θα βοηθήσουν τις τοπικές αγορές να ανακάμψουν και θα καταστήσουν ξανά τις ΜμΕ ανταγωνιστικές και βιώσιμες. Και η Αιγιάλεια, οφείλει να έχει ενεργό ρόλο σε αυτό τον αγώνα…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr