background img
banner
banner

Περιορισμένη η ζήτηση για φοιτητική στέγη στο Αίγιο

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΦΘΗΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΣΑΦΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Μειωμένη παρουσιάζεται, ως ώρας, η ζήτηση για την φοιτητική στέγη στο Αίγιο. Παλιοί και νέοι φοιτητές αφήνουν την ενοικίαση σπιτιού για την τελευταία στιγμή για να… γλιτώσουν μέρες, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ενοικίων στα χρόνια της κρίσης, έχουν μειωθεί αισθητά.

Βασίζονται επίσης στην αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης που καθιστά την εξεύρεση στέγης σχετικά εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά άδεια σπίτια και διαμερίσματα.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για σταδιακή αύξηση τμημάτων και φοιτητών στο Παράρτημα ΤΕΙ του Αιγίου και η σχετική ευχέρεια στην ανέγερση νέων σπιτιών και ανακαίνιση παλιών, λόγω και της ευκολίας δανειοδότησης πριν από μία δεκαπενταετία, δημιούργησαν πληθώρα κατοικιών και διαμερισμάτων κατάλληλων για φοιτητική στέγη. Οι προσδοκίες όμως και οι εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώθηκαν, η κρίση οδήγησε τους ενδιαφερόμενους σε φθηνές ή συγκαταβατικές λύσεις, με αποτέλεσμα πολλά διαμερίσματα να παραμένουν σήμερα άδεια και αναξιοποίητα, φορτώνοντας όμως τους ιδιοκτήτες τους με ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις.

Μάλιστα, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη τα τελευταία δύο χρόνια οπότε και μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των φοιτητών του Τμήματος Οπτικής το οποίο βρισκόταν σε μεταβατικότητα γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση των φοιτητών. Από την άλλη, ο αριθμός των φοιτητών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας παρέμεινε υψηλός αλλά σταθερός, ενώ το ενδεχόμενο δημιουργίας τρίτου τμήματος έμοιαζε… μακρινό όνειρο, μέχρι πριν από λίγο καιρό, οπότε οι επίμονες και φιλόδοξες προσπάθειες της διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας, δημιούργησαν νέες προοπτικές για την δημιουργία τρίτου Τμήματος ΤΕΙ στο Αίγιο. Επίσης, προσδοκίες δημιουργεί η ίδρυση δύο νέων τεχνικών σχολών που ήδη προωθούνται, φέροντας σπουδαστές στο Αίγιο από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Περίπου 200 οι νέοι φοιτητές

Για την ώρα πάντως, οι νέοι φοιτητές αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους και ενώ έχει εκφραστεί ένα μικρό ενδιαφέρον, αναζητούν την πιο φθηνή λύση που θα τους παρέχει όμως ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι νέοι φοιτητές του Τμήματος Φυσικοθεραπείας ανέρχονται σε 120 και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τους 140 μαζί με τις ειδικές ομάδες. Από πέρυσι το Τμήμα είχε 692 ενεργούς φοιτητές. Στο Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας εισάγονται 70 νέοι φοιτητές, ενώ από τα προηγούμενα χρόνια έχουν απομείνει 140 φοιτητές οι οποίοι όμως είτε βρίσκονται σε φάση διπλωματικής ή πρακτικής οπότε δεν σημαίνει ότι διαμένουν στο Αίγιο. Να σημειωθεί ότι οι εγγραφές πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά και από 25 Σεπτεμβρίου ως 6 Οκτωβρίου, οι γραμματείες των δύο Τμημάτων θα έχουν πλήρη εικόνα σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών. Τα δε μαθήματα ξεκινούν στις 2 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείσα από τo “protionline.gr” σχετικά με το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για φοιτητική στέγη στο Αίγιο, η ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων Γιώτα Βάκρινου, παρατηρεί πως το ενδιαφέρον των φοιτητών έχει περιοριστεί κατά πολύ. Όπως αναφέρει, ΄΄οι περισσότεροι δεν τρέχουν να νοικιάσουν σπίτι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την είσοδό τους στη σχολή, όπως συνέβαινε παλιότερα. Περιμένουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα και νοικιάζουν σπίτι τον Οκτώβριο, γλιτώνοντας έτσι τα έξοδα διαμονής του μηνός Σεπτεμβρίου. Γενικά, όλες οι οικογένειες πλέον που σπουδάζουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα και πιέζουν το χρόνο παραμονής στην πόλη αυτή. Στις περισσότερες περιπτώσεις βολεύονται σε ένα σπίτι πολλοί φοιτητές και όταν είναι στην πτυχιακή ή κάνουν πρακτική, ξενοικιάζουν και απλώς φιλοξενούνται από συμφοιτητές τους΄΄. ΄΄Για την ώρα έρχονται, ρωτούν, ψάχνουν και γενικώς λόγω της δύσκολης κατάστασης δεν καταλήγουν αμέσως΄΄, προσθέτει η κ. Βάκρινου.

Όσον αφορά το εάν οι ιδιοκτήτες της περιοχής έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους στα χρόνια της κρίσης, είναι γεγονός ότι υπάρχει αισθητή μείωση στα μισθώματα, που κυμαίνεται από 50% έως 80% σε σχέση με μία πενταετία πριν, όμως κι αυτή δεν είναι αρκετή…

Ζητούν επιπλωμένα και με αυτονομία θέρμανσης

Τι είναι αυτό που ζητούν όμως οι φοιτητές και πόσο κοστίζει στο Αίγιο; Μιλώντας στo “protionline.gr” ο υπεύθυνος της «Επενδυτικής Ακινήτων» Γιώργος Φιλιππόπουλος σημειώνει πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ένα σχετικό ενδιαφέρον, τονίζοντας ωστόσο ότι η ζήτηση δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να καλύπτει την προσφορά ακινήτων, καθώς και ο αριθμός των φοιτητών δεν είναι τέτοιος που θα μπορούσε να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση με τα πολλά άδεια διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππόπουλο, αυτό που ζητούν πρώτα να μάθουν είναι εάν ένα διαμέρισμα είναι επιπλωμένο και εξοπλισμένο και βέβαια η συνήθης ερώτηση όλων των γονιών είναι αν το ακίνητο έχει αυτόνομη θέρμανση, αν ανοίγει το καλοριφέρ όταν είναι κοινόχρηστο και πόσα είναι τα κοινόχρηστα περίπου το μήνα, ζητώντας και παλαιότερα έγγραφα κοινοχρήστων. Μην ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων καθώς και λογαριασμών ΔΕΗ, νερού κ.λπ. μπορεί να είναι ένα κόστος που να ισοδυναμεί με το μηνιαίο μίσθωμα…

Έτσι, οι τιμές στα διαμερίσματα που προσφέρονται για φοιτητές ποικίλουν, αφού μπορεί να ξεκινούν από 150 ευρώ και να φτάνουν τα 280 ευρώ το μήνα, ανάλογα από το σημείο που βρίσκονται, από την παλαιότητα του κτίσματος και τα τετραγωνικά. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππόπουλος, υπάρχουν γκαρσονιέρες που βρίσκονται σε ημιυπόγεια και νοικιάζονται για 150 ευρώ το μήνα, υπάρχουν όμως και διαμερίσματα 35τ.μ. σε καλές πολυκατοικίες που νοικιάζονται προς 240 ευρώ το μήνα. Η περιοχή δε που παρουσιάζει μεγαλύτερη ζήτηση από τους φοιτητές, είναι το κέντρο της πόλης και όχι τα σπίτια κοντά στο Παράρτημα στην παραλία, αφού η μετάβαση μάλλον είναι για τους φοιτητές εύκολη υπόθεση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr