background img
banner
banner

Φιλοζωικός… ώρα μηδέν

ΑΡΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ούτε ένα… ράμμα δεν δύναται πλέον, να κάνει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια», αφού υπέρογκες οφειλές του προς τους κτηνιάτρους, έχουν ως αποτέλεσμα την άρση συνεργασίας.

Ως εκ τούτου, και αν δεν βρεθούν σύντομα χρήματα για να καλυφθεί αν όχι όλο το ποσό που οφείλει, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του, ο Σύλλογος θα οδηγεί προς διάλυση, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει σε περιστατικά αδέσποτων ζώων που χρειάζονται την βοήθειά του…

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι το έργο του Συλλόγου με την φροντίδα, το τάισμα, τις στειρώσεις, την περίθαλψη και παροχή αγωγής σε άρρωστα, τα χειρουργεία αλλά και τις υιοθεσίες προς ασφαλή σπίτια, θα σταματήσει. Ο ήδη μεγάλος αριθμός αδέσποτων θα πολλαπλασιαστεί και δεκάδες ζώα θα υποφέρουν, δεδομένου ότι ο δήμος, με τις υπάρχουσες δυνάμεις του, αδυνατεί να… σηκώσει όλο το βάρος της διαχείρισης των αδέσποτων, παρότι πρόκειται για δική του αρμοδιότητα.

Προς… ενημέρωση και αποκατάσταση της αλήθειας

Βεβαίως, υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν είναι σε όλους γνωστά, με αρκετούς πολίτες να πιστεύουν εσφαλμένα ότι ο Φιλοζωικός Σύλλογος είναι υποχρεωμένος να επιλαμβάνεται όλων των περιστατικών. Γι’ αυτό και από πλευράς του Συλλόγου, καθίσταται σαφή τα εξής: ΄΄Τα αδέσποτα ζώα είναι ευθύνη του Δήμου. Η περισυλλογή των ζώων από το δρόμο επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση ασθένειας ή όταν πρόκειται να στειρωθούν και μετά τη θεραπεία τους πρέπει να επανατοποθετούνται στα σημεία από όπου τα πήραν. Τα αδέσποτα ζώα έχουν μέσο όρο ζωής 2 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα θα πεθάνουν από κάποια ασθένεια, φόλα, τροχαίο, κακοποίηση, δύσκολες συνθήκες. Στην περιοχή μας υπάρχουν περισσότερα από 3.000 αδέσποτα σκυλιά. Ο λόγος που δεν μειώνεται και δεν εξαλείφεται ο αριθμός των αδέσποτων είναι γιατί εγκαταλείπουν διαρκώς νέα ζώα στο δρόμο, είτε ενήλικα, είτε κουτάβια (αφού ελάχιστοι στειρώνουν). Υπάρχει πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων, όμως δεν γίνονται έλεγχοι οπότε απαξιώνεται σημαντικά. Η Αιγιάλεια έχει μεγαλύτερο αριθμό ορθοπεδικών χειρουργείων από ό,τι η Ναύπακτος και η Πάτρα μαζί. Η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην κακομεταχείριση των ζώων. Η αλλαγή στη νοοτροπία μας θα έρθει μέσα από την παιδεία. Εμείς, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιάλειας, είμαστε εθελοντές. Αυτό σημαίνει πως ότι κάνουμε δεν είναι η δουλειά μας, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, είναι όμως επιλογή μας΄΄.

Το έργο του Συλλόγου

Να σημειωθεί ότι η «ομάδα» του Φιλοζωικού αποτελείται από έξι άτομα ενεργά και λίγα ακόμα που δρουν δορυφορικά και στηρίζουν το έργο του. Ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται όμως είναι δυσανάλογος των δυνατοτήτων τους. Όπως αναφέρουν, ΄΄κάθε χρόνο κάνουμε περισσότερες από 300 στειρώσεις. Ο δήμος καλύπτει τις 140 από αυτές. Κάθε χρόνο εμβολιάζουμε και αποπαρασιτώνουμε εκατοντάδες ζώα. Ο δήμος εμβολιάζει τα 140 από αυτά. Κάθε χρόνο αναλαμβάνουμε περισσότερα από 30 μεγάλα χειρουργεία, στην πλειοψηφία τους ορθοπεδικά. Κάθε χρόνο κάνουμε περισσότερες από 100 υιοθεσίες. Κάθε χρόνο κάνουμε εκατοντάδες καταγγελίες και συστάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών των ζώων. Τα έσοδά μας προέρχονται από δωρεές δικές σας. Δεν έχουμε κάποια χρηματοδότηση, ούτε κάποια επιχορήγηση, ούτε καν μια δωρεά από το δήμο μας. Ο ρόλος μας είναι θεωρητικά υποστηρικτικός, καταλήγει όμως να είναι πρακτικά κυρίαρχος. Τα έσοδά μας έχουν αυξηθεί, όμως τα έξοδά μας έχουν πολλαπλασιαστεί και η διαφορά μεταξύ τους έχει μεγαλώσει σημαντικά΄΄.

Σημειώνεται ακόμη πως οι γιατροί του Συλλόγου είναι κι αυτοί εθελοντές. Όπως τονίζεται, ΄΄δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους ενώ είναι πάντα παρόν σε ότι χρειαστεί. Οι γιατροί μας, Μπουρδάκου Ελένη για τα χειρουργεία και Παπαδημητρίου Μιχάλης για όλα τα υπόλοιπα, μας χρεώνουν μόνο τα αναλώσιμα και αυτά σε τιμή κόστους δικού τους. Με αυτές τις τιμές και αυτές τις διευκολύνσεις πλέον οφείλουμε στην κ. Μπουρδάκου 7.200€ και στον κ. Παπαδημητρίου ακόμα περισσότερα… Η κ. Μπουρδάκου αδυνατεί να συνεχίσει να μας εξυπηρετεί αν δεν πληρώσουμε τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος των οφειλών μας. Κι έχει κάθε δίκιο σε αυτό! Τα χρήματα που της οφείλουμε είναι χρήματα που η ίδια έχει ήδη καταβάλει, έχει ήδη πληρώσει. Ο κ. Παπαδημητρίου δεν μας έχει πει κάτι ακόμα, αλλά πόση ακόμα πίστωση μπορεί να αντέξει κάποιος;΄΄.

Έκκληση για βοήθεια…

Και συνεχίζει ο Φιλοζωικός: ΄΄Όπως γίνεται σαφές, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Στο επόμενο τηλέφωνο για κάποιο ζώο χτυπημένο δεν μπορούμε να βοηθήσουμε γιατί δεν έχουμε που να το πάμε! Στην επόμενη έκκληση για θεραπεία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί δεν μας δέχονται πια. Τι κάνουμε λοιπόν; Σε ένα κόσμο που όλα λειτουργούν ιδεατά τα αδέσποτα είναι ευθύνη του δήμου, η παιδεία είναι δουλειά του σχολείου και η προστασία και φροντίδα ανυπεράσπιστων παιδιών είναι ευθύνη του κράτους. Στον δικό μας κόσμο όμως, σε αυτόν που ζούμε όλοι μας, τα αδέσποτα βρίσκουν καταφύγιο στους φιλόζωους, η παιδεία ολοκληρώνεται στα φροντιστήρια και για τα ανυπεράσπιστα παιδιά καλούμε το Χαμόγελο του Παιδιού΄΄.

Σημαντικός στην δράση του Συλλόγου, είναι όλο αυτό τον καιρό ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σελίδα του Συλλόγου στο Facebook έχει 5.000 άτομα. Τα χρήματα που χρειάζεται ο Σύλλογος για να συνεχίσει να λειτουργεί είναι 15.000€. Αυτό που ζητά λοιπόν, είναι 3€ από τον καθένα. ΄΄Δεν μπορεί να διαβάζει κάποιος όλες αυτές τις εκκλήσεις, να συμπάσχει με τα ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη, να παθιάζεται με την αδικία ή την δικαίωση και να μην μπορεί να δώσει 3€ για να μπορέσει αυτό να συνεχίσει και να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, ακόμα πιο αποτελεσματικό. Υπάρχουν περίπου 150 άτομα που μας βοηθάν πάντα και σταθερά. Αυτή τη φορά όμως χρειαζόμαστε και τους υπόλοιπους 4.850΄΄, αναφέρει.

Ενέργειες για να συνεχίσει να υφίσταται…

“Από σήμερα λοιπόν, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος ξεκινά μία σειρά από ενέργειες για να συνεχίσει να υφίσταται Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι την Τετάρτη 4 Οκτώβρη (Ημέρα των Ζώων) τα μέλη του θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν αυτά τα χρήματα, ή όσο γίνεται περισσότερα. Πώς μπορούμε όμως να προσφέρουμε αυτά τα 3€;
Με κατάθεση στον λογαριασμό του Μιχάλη Παπαδημητρίου IBAN GR 8501103040000030477627472 Παπαδημητρίου Μιχαήλ στην Eθνική Τράπεζα (σε αυτή την περίπτωση οι δωρητές ενημερώνουν τον Σύλλογο με ένα screenshoot της κατάθεσης. Με χρήματα στο ιατρείο του Μιχάλη Παπαδημητρίου, έναντι της αφετηρίας των αστικών λεωφορείων στην Εκκλησία των Ταξιαρχών ή στο Babini Felici στην Τρίγωνη Πλατεία. Προσωπικά στα μέλη του Συλλόγου που θα βρισκόμαστε στο πάνω μέρος της Πλατείας Αγίας Λαύρας κάθε Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα από τις 6 ως τις 10 για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ρίχνοντας χρήματα στους κουμπαράδες του Συλλόγου που βρίσκονται στα παρακάτω σημεία:
1.Κτηνιατρείο Μιχάλη Παπαδημητρίου, 2. Καφέ Μπρίκι, Σολωμού, 3. AB Foods Market, Αφοί Κυριαζόπουλοι, Μητροπόλεως, 4. Σουπερ-Μαρκετ, Αφοί Κυριαζόπουλοι, Β.Κων/νου, 5. Animal Farm, Φωτεινή Δημοπούλου, Πλαστήρα, 6. Φούρνος Μπομποτσιάρη, Κλεομένους Οικονόμου, 7. Hondos Center, Κλεομένους Οικονόμου, 8. ΚΤΕΟ, Ελίκη, 9. Φαρμακείο, Ντότας Δημήτρης, Α.Φωτήλα, 10. Ασφάλειες “Εξασφάλισις”, Τσουμπός, Μητροπόλεως, 11. Καφέ Σταθμός, ΚΤΕΛ Αιγίου, 12. Φαρμακείο Κουτρούλιας, Ρ.Φερραίου, 13. Accelaration Gym, Καννελοπούλου, 14. Καφέ Coffe Brands, Πλατεία Αγ. Λαύρας, 15. Καφέ Coffe Island, Τρίγωνη Πλατεία, 16. “Ορέστης”, Τυράνης Γιώργος, Αρχή Αλυκής, 17. Περίπτερο Κουνάβης, Σταθμός ΟΣΕ, 18. Pet Shop Timbrados, Ερμού και Αθανασίου Διάκου, 19. Pet Shop Petsplace, Διακοφτό, 20. Φαρμακείο Γεωργόπουλος, Διακοφτό, 21. Φαρμακείο Κοκκίνου, Ανδρονοπούλου, 22. Φούρνοι Καραίνδρος, Αν. Λόντου, 23. Mini Market, Αράτου και Σ. Λόντου, 24. Mini Market, Μελετοπούλων στο Χορευτικό, 25. Καφεκοπτείο Διαμαντόπουλος, Β. Κων/νου, 26. Βιβλιοπωλείο “Δέσμη”, Μπούνια, Μητροπόλεως, 27. Καφέ Beyond Retro, Τρίγωνη Πλατεία, 28. Κτηνιατρείο Καφούσια, Ν.Πλαστήρα, 29. Κτηνιατρείο Αλεξανδρόπουλου, Αιγιαλέως, 30. Κτηνιατρείο Πάπουλη, Εισοδίων, 31. Κάβα Στασινόπουλος, Ερμού 1.
«Μην μας προσπεράσετε. Σας χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε», καταλήγει ο Φιλοζωικός Σύλλογος απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr