background img
banner
banner

Γνωριμία με το μαγευτικό φαράγγι του Κράθη ποταμού!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Να ανακαλύψουμε τις άγνωστες, στους περισσότερους, ομορφιές, του μοναδικού φαραγγιού του ποταμού Κράθη, μας καλεί η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής δήμου Αιγιαλείας , αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τα σπάνια τοπία τής Ανατολικής Αιγιάλειας.

Το πέρασμα του φαραγγιού, θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου και αναμένεται με ενδιαφέρον από ντόπιους και επισκέπτες.

Το πέρασμα δίνει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν το μοναδικό φαράγγι του Κράθη, που βρίσκεται στην Άνω Ακράτα. Ο Κράθης είναι ένα από τα πιο όμορφα, μικρά ποτάμια της Πελοποννήσου που χαρακτηρίζεται από ένα σωρό μύθους και ιστορικά γεγονότα. Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στα βόρεια του Χελμού (Αρόανια) και σε υψόμετρο από 1.500 έως 2.300 μ. Μια από αυτές, γνωστή από την αρχαιότητα, είναι τα Ύδατα της Στυγός, ενώ μια δεύτερη πηγή είναι το Κρυονέρι που βρίσκεται στο δάσος της γειτονικής Ζαρούχλας.

Τα νερά των δύο αυτών πηγών ενώνονται στο ύψος του οικισμού της Περιστέρας σε ένα ενιαίο ποτάμι που διασχίζει το ορεινό τοπίο της περιοχής, δημιουργώντας μαιάνδρους, μικρούς καταρράκτες και ένα πολύ στενό (περίπου 2 μέτρα) και βαθύ (περίπου 40 μέτρα) φαράγγι, τον Περιστεριώνα. Το μήκος του Κράθη είναι περίπου 32,5 χλμ. και η κατεύθυνσή του από τα νότια προς τα βόρεια, ενώ η ασβεστολιθικού χαρακτήρα λεκάνη απορροής του έχει έκταση 149 τ.χλμ. Ο Κράθης περνάει μέσα από τα περίφημα Κλουκινοχώρια (Ζαρούχλα, Αγία Βαρβάρα, Σόλο, Περιστέρα, Μεσορούγι και Βουνάκι) και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο.

Στα ανατολικά του δέλτα τού βρίσκονται τα Συλιβαινιώτικα και στα δυτικά τα Ποροβίτσιανα, δύο οικισμοί στους οποίους έχουν δημιουργηθεί όμορφες παραλίες με βότσαλα που προέρχονται από τις προσχώσεις του ποταμού. Τον Μάρτιο του 1913 τα νερά του Κράθη προκάλεσαν μια μεγάλη κατολίσθηση που έφραξε την κοίτη του ποταμού, δημιουργώντας έτσι τη Λίμνη Τσιβλού που ακόμα και σήμερα βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα δυτικά της κοίτης. Το ποτάμι κατεβαίνει από τα ψηλά στα χαμηλά διασχίζοντας έτσι περιοχές με διαφορετική βλάστηση. Στα ψηλά επικρατούν δάση με μαυρόπευκα, έλατα και χαλέπιο πεύκη και κατεβαίνοντας εμφανίζονται κουμαριές, πουρνάρια και θάμνοι της μεσογειακής βλάστησης. Τα παρόχθια δάση αποτελούνται από διάφορες ιτιές, πλατάνια, αγριοπλάτανους, λεύκες και πικροδάφνες. Σε όλη τη πορεία του ποταμού φυτρώνουν διάφορα σπάνια και όμορφα λουλούδια.

 

Το πρόγραμμα

Η γνωριμία με τον Κράθη αύριο, ξεκινά από την πλατεία της Άνω Ακράτας, με το εξής πρόγραμμα, όπως έγινε γνωστό από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου: 9:00 – 10:00π.μ. προσέλευση με καφέ. 10:00π.μ. αναχώρηση για την θέση “Φούρνοι Άνω Ακράτας”. Σε 10΄ βρισκόμαστε στην είσοδο του φαραγγιού, όπου θα σας οδηγήσουμε στα μυστικά και τις ομορφιές του! Η διαδρομή είναι εύκολη και μικρής διάρκειας (15΄) μέχρι να φτάσουμε στην είσοδο. Μπαίνουμε στο φαράγγι του Κράθη, στην θέση Περιστεριώνας και διανύουμε απόσταση 200 μέτρων, όπου βλέπουμε τον καταρράκτη.

Σημειώνεται ότι απαραίτητος εξοπλισμός είναι: παλιά αθλητικά παπούτσια, μαγιό και σορτσάκι ή βερμούδα, μια αλλαξιά ρούχα, νερό, καπέλο και πολύ καλή διάθεση!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr